GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Engelli vatandaşların kullandığı medikal malzeme fiyatlarının dolardaki artışa bağlı olarak arttığına, mağduriyeti önleyebilmek için Sağlık Uygulama Tebliği fiyatlarının piyasa fiyatlarına uyarlanarak güncellenmesi gerektiğine ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:3
Birleşim:65
Tarih:05.03.2020

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Değerli vekiller, bütün engelli yurttaşlarımızın yaşadığı önemli bir mağduriyet var. Dolardaki artışa bağlı olarak engelli vatandaşlarımızın kullandığı medikal malzeme fiyatları da tavan yaptı. Oysa, hâlâ 2007 yılında çıkan Sağlık Uygulama Tebliği'nin belirlediği fiyatta küçük oynamalar yapılarak ödeme yapılmaktadır. 2019 SUT medikal fiyatları 2007 fiyatlarında küçük rötuşlarla yenilemeler yapılarak belirlenmiştir ama piyasa farkı 4-5 kattır. Örnek verirsek kalça protez modülatörü için 2019 SUT fiyatı 3.522 lira ama aynı protez piyasada 14 bin lira. Dolayısıyla, engelli vatandaşımız kalça protezi alamaz hâle geldi veya üstünü cebinden tamamlamak zorunda. Tamamlamazsa protezsiz kalıyor.

SUT fiyatlarının piyasa fiyatlarına uyarlanarak güncellenmesi gerekiyor. Bu konuda bir an önce adım atalım, engelli vatandaşlarımızı sıkıntıya sokmayalım.

Teşekkür ederim.