GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: İYİ PARTİ Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:3
Birleşim:69
Tarih:17.03.2020

CHP GRUBU ADINA FİKRET ŞAHİN (Balıkesir) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

Sayın Başkan, size de görevinizde başarılar diliyorum.

Evet, ben de coronavirüs hakkında görüşlerimizi ifade edeceğim ama benim konuşmam siyasi tarzda bir konuşma olmayacak; daha bilimsel anlamda, olması gereken ve eksikler nelerdir, hep birlikte nasıl mücadele ederiz, ben bu noktadan yaklaşmak istiyorum konuya.

Tabii, biraz önceki konuşmalarda bu salgından siyasi prim elde etmeye yönelik birtakım söylemler oldu ama bunun yanlış olduğuna inanıyorum. Elbette eleştirilecek noktalar vardır ama şu an sırası değil. Cumhuriyet Halk Partisi olarak -eleştireceğimiz- sağlık politikaları noktasında bu salgının bize öğrettiği birtakım öğretiler var, bunlara ait eleştiri hakkımızı saklı tutarak bu konuşmayı yapacağım.

Şöyle ki: Tüm dünya olarak mücadele ediyoruz, yani bir insanlık mücadelesidir sonuç itibarıyla. Elbette, bizler, ülkemize gelmemesi açısından bir mücadele verdik. Bu hastalık 31 Aralıkta Çin'de ortaya çıktı, 11 Martta da Türkiye'ye geldiğini ilan ettik yani yetmiş günlük bir gecikmeyle geldi. Hastalığın ilk aşaması, ülkemize gelmemesiydi elbette ama bunu engellememiz mümkün değildi ve en sonunda geldi. Bundan sonra ikinci aşamayı yaşıyoruz biz. Nedir bu? Hastalığın yayılmasını mümkün olduğunca geciktirmek. Çünkü iki aylık bir pik periyodu var, bu periyodu mümkün olduğunca daha az vakayla geçirmek durumundayız. Bu aşamayı yaşıyoruz ama özellikle hafta sonuna kadar olan tablo bizi bir hayli geriye düşürdü. İnşallah bunun bedelini ağır şekilde ödemeyiz. Bu da umreden gelen vatandaşların, maalesef, bilimsel anlamda izolasyona alınmayarak evlerine bırakılması ve normal vatandaşların arasında da yaşamlarına devam etmeleri ki bunu da ben kendi seçim bölgemde yaşıyorum. Evlerine gönderilen vatandaşlar çarşı pazar dolaşıyorlar ve bunları da kaymakamlıklara, sağlık müdürlüklerine, milletvekillerine ihbar ediyorlar. Yani bu vatandaşların sorumlu davranarak evlerinden çıkmaması konusunda ben kendilerine bu kürsüden sesleniyorum.

Şimdi, diğer bir konu, Sağlık Bakanlığı daha şeffaf olmalı, vatandaşı daha doğru bir şekilde bilgilendirmeli; yani yeteri kadar bilgilendirmesi gerektiğine inanıyorum. Dünya Sağlık Örgütü, yaklaşık olarak iki aydır, her gün coronavirüsle ilgili günlük rapor yayınlıyor. Benim teklifim şudur Sağlık Bakanlığı yetkililerine: Bakanlık, sitesinden, Türkiye'deki coronavirüs salgınıyla ilgili günlük olarak rapor yayınlasın. Kaç vaka var, kaç vaka izolasyonda, kaçı gözlem altında, kaç test yapılmış, hangi illerde, bunların açıklanmasının hiçbir sakıncası yok. Şeffaf olduğunuz takdirde vatandaş size daha çok güvenir ve tek elden bu salgınla baş edebiliriz.

Diğer bir noktaysa, bundan sonraki üçüncü aşamada, artık, hastalanan vakaların tedavisi kısmına geçeceğiz.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

FİKRET ŞAHİN (Devamla) - Bir dakikanızı rica edeceğim.

BAŞKAN - Tamamlayalım efendim.

FİKRET ŞAHİN (Devamla) - Yoğun bakımla ilgili, biraz önce de sayın meslektaşım belirtti, 38 bin civarında yoğun bakım yatağımız var ama bunun yarısı, yüzde 50'si özel hastanelerde; dikkatinizi çekiyorum, özel hastanelerde. Bugün Bakanlık bir genelge yayınladı elektif vakaların ertelenmesi konusunda. Aynı genelgenin özel hastanelere de uygulanması gerektiğine inanıyorum. Özel hastaneler de mutlaka bu salgınla mücadeleye katkı vermeliler, hazırlık yapmalılar ve yoğun bakım şartları, daha artacak vakalara göre hazırlanmalı. Özellikle, ventilatör sayısı konusunda yetersizliğimiz var; bu yerine getirilmeli. Yoğun bakımda kullanılacak sarf malzemeleri şu anda yeterli değil.

Diğer bir nokta da, hekim arkadaşlarımız virüse karşı koruyucu maske olmadığından şikâyetçiler, biraz önce aradılar. Hekim arkadaşlar ve sağlık çalışanları virüse karşı koruyucu maske istiyorlar.

Diğer bir şey, hastanede alkol bulunmadığını söylüyorlar, bunların temin edilmesi gerekir.

Diğer bir nokta da, ilerleyen durumlarda çok daha fazla sayıda hastanın tedavisine ve yoğun bakıma ihtiyaç olacağı için sağlık personeli çok ağır şartlarda çalışmak durumunda kalabilir.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

FİKRET ŞAHİN (Devamla) - Burası çok önemli Sayın Başkanım, çok önemli olduğu için...

BAŞKAN - Buyurun.

FİKRET ŞAHİN (Devamla) - Diğer ülkelerdeki örneklerde şunu görüyoruz: Sağlık çalışanları, hekimler, hemşireler, acil personeli çok uzun süre çalışmak durumunda kalıyorlar. Şimdiden biz sağlık çalışanlarını dinlendirmek durumundayız, buna ait planlama yapmak durumundayız. Ani bir şekilde 200-300 vaka yoğun bakım şartlarına ihtiyaç duyduğu an orada hizmetler felç olabilir, buna ait planlamaları şimdiden yapmak durumundayız. Diğer noktaları da, inşallah, daha sonraki süreçte devam ettireceğim.

Peki, çok teşekkür ediyorum, sağlıklı günler diliyorum.

Size de hayırlı görevler diliyorum. Sağ olun. (CHP sıralarından alkışlar)