GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 2013 YILI MERKEZÎ YÖNETİM BÜTÇESİ VE 2011 YILI MERKEZÎ YÖNETİM KESİN HESAP KANUNU TASARISI
Yasama Yılı:3
Birleşim:40
Tarih:14.12.2012

AK PARTİ GRUBU ADINA HÜSEYİN ŞAHİN (Bursa) - Teşekkür ediyorum Başkanım.

Sayın Başkanım, değerli milletvekili arkadaşlarım; 2013 mali yılı Ekonomi Bakanlığı bütçesi üzerinde AK PARTİ Grubu adına söz almış bulunmaktayım.

Ben öncelikle, dün -küçük bir operasyon diyeceğim, Sayın Bakanım için o küçük bir operasyon- iki stent takmış olmasına rağmen burada içindeki ülke sevdasıyla, hizmet aşkıyla bakanlığının bütçesini bırakmayıp aramızda bulunan Zafer Çağlayan Bakanıma teşekkürlerimle ve geçmiş olsun dileklerimle sözlerime başlamak istiyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

Sevgili arkadaşlar, bizde çok güzel bir söz vardır; "Hafızayı beşer nisyan ile maluldür." Yani insan hafızası unutmakla mükelleftir, yani geçmişi çok çabuk unutur, yaşanılanı çok çabuk unutur, kendine verileni çok çabuk unutur. Tabii biz on yıldır iktidarda olduğumuz için on yıl öncesini kolay kolay hatırlamıyor olabiliriz ama bizim görevimiz hatırlatmak. Bizim görevimiz geçmişte yaşadığımız acı tecrübeleri, insanımıza, bir daha yaşanmaması için, kesintisiz, bıkmadan, usanmadan anlatmak olacaktır. Burada az önce çok sevgili arkadaşım, Plan Bütçe Komisyonu üyesi arkadaşım çıktı, bir karne gösterdi bize, yani bu karnenin içerisinde birtakım rakamlarla da bize bilgiler vermeye çalıştı. İzin verirseniz, ben de biraz onun verdiği rakamlardan kendi perspektifimizden açıklamalarda bulunmak istiyorum. Cevap mahiyetinde değil ama enflasyon rakamlarından bahsetti arkadaşım. Enflasyonun hedef olarak tutturulamadığından bahsetti, Hükûmetin hedeflerinin bir türlü tutturulamadığından, işte yüzde 150 gibi bir sapma olduğundan bahsetti. "Yüzde 150 sapma" dediği rakamlar tek haneli rakamlar arkadaşlar. Biz, bu rakamları bundan on sene önce, on beş sene, hatta ülkenin koalisyonlarla yönetilmeye başladığı 1991'li yıllardan sonra sadece bir ayda yaşıyorduk. Bugün ülkemizde enflasyon 5'li, 6'lı, 7'li rakamlarda; o dönemlerde 10'lu, 11'li rakamlarla enflasyonist bir ortamda yaşıyorduk.

Faizlerden bahsetti arkadaşım. Bugün, sadece dünkü Merkez Bankası Başkanımızın açıklamasından sonra, ekonomimizin gidişatının istikrara dayalı olarak sürdürülebilir olmasından dolayı hemen bankalar tarafından düşülmesini yaşadık ama bugün bir yılda ödenen faiz miktarının 2 katını bu ülke insanları sadece bir ayda ödüyorlardı. Bakınız, bunu iş adamları çok iyi bilirler. Aylık yüzde 10'luk, 12'lik, 15'lik rakamlarla kredi kullandığı günleri bu ülkenin insanları unutmadı. Bugün sadece Merkez Bankasının gecelik borçlanma faizi yüzde 5,5. İnşallah, ülke ekonomisini yöneten güvenli ellerle, AK PARTİ'nin istikrarlı yönetimiyle de çok kısa zamanda göreceğiz, dünyada geçerli, yani libor seviyelerine indireceğiz. Buna inanıyoruz. Bunun için de başta Sayın Ekonomi Bakanımız ve ekonomiyle ilgilenen tüm bürokratlarımız canla başla çalışıyorlar. Tabii, burada birçok rakamlar verildi. "Biz bunları hatırlatmakla mükellefiz." dedik. Size bir rakamdan bahsetmek istiyorum, 2002 yılı bütçesinin yatırım miktarını bilen var mı içinizde?

MUSA ÇAM (İzmir) - Söyle Hüseyinciğim, sen söyle.

HÜSEYİN ŞAHİN (Devamla) - 9 milyar Türk lirası bugünkü parayla. Bakın, arkadaşlar, biz bugün sadece, hiç beğenmediğiniz, kürsüye çıkıp her gün eleştirdiğiniz Tarım Bakanlığından, Tarım Bakanlığının ilgili olduğu çiftçilerimize bir yılda bu kadar destek veriyoruz, Devlet Su İşleri yatırımları hariç veriyoruz, dağıtıyoruz (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

Kara yollarına sadece bir yılda 9 milyar liralık yatırım yapıyoruz. Türkiye on yılda nereden nereye gelmiş. Yapısal sorunlarımız vardır, bunları da tamir etmek için elimizden gelen gücümüzle çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz.

MUSA ÇAM (İzmir) - Kendi şirketinizden mi bahsediyorsunuz? Milletin kasasından aktarıyorsunuz.

HÜSEYİN ŞAHİN (Devamla) - Sözüm bitiyor, beş dakika çok çabuk geçti arkadaşlar, vallahi ben daldım.

Sevgili arkadaşlar, IMF'yi unutmamanızı istirham ediyorum. "23,5 milyar dolardan aldık, o gün `IMF gelmezse ülke batar.' diyenlerin ülkeyi yönetmesinden aldık, 900 milyon dolar seviyesine düşürdük. İstesek bugün öderiz." Sayın Başbakanım böyle söylüyor.

MAHMUT TANAL (İstanbul) - Elinizi tutan mı var, ödeyin.

HÜSEYİN ŞAHİN (Devamla) - Arkadaşlar, ben size iş adamlarının durumundan bahsedecektim, gayrisafi millî hasıladan bahsedecektim ama bir şey istirham ediyorum, nazar etmeyin ne olur, çalışın sizin de olur. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

Bir şey daha söyleyeceğim, az önceki karnenin karşılığı bizim tarafımızdan nasıl gözüküyor, size göstermek istiyorum arkadaşlar. Bakınız, gördünüz mü? Yani vatandaşımız bize verdiği karnede -çok küçük yazdım- yüzde 50 gibi bir oy oranıyla destek veriyor. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)