GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: CHP Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:3
Birleşim:81
Tarih:10.04.2020

AK PARTİ GRUBU ADINA HACI BAYRAM TÜRKOĞLU (Hatay) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Cumhuriyet Halk Partisinin Hatay'ın sorunlarıyla ilgili verdiği grup önerisi üzerine söz almış bulunuyorum. Yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

Evet, Serkan Bey kardeşim çalışkan bir kardeşimiz. Zaman zaman da tabii, Hatay'ın sorunlarıyla ilgili fikir mütalaasında bulunuyoruz. Kendisinin de ifade ettiği gibi özellikle Suudi Arabistan'da, Kuveyt'te ve diğer ülkelerde bulunan hemşehrilerimizin bu corona salgını dolayısıyla ülkeye gelişlerinde birlikte de çalışmalarımız oldu. Birçoğu geldi ama hâlâ Suudi Arabistan'la ilgili de grubumuzun çalışması var; Dışişleri Bakanlığımızla temasımız var, Dışişleri Bakanımıza, Yardımcımıza hassaten orada duyarlı davranan büyükelçilerimize ben bir kez daha huzurlarınızda teşekkür ediyorum.

Sayın Başkan, değerli arkadaşlar; öncelikle, tabii, Polis Haftası münasebetiyle, polis teşkilatımızın kuruluşunun 175'inci yıl dönümü dolayısıyla ben bir kez daha tüm polislerimizin sağlık, afiyet içerisinde görev yapmalarını diliyor; görevleri başında şehit olan tüm şehitlerimizi rahmetle, minnetle anıyorum. Gazilerimize ve emeklilerimize sağlık, afiyet diliyorum.

Evet, coronavirüs deyince bu, küresel bir salgın. Bugün -dün itibarıyla- 1 milyon 579 bin kişi dünyada bu hastalığa, corona virüse yakalanmış durumda; 42 bin de şu anda bizim ülkemizde bir vaka sayısı var, vefat edenimiz de 908. Coronavirüs dolayısıyla hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum, hastalarımıza da acil şifalar diliyorum.

Şimdi, tabii, başta Sağlık Bakanımız tarafından olmak üzere coronavirüs dolayısıyla toplanan Bilim Kurulunun sık sık bir araya gelerek aldıkları tedbirler kamuoyuyla paylaşılmakta. Türk insanı hassas; gerçekten bu zor günlerde her zaman olduğu gibi birlikte, bir arada olmayı, alınan kararlara uymayı bilerek bunu birlikte atlatmanın mücadelesi içerisindeler.

Hatay'a gelince; Hatay'da bugüne kadar coronavirüsten dolayı 67 vaka var, yoğun bakımda 10 yatanımız var ve 1 vefatımız var, Allah rahmet eylesin.

Bu arada tabii, coronavirüs deyince bunun ülkeler üzerinde sosyoekonomik etkileri var.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Sayın Türkoğlu, tamamlayın sözlerinizi.

HACI BAYRAM TÜRKOĞLU (Devamla) - Bu sarmal etkiden bütün ülkeler etkilendiği gibi bizim ülkemiz de etkileniyor, dolayısıyla Hatay'ımız da etkileniyor, etkilenmedi demek biraz yanlış olur. Ama şu var ki Hatay deyince, gerçekten, bir sanayi şehri, bir tarım şehri, bir turizm şehri, bir ticaret şehri akla gelir. Turizmin her türlüsü var ve Türkiye'de -şu anda barındırdığı 2 milyona yakın nüfusuyla- ticaret hacmi olarak da 8-10 vilayet arasında. Tarım işçilerimiz, tarımda çalışanlarımız üretimine devam ediyor. Bir tesisimiz izolasyon dolasıyla kapalı, onun dışındaki tüm sanayi tesislerimiz çalışmaya devam ediyor. Fabrikalarımızın birçoğunda tabii vardiyalı sisteme göre çalışma devam ediyor; limanlarımız açık, ihracatımız devam ediyor. Dolayısıyla Cumhurbaşkanımızın 100 milyarlık açıkladığı tedbirler manzumesi, tedbirler paketi bizim ilimizde de payımıza düşen kadar uygulanıyor. Kredi Garanti Fonu aracılığıyla...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Teşekkür ediyorum Sayın Türkoğlu,. sadece bir kez uzatabiliyorum.

HACI BAYRAM TÜRKOĞLU (Devamla) - Peki, hepinize saygılar sunuyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)