GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Hükûmetin ev işçilerinin evde kalması için ücretli izin desteği vermesi, yatılı çalışan göçmen ev işçilerine de sahip çıkması gerektiğine ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:3
Birleşim:82
Tarih:11.04.2020

SERPİL KEMALBAY PEKGÖZEGÜ (İzmir) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Ev işçileri işçidir, köle değildir. 1 milyona yakın ev işçisi kız kardeşimiz bir anda işlerini kaybetmiştir. Ev işçilerinin de evde kalması için Hükûmet, ev işçileri için ücretli izin desteği vermelidir. Çoğu kayıtsız çalışan ev işçilerinin sigorta şartı aranmadan evde kalmaları sağlanmalıdır.

Yatılı çalışan göçmen ev işçilerine sahip çıkmalıyız, corona virüsüne karşı korumalıyız, özel önlemler almalıyız. Bir ünlünün evinde çalışan Özbek ev işçisi Gulnoza Mamatova, corona bulaştırıyor gerekçesiyle işvereni tarafından dövülüp ormanlık alana bırakılmıştır. Göçmen ev işçisi polise başvurduğunda ise oturma izni olup çalışma izni olmadığından Silivri Geri Gönderme Merkezi'ne gönderilmiştir. Hak aramak cezalandırılmamalıdır.