| Konu: | CHP Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 84 |
| Tarih: | 13.04.2020 |
İYİ PARTİ GRUBU ADINA ARSLAN KABUKCUOĞLU (Eskişehir) - Teşekkür ederim Sayın Başkanım.
Kıymetli milletvekilleri, Cumhuriyet Halk Partisinin vermiş olduğu araştırma önergesi üzerine söz almış bulunuyorum. Hepinizi saygıyla selamlarım.
Coronavirüs, kısa bir zamanda, üç ayda, beş ayda ya da belli müddet zarfında, ister sürü bağışıklığıyla olsun ister çaresinin bulunmasıyla olsun bir şekilde silinecek ve ortadan kalkacaktır ama onun geride bıraktığı tahribat, onun geride bıraktığı yıkım daha fazla olacaktır.
Ben şöyle bir projeksiyon yapmak istiyorum: Sağlıkta akut dönemde toplumu bilinçlendirmemiz lazım, tecritleri desteklememiz lazım. Fırtına bittikten sonra ise aile sağlığı merkezlerini sağlığın merkezi hâline getirmek lazım, sağlık sistemimizi bunun üzerine geliştirmemiz lazım. Öyle ki aile sağlığı merkezleri tüm mahallelere, caddelere, sokaklara, evlere nüfuz etmeli ve oralarda ne olduğunu, gelişmelerin ne olduğunu bilmeli ve bunu takip etmeli, kontrol etmelidir. Şu, bir maske meselesinde bile yaşadığımız komediyi, eğer ki sağlık sistemimiz çok sağlam ve iyi işleyen bir sağlık sistemi olsaydı yaşamazdık, bunlarla karşı karşıya gelmezdik. Kapitalist yerine, sosyal ve toplumsal bir sağlık sisteminin yerleştirilmesi lazım. Ekonomide ise ailelerin yoksulluklarını ve çaresizliklerini hissetmemeleri lazım, bu dönemi kısmen huzur içerisinde geçirmelidirler.
İşsizlik, günümüzde, cumhuriyet tarihinde hiç olmadığı kadarken, yüzde 13,7 iken bu pandemiden sonra hayal edilemeyecek kadar yüksek rakamlara erişmesi muhtemeldir, dünyanın da beklentisi böyledir. Ekonomi, pandemiden önce zaten zor durumdaydı, bazı şirketler durdu, bazıları batmak üzereydi; pandemiden sonra bunlar çok daha kötü olacaktır.
Şöyle bir geriye dönüp bakınız, on sekiz yılda ne kadar millî şirketimiz satılmak zorunda kaldı. Almanya bile pandemi sonrası için 200 milyar avro hazırlamış durumdadır. Hükûmet bunlar için tedbir almalı, yıllarca alın teri, göz nuruyla biriktirdiğimiz, ortaya koyduğumuz şirketler haraç mezat satılmamalıdır. Aileler yoksulluğun pençesinde perişan olacaklar; aile içi şiddet, mutsuzluk ve gayriahlaki sorunların artması muhtemeldir.
Eğitimde zaten cehalet pik yapmış durumdadır. Bundan sonra, pandemiden sonra, çok kuvvetle muhtemeldir ki eğitim daha da kötüleşecek ve ona gerekli önemi vermekte zorlanacağız. Şu anda ve bugünden itibaren, Hükûmet bunları dikkate alarak tedbirleri almak zorundadır.
Pandeminin kontrolünde Hükûmetin gösterdiği beceriksizlik ortadadır. Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener kaç defa ikaz etti, "Siyasi hesapları halkın sağlığının önüne koymayın." diye. Maalesef, Hükûmetin yaklaşımı tamamen siyasettir ve halkın sağlığı geri planda kalmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi ülkenin geleceğine sahip çıkmalıdır. Ülkeyi bekleyen bu kadar büyük ve çetrefilli sorunların çözümü için Meclis araştırması komisyonunun kurulması gereklidir.
Teşekkür eder, saygılarımı sunarım. (İYİ PARTİ sıralarından alkışlar)