| Konu: | 11 Nisan Şanlıurfa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 100'üncü yıl dönümüne ilişkin gündem dışı konuşması |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 85 |
| Tarih: | 14.04.2020 |
HALİL ÖZŞAVLI (Şanlıurfa) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Sözlerime başlamadan önce, ülkemizde coronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, tedavisi hâlen devam eden hastalara da acil şifalar diliyorum.
Bununla birlikte, dünyayı kasıp kavuran bu pandemiye karşı ilk günden beri gecesini gündüzüne katarak mücadele eden Cumhurbaşkanımıza, Sağlık Bakanımıza ve tüm sağlık emekçilerine şükranlarımı sunuyorum.
Bu salgın karşısında dünyanın süper güçlerinin, en zengin ve en gelişmiş Avrupa ülkelerinin bir bir yenik düştüğünü, vatandaşlarının, her gün binlerce vatandaşının öldüğünü, göz göre göre öldüğünü ve hiçbir şey yapamadığını gördüğümüz bugünlerde ülkemiz, Hükûmetimizin aldığı etkin tedbirler sayesinde, vatandaşlarımızı bu pandemiden en az zararla, en az zayiatla kurtarmanın mücadelesini vermektedir.
Bir kez daha ve hep birlikte, muhtaç bir Türkiye yerine muktedir bir Türkiye'ye, askerî ve siyasi alanda ise mağlup bir Türkiye yerine muzaffer bir Türkiye'ye tanıklık ediyor ve bunun haklı gururunu yaşıyoruz. Bu gururu bize yaşatan AK PARTİ'ye ve onun liderine tekrar teşekkür ediyoruz.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; geçtiğimiz cumartesi günü yani 11 Nisan günü Urfa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 100'üncü yıl dönümüydü. Bu münasebetle gündem dışı söz almış bulunuyorum.
Urfa, sahip olduğu mümbit araziler, sağlık kokan iklimi ve manevi kimliğiyle Güneydoğu'nun nadide bir incisi, cennet vatanımızın müstesna bir köşesidir. Hazreti Adem'in çiftçilik yaptığı, Hazreti İbrahim, Hazreti Eyüp, Hazreti Şuayb, Hazreti Elyesa gibi peygamberlerin yaşadığı Urfa, peygamberler diyarıdır. Hatta Hristiyanlar, Hazreti İsa'nın mendilinin Şanlıurfa'da bulunmuş olmasından ötürü Urfa'ya "Diyarımesih" derler. Urfa'nın mazisi tarih öncesi devirlere kadar gider. Öyle ki, meşhur Arap tarihçisi Ebül Ferec'e göre Urfa, Nuh Tufanı'ndan sonra tekrar inşa edilen 7 yerin en önemlisi ve ilkidir. Bununla birlikte, Göbeklitepe, Urfa'nın mazisinin en az 12 bin yıl kadar eskiye gittiğini bize ispatlamıştır. Tarih boyunca Abbasiler, Hamdaniler, Nümeyriler, Haçlılar Urfa'da medeniyet kurmuşlardır. Urfa'nın İslam'la müşerref olması Hazreti Ömer döneminde, 637 tarihindedir. Urfa'daki ilk Türk hâkimiyetiyse Selçuklular zamanında, 11'inci yüzyılda olacaktır. Akabinde, nihayet 1517'de, Yavuz Sultan Selim döneminde Urfa, Osmanlıların hâkimiyetine girecek ve inşallah bir daha da asla Türk hâkimiyetinden çıkmayacaktır.
1918'de Birinci Dünya Savaşı sona erince, Urfa önce İngilizlerin sonra da Fransızların işgaline uğradı. Fransızlar işgal günlerinde bir yandan Urfa halkına her türlü zulmü reva görürken bir yandan da işgali kalıcı kılmak için bölgedeki aşiret reisleriyle, liderlerle görüşmeler sürdüreceklerdir fakat Urfa halkını asla satın alamayacaklardır. Tam da bugünlerde Mustafa Kemal Atatürk, Urfa Müftüsü'ne, zaman kaybetmeden çektiği bir telgrafla "Millî örgütlenişi genişletin, her türlü haksızlığı protesto ve icabında fiilen reddedin." diyerek bağımsızlık mücadelesinin fitilini ateşleyecektir. "12'ler" diye bildiğimiz, Urfa'daki 12 muteber kişinin önderliğinde Ocak 1920'de başlayan mücadele, direniş Nisan ayında başarıya ulaşacak ve Urfa, 11 Nisan günü düşman işgalinden kurutulacaktır.
1984 yılında Urfa'ya, o dönem Urfa Milletvekili Osman Doğan ve arkadaşlarının teklifiyle Millet Meclisi tarafından "şanlı" ismi verilecek ve Urfa, Şanlıurfa olacaktır. Aynı şekilde 2016'da bu Gazi Meclis, Urfa'yı İstiklal Madalyası'yla taltif edecektir.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
HALİL ÖZŞAVLI (Devamla) - Bir dakika daha rica ediyorum Sayın Başkan.
BAŞKAN - Buyurun efendim.
HALİL ÖZŞAVLI (Devamla) - Kadim bir maziye sahip olan Urfa, hem bir tarih ve turizm hem de bir gastronomi şehridir.
Hepinizi ve tüm halkımızı Hazreti İbrahim'in doğduğu mağarayı, Balıklıgöl'ü, Mevlidi Halil Camisi'ni, Hazreti Eyüp Peygamber'in sabır makamını, Harran evlerini, Göbeklitepe'yi, Şuayıpşehri'ni, Halfeti'deki saklı cenneti, Siverek'teki Takoran Vadisi'ni görmeye davet ediyorum. Hele hele Viranşehir'de bulunan Bizans döneminden kalma dikmeler, Şemun Manastırı, Çemdin Kalesi, Hazreti Eyüp ve Elyesa Türbeleri ile bugün dünyanın en büyük devlet üretme çiftliği olan -TİGEM, Ceylânpınar ilçemizde bulunur- TİGEM arazilerini ve bu arazilerde yetiştirdiğimiz ceylanları mutlaka görmeniz gerektiğini düşünüyorum.
Sözlerimi bitirirken 2019 yılını "Göbeklitepe Yılı" olarak ilan eden ve geçtiğimiz hafta bir video mesajla Urfalı hemşehrilerimizin 11 Nisanını tebrik eden Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)