| Konu: | Rize ili İkizdere ilçesinde bir tırın devrilmesiyle ortaya çıkan çay kaçakçılığına ve sorumlularını göreve çağırdığına ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 96 |
| Tarih: | 09.06.2020 |
AHMET KAYA (Trabzon) - Teşekkürler Sayın Başkan.
Rize ilimizin İkizdere ilçesinde iki gün önce bir tır devrilmesi olayı yaşandı. Olay, resmî kayıtlara "trafik kazası" olarak geçti fakat işin aslı sonradan ortaya çıktı. Devrilen tır, İran'dan getirdiği kaçak çaylarla yüklüydü ve tırın devrilmesi sonucunda bu kaçak çay olayı ortaya çıkmış oldu.
Hükûmet yetkililerine, Ticaret Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı yetkililerine soruyorum: Bu rezaleti nasıl açıklayacaksınız? Kendi yerli çayımız, mis gibi kendi millî çayımız dururken, çay üreticilerimiz kota ve kontenjan uygulamaları ve düşük taban fiyatla boğuşurken hangi vicdan kaçak çayın ülkemize girişine izin veriyor?
Çayın başkenti Rize'de gerçekleşen bu kaza, çayın Susurluk kazasıdır. Bu kaza "Kaçak çay girişlerini engelliyoruz." diyenlerin, doğru konuşmadıklarının ispatıdır. Sorumluları göreve çağırıyor ve kaçak çaya mâni olun, çay üreticimizi koruyun diyorum.