GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:4
Birleşim:7
Tarih:20.10.2020

FERİDUN BAHŞİ (Antalya) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 221 sıra sayılı Kanun Teklifi'nin 6'ncı maddesi üzerinde söz aldım. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Dün Antalya'nın Kumluca ilçesinde şiddetli yağmur, dolu ve fırtınada iş yerleri ve seralar büyük zarar görmüştür. Zarar gören çiftçilerimize ve vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Bölge derhâl afet bölgesi ilan edilmeli ve çiftçilerin zararları bir an önce karşılanmalı, mağduriyetleri bir an önce giderilmelidir.

Değerli milletvekilleri, Antalya önemli bir turizm bölgesi olmasının yanında, Türkiye'nin en önemli tarım bölgelerinden de biridir. Tarımda çeşitlilik bakımından Antalya eşsiz durumdadır. Antalya'daki tarım hareketi, Türkiye'deki enflasyonu doğrudan etkileyebilecek büyüklüktedir. Bu kadar önemli bir sektörün sorunları, hep tartışıldığı hâlde nedense kalıcı bir çözüme kavuşturulamamaktadır.

Salgın, tüm Türkiye tarımını etkilediği gibi en fazla Antalya ve Akdeniz tarımını etkiledi. Üreticilerimizden gelen şikâyet ve istekleri huzurunuzda aktarmak istiyorum: En acil olarak, sektörün Ziraat Bankası, kamu bankaları, Tarım Kredi Kooperatifleri ve özel bankalara olan kredi borçları, vergi, SGK, BAĞ-KUR, TARSİM ve benzeri ödemeleri, salgının en az bir yıl sonrasına kadar faizsiz olarak ertelenmelidir.

Salgın döneminde, özellikle Antalya'da mevsimlik çiçek ürünlerinin ve saksılı bitkilerin tamamı serada kalmıştır. Pazarlama şansı kalmayan bu ürünler ve benzeri durumdaki sebze ve meyve gibi diğer tarım ürünleri için, mücbir sebep kapsamında salgın tazminatı ödenmelidir. Tahsilat yapamayan ve nakit akışı bozulan tarımsal kooperatiflere, ödemelerini yapabilmeleri için kamu bankalarından faizsiz kredi kullandırılmalıdır. Yaş meyve ve sebze ile kesme çiçek ürünleri başta olmak üzere, tarım ürünlerine yönelik "Bozulabilir Ürün" damgası uygulamasına geçilerek gümrük işlemleri hızlandırılmalıdır. İhracat nakliyesinin hızlanması için şoförlerin vize işlemlerine öncelik tanınmalı, şoförlere hızlı kit uygulanmalıdır. Yaş meyve ve sebze ile kesme çiçek ürünlerinde yurt dışı pazar payımızı koruyabilmek için fahiş artan uçak kargo bedellerinin devletçe karşılanması gerekir.

Sektörde istihdam kaybını önleyecek desteklemelerin mutlaka artırılması gerekir. Aile çalışması ve kayıt dışı çalışanlar da istihdam desteklemelerinden faydalanmalıdır. Yevmiyeli işçiler ve mevsimlik tarım işçileri için barınma, beslenme ve sağlık koşullarını kapsayacak, Kızılay'a ait altyapısından faydalanılan özel bir paket sunulmalıdır. Tarımsal üretim yapılan ancak ülke sorunu nedeniyle çiftçi kayıt sistemi oluşturulamayan arazilerde üretim yapanlar, özel bir kayıt sistemi oluşturulup tarımsal desteklerden yararlandırılmalıdır. Tarım sektörü girdi sağlayan tedarikçileri ve lojistiğiyle birlikte bir bütün olarak mücbir sebep koşulları kapsamına alınmalıdır.

Değerli milletvekilleri, AK PARTİ döneminde istihdam dip yapmıştır. Çiftçi sayısı son on yılda yüzde 48 azalmıştır. Tarımsal girdilerin yüksekliği ve ürünün para etmemesi sebebiyle çiftçi üretimden çekilmektedir. Tarım alanları da yine aynı dönemde yüzde 12 azalmıştır. Bir taraftan ülke nüfusumuz artarken diğer taraftan ekilebilir tarım alanlarının daralması, gıda temininde alarm zilleri çaldırmaktadır. Tarım ve tarım politikalarına bakışın mutlaka değişmesi gerekir.

Değerli milletvekilleri, salgın sürecinde ekim yapmakta zorlanan çiftçiler, Türkiye'nin her yerinde geçtiğimiz mayıs ayında yaşadığımız değişken hava şartları nedeniyle çok zor durumda kalmışlardır. Özellikle Antalya bölgemizde aşırı sıcaklar, erken mandalina ve limon çeşitlerine büyük zarar vermiştir. Burada TARSİM'in devreye girmesi gerekirken sıcak hava sigorta kapsamında olmadığı için zararlar tazmin edilememektedir. Zaten TARSİM sigortası olsa bile hasar tespiti konusunda yeterli donanıma sahip olmayan eksperler gerçek hasar oranlarını gösteremedikleri için çiftçiler tazminatlarını alamamaktadır.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurunuz efendim.

FERİDUN BAHŞİ (Devamla) - Ayrıca, çiftçiler primlerinin pahalı olması sebebiyle TARSİM sigortası yaptırmakta zorlanmaktadır.

Bu kanun teklifinin çiftçilerimizin acil çözüm bekleyen sorunlarına çare olmasını beklerdik fakat yine sorunların çözümü bir başka bahara kaldı. Artık çiftçilerimiz boş laf değil, hak ettiğini istiyor ve icraat bekliyor.

Bu vesileyle, Gazi Meclisi ve yüce Türk milletini saygıyla selamlıyorum. (İYİ PARTİ sıralarından alkışlar)