GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: CHP Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:4
Birleşim:10
Tarih:27.10.2020

AK PARTİ GRUBU ADINA HALİL ÖZCAN (Şanlıurfa) - Sayın Başkan, kıymetli milletvekilleri; Cumhuriyet Halk Partisinin grup önerisi üzerine söz almış bulunmaktayım. Bu vesileyle Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Sözlerimin başında, ebediyete uğurladığımız Sağlık eski Bakanımız Sayın Osman Durmuş'u rahmetle anıyorum. Ayrıca dün terör örgütü PKK'nın İskenderun'da planladığı terör eylemini önceden öğrenerek büyük bir felaketi son anda önleyen kahraman güvenlik güçlerimizi tebrik ediyor, aziz milletimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Değerli milletvekilleri, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğuna gittikten sonra bir daha haber alınamayan ve Konsoloslukta öldürüldüğü resmiyet kazanan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın vefatının üzerinden iki yıl geçti. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum. Ülkemiz topraklarında gerçekleşen bu olayın üzeri asla kapatılamazdı. Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere devletimiz ve Hükûmetimiz, hukuk devleti olmanın gereğini yerine getirerek olayın aydınlanması ve faillerin ortaya çıkarılması için ülke olarak üzerine düşeni yapmış ve Türk mahkemeleri olayları tüm boyutlarıyla ortaya çıkarmıştır. İlerleyen dönemlerde ülkemize daha büyük sıkıntı yaratabileceğinin farkında olan Türkiye, olayı aydınlatarak vahşi cinayetin Suudi Arabistan'ın bilgisi dâhilinde yapıldığını ispat etmiştir.

Değerli milletvekilleri, son günlerde Suudi Arabistan'da "resmî olmayan ambargo" söylemlerini bizler de sizler gibi tüm yönleriyle takip etmekteyiz. Özellikle şunu ifade etmek isterim ki: Suudi Arabistan halkıyla olan kültürel ve tarihsel bağımız, bu ambargo kararını bertaraf edecek güçte ve etkidedir. Suudi Arabistanlı kardeşlerimizin Türkiye'ye olan sempatisi ve Sayın Cumhurbaşkanımıza olan sevgisi görmezden gelinemez. Suudi Arabistan devletinin de bunu net olarak gördüğünü, bildiğini ve adımlarını bu dengelere göre atmakta olduğunu gözlemliyoruz. Ticari alanda yapılmak istenen bu örtülü ambargo, aslında siyasi bir karardır. Konuya Hükûmetimiz asla kayıtsız değildir ve "Hükûmetimiz ile devletimizin suskun olduğu" söylemleri tam manasıyla abesle iştigal ve mesnetsiz bir iddiadır. Süreç başladığı günden bugüne kadar, başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Hükûmetimiz, Suudi Arabistan devleti yetkilileriyle konuyla alakalı girişimlerini sürdürmüştür ve süreci takip etmektedir. Bunun yanı sıra önemli sivil toplum ve meslek kuruluşlarının başında gelen TOBB, TÜSİAD, TESK, MÜSİAD, DEİK, TİM, yeni bir girişimde bulunmuştur.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun, toparlayın.

HALİL ÖZCAN (Devamla) - Ortak açıklamada, Suudi Arabistan'a yapıcı bir diyalog çağrısında bulunan kuruluş temsilcileri, sürecin karşılıklı sağduyulu çalışmalarla düzeltilebileceğini ifade etmiştir. Ayrıca, Suudi Arabistan İstatistik Genel Müdürlüğü verileri de bu ambargonun tutmadığına işaret etmektedir.

Suudi Arabistan'ın Türkiye'den yaptığı ithalatın değeri temmuz ayındaki 693,4 milyon riyalden ağustos ayında 833,6 milyon riyale yükselmiştir. Bu rakamlar, Türkiye'yi, Suudi Arabistan'ın en büyük 9'uncu ihracatçısı konumuna getirmiştir. Bununla birlikte, Katar ve dost ülkelerin Türk mallarını almaya yönelik çağrısı da psikolojik olarak bölgede olumlu etki etmiştir.

Kıymetli milletvekilleri, devletimiz ve Hükûmetimiz, tüm gücüyle ticari faaliyetlerini sürdüren iş insanlarımızın yanındadır. Süreci anbean takip etmekte ve gerek Dışişleri Bakanlığımız gerek Ticaret Bakanlığımız ve gerekse Hükûmetimizin girişimleri sürmektedir. İnşallah, iş dünyasının Arabistan'a diyalog çağrısı cevap bulur ve siyasi bir karar olan örtülü bu ambargo olayı tamamen ortadan kalkar.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

HALİL ÖZCAN (Devamla) - Kimse korku ve endişeye kapılmasın. Bu süreç geçicidir ve sürdürülebilir değildir.

Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)