GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:4
Birleşim:12
Tarih:04.11.2020

İMAM HÜSEYİN FİLİZ (Gaziantep) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 239 sıra sayılı Kanun Teklifi'nin 5'inci maddesi üzerinde İYİ PARTİ Grubumuzun vermiş olduğu önerge üzerinde söz almış bulunmaktayım. Genel Kurulu saygılarımla selamlarım.

Değerli milletvekilleri, bu maddeyle 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'na ek madde ilave edilerek işsizlik ödeneğinden yararlanan kişilerin işten ayrılmalarını takip eden doksan gün içerisinde işe girmeleri ve on iki ay süreyle kesintisiz hizmet akdine tabi olarak çalışmaları hâlinde işsizlik ödeneğinden yararlandıkları süre için uzun vadeli sigorta primlerinin İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanması amaçlanmaktadır. Maddeyi prensip olarak destekliyor olsak da parti grubumuzun muhalefet şerhinde belirtildiği gibi, aslında yapılması lazım gelen şey, işsiz kalınan süre içerisinde sigorta primi ödemesinden ziyade istihdama bir katkı vermek, işe almayı kolaylaştırmak veya işe almanın maliyetini azaltmak olmalıdır. Dünya genelinde yapılan bir kısım çalışmalara bakıldığında, sosyal güvenlik açısından parça parça yapılan teşviklerden ziyade, genelde yapılacak sigorta prim indirimlerinin çok daha verimli olduğu şeklinde analizler vardır.

Değerli milletvekilleri, hepinizin takdir ettiği gibi, işsizlik sigortasının 2 temel amacından 1'incisi, işsizin ve ailesinin uğrayacağı maddi ve manevi zararları en alt düzeyde tutarak toplumdaki sosyal dengeyi bozucu sonuçları ve suç eğilimini önlemek; 2'ncisi ise işsizlerin iş ararken daha seçici olmalarını sağlayarak iradesi dışında işsiz kalanların mesleklerine ve yeteneklerine uygun olarak yeniden iş gücü piyasasına dâhil olmalarını teşvik etmektir. Böyle olsa da aslında ülkemizin en önemli sorunu işsizlik ya da istihdam sorunudur. Toplumumuzun büyük bir çoğunluğu, özellikle gençlerimiz, ya iş bulamamakta ya da eğitimlerine uygun olmayan alanlarda çalışmak durumunda kalmaktadır.

Değerli milletvekilleri, TÜİK'in Haziran 2020 verilerine göre, 4 milyon 227 bin işsiz vatandaşımız var; genç nüfustaki işsiz sayısı 2 milyon 387 bin kişidir; ayrıca, 1 milyon 100 bin civarında işsiz üniversite mezunumuz var; iş aramayan işsizleri de dâhil edersek işsizlerin sayısı 11 milyon 420 bin civarındadır.

Değerli milletvekilleri, bireysel, sosyal ve siyasal bakımdan çok sayıda olumsuz sonucu bulunan işsizliğin ortaya çıkardığı olumsuzlukları gidermek için iktidarın işsizliğe çareler üretmesi gerekmektedir. İşsizliği azaltmak ve minimuma indirmek için öncelikle üretim teşvik edilmeli, sanayileşmeye önem verilmelidir.

Değerli milletvekilleri, ülkemizde sanayi ve hizmet sektörleri yüksek nitelikli ara eleman ihtiyacı duymaktadır. Bunun için de mesleki ve teknik eğitime önem vermek gerekmektedir. Yapılması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz: Mesleki ve teknik eğitim veren okullar, müfredatları iş gücü piyasasına uygun hâle getirilerek ihtiyaca uygun nitelikli mezun verir hâle getirilmelidir. Kariyer yönlendirmelerinde sistematik bir yapı oluşturulmalıdır yani meslek okulları ile istihdam ilişkilerinin etkin bir şekilde planlanması için rehberlik ve danışmanlık hizmetleri geliştirilmelidir. İşletmeler ile okulların iş birliği çok önemlidir. İl bazında iş gücü piyasası ve ihtiyaç analizleri dikkate alınarak işletmelerin katılımlarıyla eğitim, istihdam olanakları yaratılmalıdır. Meslek yüksek okulları gelişmiş ülkelerdekilere benzer şekilde organize edilerek öğretim elemanları özellikle serbest piyasada çalışmış, sanayinin ve işletmenin sorunlarını bilen, tabiri caizse ayağında çizme, sırtında önlüğüyle öğrencilere uygulamalı eğitim verecek akademisyenlerden seçilmelidir. Organize sanayi bölgelerinde meslek yüksek okulları açılması yaygın hâle getirilmeli ve bizzat sanayide, işletmelerde çalışan mühendislere dersler verdirerek eğitim alanında üniversite-sanayi iş birliği temin edilmelidir. Böylece, öğrencilik yıllarından itibaren sanayiyi tanıma fırsatı bulan öğrenciler mezun olduktan sonra kolaylıkla iş bulma imkânına kavuşacaktır, iş yerleri de öğrencilik yıllarından tanıdıkları öğrencileri istihdam edeceklerdir. Bu uygulamayı Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğüm sırasında bizzat gerçekleştirdik ve çok ciddi gelişmelere şahit olduk.

Ayrıca, konuşmamın başında belirttiğim gibi istihdam üzerinden alınan vergi, prim ve işveren payı gibi mali yüklerin düşürülmesi yeni istihdam alanlarının oluşmasını teşvik edecektir diyor, Genel Kurulu saygılarımla selamlıyorum. (İYİ PARTİ sıralarından alkışlar)