GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 2013 YILI MERKEZÎ YÖNETİM BÜTÇESİ VE 2011 YILI MERKEZÎ YÖNETİM KESİN HESAP KANUNU TASARISI
Yasama Yılı:3
Birleşim:46
Tarih:20.12.2012

OSMAN AŞKIN BAK (İstanbul) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı hakkında şahsım adına, lehte söz almış bulunuyorum. 2013 yılı bütçesinin ülkemiz, milletimiz ve ekonomimiz için hayırlı olmasını diliyor, yüce heyetinizi ve aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum.

Her başarılı hükûmet, sürdürülebilir ve dengeli bütçeler gerçekleştirmeyi hedefler. 2013 yılı bütçesi de bu anlamda başarılı ve hedefe uygun bir bütçedir. Orta Vadeli Program ve Orta Vadeli Mali Plan'a uygun olarak hazırlanan 2013 yılı bütçesi, AK PARTİ hükûmetleri döneminde hazırlanan 11'inci bütçedir.

2013 yılı bütçesi, mali disiplini ve makroekonomik istikrarı korumayı amaçlayan; büyümeyi, istihdamı ve yatırımları destekleyen; eğitim, sağlık ve altyapıyı önceliklendiren; sosyal nitelikli harcamalara ağırlık veren ve toplumsal refahı gözeten bir bütçedir.

Kamu kaynaklarının nerelere harcanacağını bilmek vatandaşlarımızın en doğal hakkıdır. 2013 yılı bütçesinin nerelere harcanacağı ve vatandaşa neler getirdiğine bir bakalım. 2013 yılı bütçesi, eğitimi, dolayısıyla uzun vadeli geleceğimizi önceliklendiren bir bütçedir. Eğitime bütçeden ayrılan pay 68,1 milyar TL'dir. Eğitimin bütçe içindeki payı yüzde 17'ye çıkarılmaktadır. Eğitim bütçesi bir önceki yıla oranla yüzde 27,1 arttırılmaktadır.

2013 yılı bütçesinde vatandaşlarımıza kaliteli sağlık hizmeti sunmak için daha fazla kaynak ayrılmıştır. 2013 yılında kamu sağlık harcamaları için Sosyal Güvenlik Kurumu ve merkezî yönetim bütçesinde 67,9 milyar TL kaynak ayrılmıştır. Sağlık hizmetleri bütçede eğitimden sonra 2'nci sırayı almakta ve bir önceki yıla oranla yüzde 11,1 arttırılmaktadır.

2013 yılı bütçesi, esnaf ve KOBİ'lerimizi desteklemektedir. Yatırımın ve istihdamın, yani reel ekonominin yanındadır. Bu bütçede işveren prim desteği 6,6 milyar TL, ihracat desteği 718 milyon TL, teşvik ödemeleri 420 milyon TL, KOBİ destekleri 249 milyon TL'dir. Esnaf ve KOBİ desteği bir önceki yıla oranla yüzde 23,3 arttırılmaktadır.

2013 yılı bütçesinde tarıma ve çiftçimize desteğimiz artarak devam etmektedir. Tarımsal kredi faiz desteği 1,8 milyar TL, çiftçilerimiz için ayrılan doğrudan hibe payı ise tam 9 milyar TL'dir. Çiftçimize yönelik desteklerin toplam tutarı geçen yıla oranla yüzde 25 artırılmaktadır.

Bu bütçe ile yatırımlara daha fazla kaynak ayrılmaktadır. 2013 yılında merkezî yönetim bütçesi kapsamındaki kurumların yatırım ödenekleri 2012 yılına göre yüzde 20 artırılarak 39,2 milyar TL'ye çıkarılmaktadır. Sektörel bazda bakıldığında, eğitim yatırımlarına 8 milyar TL, demir yolu yatırımlarına 6,9 milyar TL, enerji yatırımlarına 2,4 milyar TL, sağlık yatırımlarına 2,2 milyar TL, adalet yatırımlarına 1,1 milyar TL, hava yolu yatırımlarına ise 646 milyon TL tahsis edilmiştir.

2013 yılı bütçemiz ile çalışanlarımız ve emeklilerimiz enflasyona ezdirilmemekte, sosyal güvenlik sistemi desteklenmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılan transferler bir önceki yıla oranla yüzde 16 artırılarak 72,9 milyar TL'ye, sosyal hizmetler ve sosyal yardım harcamaları için ayrılan pay da bir önceki yıla oranla yüzde 25,1 artırılarak 26,4 milyar TL'ye çıkarılmaktadır. Engelli yurttaşlarımızın eğitim desteği ve bakımları için ayrılan pay da bir önceki yıla oranla yüzde 20 artırılarak 5,3 milyar TL'ye yükselmiştir.

Bu bütçede yerel yönetimlere daha fazla kaynak ayrılmaktadır. Yerel yönetimlere verilen destek bir önceki yıla oranla yüzde 18 artırılarak 37,7 milyar TL'ye yükselmiştir. Ayrıca, 2013 bütçesinde kırsal kesimin altyapısı da ihmal edilmemektedir. Bu bağlamda KÖYDES projesine 578 milyon TL, SUKAP projesine 525 milyon TL, kalkınma ajanslarına 473 milyon TL, SODES'e ise 210 milyon TL kaynak ayrılmaktadır.

2013 bütçesinde vatandaşlarımızın yaşam standardının yükseltilmesi amacıyla kentsel dönüşüm desteklenmektedir. Riskli yapıların güçlendirilmesi ve vatandaşlarımıza daha sağlıklı ve daha güvenli bir yaşam alanı sunulması için kentsel dönüşüm çalışmalarına tam 1 milyar TL kaynak ayrılmıştır.

Bütçemiz her türlü AR-GE faaliyetini desteklemektedir. Başta TÜBİTAK olmak üzere tüm ilgili çevrelerden gelen projelerin desteklenmesi için 2,8 milyar TL bütçe ayrılmıştır.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 2013 yılı bütçesi, 2009 yılından bu yana 4 milyon net istihdam sağlayan, cari açığı son bir yılda yüzde 30 azaltan, işsizlikte son on yılın en düşük rakamlarına ulaşan, enflasyonu tek haneli rakamlara indirmeyi başaran, yüzde 36'lık kamu net borç stokunu eksili hanelere indiren, ülkemizin küresel ticaretteki payını yaklaşık 2 kat artıran bir hükûmetin bütçesidir.

AK PARTİ hükûmetlerinin daha önce hazırlamış olduğu bütçeler bu süreçte gerçekleştirilen tüm seçimlerde milletimizden tam not almıştır. AK PARTİ hükûmetleri on yıllık iktidarı döneminde, ülkenin millî gelirini 230,5 milyar dolardan 774,2 milyar dolara, kişi başına düşen yıllık geliri ise 3.492 dolardan 10.469 dolara yükseltmiştir. Ülkemizin IMF'ye olan borcunu 23,5 milyar dolardan 860 milyon dolara indirmiş yani 27 kat azaltmıştır.

Bunlarla beraber, AK PARTİ hükûmetleri Merkez Bankası döviz rezervini 4 kat artırmış; 27,5 milyar dolardan 118 milyar 366 milyon dolara çıkarmıştır. Kendisinden önce gerçekleşen kriz nedeniyle 111 milyar liralık borcu faiziyle birlikte 231 milyar lira olarak ödemiştir. Memuruna, işçisine 13,5 milyar TL zorunlu tasarruf geri ödemesini ve 3,5 milyar TL konut edindirme yardımı ödemesi gerçekleştirmiştir.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; AB üyesi Yunanistan'ın ekonomik şartlarını yerine getiremediği için düzenlemekten geri çekildiği Akdeniz Oyunları, 2013 yılı Haziran ayında Mersin'de düzenlenecektir. Bir başka AB üyesi İtalya'nın başkenti Roma'nın ekonomik koşullar nedeniyle adaylıktan çekildiği 2020 Olimpiyat Oyunlarının en güçlü adayı İstanbul'dur. Uluslararası büyük spor organizasyonlarını başarıyla gerçekleştiren bir Türkiye var.

Hükûmetlerimiz döneminde sağladığımız siyasi istikrar, güven ortamı ve uyguladığımız tutarlı makroekonomik politikalar sayesinde Türkiye son on yılda büyük bir değişim ve dönüşüm sürecinden geçmiştir. AK PARTİ iktidarıyla, Türkiye, istikrarla büyümeye devam edecektir. Bu dönemde, milletimizin güçlü desteğini arkamıza alarak birçok yapısal sorunu çözüme kavuşturduk. Ülkemizin fiziki ve kurumsal altyapısını iyileştirdik, yükselttik ve vatandaşımızın refah seviyesini arttırdık.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; cumhuriyetimizin 100'üncü yıl dönümü için çok daha büyük hedeflerimiz var. 2013 yılı bütçesi, önceki yıllarda olduğu gibi, 2023 ruhu ve hedefleriyle uyumlu olarak hazırlanmıştır. 2023 hedeflerine doğru yürürken, insanı merkezine alan, toplumsal refahı arttırmayı ve geliri daha adil dağıtmayı ilke edinen bir bütçe var karşımızda. Bu bütçe, aynı zamanda, 2071 hedeflerine doğru atılmış bir adımdır. Bu bütçede Türkiye'nin geleceği için büyük projeler var. Eğitimde FATİH Projesi var, Marmaray var, İstanbul'a 3'üncü köprü ve bağlantı yolları var, İstanbul'a 3'üncü havalimanı var, salı günü uzaya fırlattığımız GÖKTÜRK-2 uydusu var, Boğaz'da Avrasya Tüneli var, yüksek hızlı trenler var, yeni limanlar, otoyolları, yüksek barajlar, uzun tüneller var, millî tank Altay var, Atak helikopteri var, Kanal İstanbul var, dev şehir hastaneleri var, nükleer santraller var.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bu bütçede milletin kendisi vardır, milletin alın teri vardır, bu bütçede milletin geleceğine yatırım vardır, bu bütçede AK PARTİ'nin vizyonu vardır, bu bütçede ekip ruhu vardır, bu bütçede millete hizmet aşkı vardır, bu bütçede paranın, zamanın ve insanın iyi yönetilmesi vardır, bu bütçede Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliği ve Türkiye sevdası vardır. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Unutulmamalıdır ki başarılı bütçenin, başarılı siyasetin, yapılan hizmetlerin karnesini yalnız ve yalnız millet verir. Milletinden aldığı destek ve Türkiye sevdasıyla AK PARTİ, istikrarla büyüyen bir ülke, öz güveni artan bir millet, gururla dalgalanan bir bayrak ve her seviyede itibar gören bir devlet için durmadan yoluna devam etmektedir.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 2013 yılı bütçe tasarısında emeği geçen herkese teşekkür ediyor, bütçemizin, AK PARTİ İktidarıyla geçen son on yılda olduğu gibi 2013 yılında da hayırlı hizmetlere vesile olmasını Allah'tan temenni ediyorum.

Bütçenin lehinde oy kullanacağımı ifade ediyor, yüce heyetinizi ve aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ ve Bakanlar Kurulu sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ediyorum Sayın Bak.