GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: (2/2604) esas numaralı 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin doğrudan gündeme alınmasına ilişkin önergesi (4/95) münasebetiyle
Yasama Yılı:4
Birleşim:14
Tarih:10.11.2020

ALİ FAZIL KASAP (Kütahya) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

Katma Değer Vergisi Kanunu'nda bir değişiklik yapılmasıyla ilgili bir teklifimiz olacak. Şu anda, günümüzde aile bütçesinin en önemli kalemlerinden biri elektrik, bir diğeri de doğal gaz. Doğal gaz ve elektrik için ödenen meblağ gün geçtikçe artmakta. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından son açıklanan verilere göre, konutlarda kullanılan elektriğin fiyatı bir yılda yüzde 32,3; doğal gazın fiyatı ise yüzde 37 zamlandı. İğneden ipliğe her şeye zam geldi. 2019 yılının ilk dokuz ayında 3 milyon 365 bin abonenin borcundan dolayı elektriği kesildi, 710 bin abonenin de doğal gaz borcunu ödeyemediği için doğal gazı kesildi.

2020 yılında, malum, bir pandemiyle boğuşuyoruz. Ülkemiz çok ciddi salgın tehdidi altında ve bu tehdit -inşallah olmaz ama- 2021 yılında da aynı ağırlıkla seyredecek ve soğuk havaların başlamasıyla birlikte gribal enfeksiyonlarda ciddi düzeyde artışlar meydana gelecek. İnsanlarımızı hasta etmeyelim diyorum. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğinin yaptığı bir tespite göre, 2019 yılında ev halkı harcamalarında, asgari ücretin yaklaşık yüzde 10'u doğal gaza, yüzde 10 civarı da elektrik ve suya gitmektedir maalesef. Aile bütçesinde bu 3 fatura, elektrik, su ve doğal gaz ciddi düzeyde yıkım oluşturmakta özellikle asgari ücretli kesim için. Demin de bahsetmiştim, 700 bin küsur abonenin elektriği, doğal gazı kesildi, 3 milyonun üzerinde abone de elektrik borcundan dolayı elektrik kesintisi yaşıyor. Bu yüzde 37 sadece 2019 yılında doğal gaza gelen zam ama asgari ücrete yaptığımız zam yüzde 15, sadece ve sadece yüzde 15. İnsanlarımız geçimini sağlayamamakta, bu faturaları ödeyememekte, çok ciddi sıkıntı içindeler. Avrupa son on yılın şu anda en ucuz doğal gazını kullanırken, biz en yüksek meblağlarla doğal gaz kullanıyoruz. Karadeniz'de 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi bulduk, çok güzel bir şey; zenginliği de paylaşmamız gerekiyor. Biraz önce konuşan sayın vekilimin dediği gibi, maşallah, ülkemiz bolluk içinde, refah içinde, huzur içinde ama bu bolluktan nedense asgari ücretliler yararlanamıyor. Asgari ücrete yüzde 15 zam yapıyorsunuz, doğal gaza yüzde 37. Faturalarda keşke yüzde 30 indirim yapabilseydik 320 milyar metreküpten sonra. Vatandaş şu anda doğal gaz ve elektrik kullanımında çok ciddi düzeyde tasarrufa gitmeye başlıyor. Battaniyelerin altında tek odada toplanıyorlar, hastalık riski artıyor. Pandemi riski altındayız şu anda değerli milletvekilleri, elektriklerini kapatıyorlar, tek odada kalıyorlar. Kur farkını yansıtıyorsunuz, amenna, şimdi zaruri ihtiyaç olarak kullandığı doğal gaz, su ve elektrikte -bizim teklifimiz odur- gelin, yüzde 1 yapalım hepsinin KDV'sini. "Kar, kış, kıyamet" diye Anadolu'da bir söz var, bu zor günlerde halkımızın bu sıkıntısını birlikte paylaşalım. Bizi buraya gönderen, temsilci olarak gönderen, yemin ederken de "toplumun huzur ve refahı için" diye yemin ettiğimiz halkımız için, milletimiz için, gelin hep beraber bu kanun teklifine "evet" oyu verelim. Bu bir turnusol kâğıdı olsun, halkın yanında olduğumuzu belli edelim. Buradaki yüzde 18'den yüzde 17'lik bir indirim, halkımız için ve özellikle asgari ücretliler için bir can suyu olacaktır. Bu konuda, özellikle tekrar yemindeki, ahdîmizdeki şeyi gündeme getirmek istiyorum. Bu önergeye grup olarak zaten "evet" vereceğiz, özellikle AK PARTİ ve MHP milletvekili arkadaşlarım, siz de halkın yanında olduğunuzu gösterin. Gelin, toplumun huzuru ve refahı için söz verdiğimiz ahdî yerine getirelim. Hepinizden özellikle istirham ediyorum, gelin, buna "evet" oyu verelim.

Teşekkür ediyorum. (CHP sıralarından alkışlar)