GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: İYİ Parti Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:4
Birleşim:16
Tarih:17.11.2020

AK PARTİ GRUBU ADINA MUSTAFA DEMİR (İstanbul) - Evet, teşekkürler Sayın Başkan.

Hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. İYİ PARTİ'nin grup önerisine AK PARTİ Grubu adına cevap vermek üzere huzurunuzdayım.

Şimdi, bu proje 2011 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklandı ve ondan sonra da ÇED raporundan falan bahsedildi; ondan biraz konuşacağım. Tam 52 kurumdan uygunluk görüşü alındı. 200 bilim insanıyla ilgili detaylı çalışmalar yapıldı. Hani, Marmara'yı, "Genel durumu bozulacak." falan dedi de arkadaşlar. Netice itibarıyla bunların bilimsel çalışmaları yapıldı; jeolojik, hidrolojik, deprem çalışmaları yapıldı ve önümüzde Kanal İstanbul gibi bir proje var.

Değerli arkadaşlar, bakın, artık günümüzde devletleri şehirler taşır, devletlerin lokomotifleri şehirlerdir ve marka şehirlerdir yani AK PARTİ'nin bundan bir dönem önce kendine hedef koyduğu yerel yönetimler de marka şehirlerdir. Eğer sizin İstanbul'unuz olmazsa gidin yurt dışında bu kadar değeriniz olmaz. İstanbul'u İstanbul yapan, şüphesiz stratejik değeri vardır, jeolojik değeri vardır, topoğrafik değeri vardır ama İstanbul'da şu ana kadar yapılmış hizmetler de İstanbul'a bir değer katmışlardır. Siz düşünün şimdi, eğer Avrasya Tüneli olmasaydı, düşünün şimdi Marmaray olmasaydı, İstanbul'a üçüncü köprü olmasaydı... Bunların hepsini saydığımızda yirmi yıl. Yüz yıllık Cumhuriyet tarihinde yapılmış 2 tane köprü var, şu anda konuştuğum yirmi yıl içerisinde 2 ulaşım yerine biz 4 tane ulaşım gerçekleştirdik Asya ile Avrupa arasında. Dolayısıyla, İstanbul'a hizmet ederseniz İstanbul'un değerini ancak ön plana çıkarırsınız.

Şimdi, iki şey söyleyeceğim: Bu, İstanbul'un boğazının özgürleştirilmesi projesidir. Bakın "çevre" diyorsunuz ya, her yıl ağustos ayında "2 Kıta 1 Yarış" yapılır, dünyanın her tarafında iyi yüzücüler gelirler ancak biz 2 bin kişiyi alabiliyoruz biliyor musunuz? Yarısı yabancı, yarısı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Neden biz 10 bin kişiyle dünyanın en büyük boğaz yarışını yapmıyoruz? Nedeni şu: İstanbul'daki trafiği kapatamıyoruz. Sabahleyin saat sekizde denize atlıyoruz -Kanlıca'dan Kuruçeşme'ye- öğleden sonra saat üçte kapanıyor. Neden? Çünkü gemiler bekliyorlar. Dünyanın en önemli "Extreme Sailing" yarışlarını yaptık ama İstanbul Boğazı'nı kullanamadık. Bizden hemen sonra 12'nci etabı Singapur'da yapıldı ama İstanbul Boğazı'nı değerlendiremedik. Dünyanın en önemli, şehirleri öne çıkaracak "Air Race" yarışlarını yaptık, Haliç'te yaptık onu İstanbul Boğaz'ı dururken.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurunuz efendim.

MUSTAFA DEMİR (Devamla) - Hasılıkelam, İstanbul bir değer projesidir ve kültür projesidir.

SERPİL KEMALBAY PEKGÖZEGÜ (İzmir) - İstanbul'a ihanet ettiniz.

MUSTAFA DEMİR (Devamla) - Bir şey anlatacağım: Şimdi, millet siyasetçiden hizmet bekler, bakın size söyleyeyim. İkinci yılımda, Belediye Başkanlığı dönemimde bir anket yaptırdım.

SERPİL KEMALBAY PEKGÖZEGÜ (İzmir) - İhanetlerinizi anlatın.

MUSTAFA DEMİR (Devamla) - Anket şu: Belediye başkanından memnun olanlara ucu açık bir soru sordurduk, dedik ki: "Siz belediye başkanından niye memnunsunuz kardeşim?" Ucu açık soruda 30 tane cevap geldi, o cevapların hepsini yukarıdan aşağıya sıraladığımızda "Bu millet, belediye başkanından, siyasetçiden çalışkanlığı bekliyor." diyor. Ucu açık soru... (AK PARTİ sıralarından alkışlar) "Biz, şu belediye başkanını seviyoruz çünkü çalışkan. Şu Cumhurbaşkanını seviyoruz çünkü çalışkan." diyor.

2'nci sırada ne çıktı biliyor musunuz? Samimi devlet adamı ve siyaset adamı istiyorlar yani gönülden milletle beraber olanı istiyorlar ve bunu buradaki Meclisten çok, halk çok iyi biliyor. Halkın gönlündeki ekranla belediye başkanının kalbinden geçenin arasında "wireless" bağlantısı var; onu tereddüt etmeden biliyoruz.

3'üncü değer neydi biliyor musunuz halkın siyasetçiden istediği?

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun.

MUSTAFA DEMİR (Devamla) - 3'üncüsü değer samimiyetti ve dürüstlüktü.

Şimdi, ben Sayın İmamoğlu'na buradan siz söylediğiniz için söylüyorum, bakın, bir tavsiyem: Kaçmakla olmaz, temeli atılmış Haliç'i kurtaracak biyolojik membranın temelini atmamakla olmaz bu iş, Kanal İstanbul'a karşı çıkmakla olmaz.

TURAN AYDOĞAN (İstanbul) - İstanbul halkı görüyor. Gönderdiler sizi, gönderdiler. "Yolunuz açık olsun." dediler.

MUSTAFA DEMİR (Devamla) - Ancak düşüncelerinizi söylersiniz, eksikleri varsa tamamlanır. Neticede bizim hepimizin ortak paydası bu millettir, hepimizin ortak paydası bu İstanbulludur ve İstanbul'un geleceğidir.

Depremle ilgili... 470 bin insan orada yerleşecek. Bugün bakanımız açıkladı, deprem rezerv alanının kullanılması açısından çok ciddi büyük bir potansiyele sahip orası. (CHP ve HDP sıralarından gürültüler)

Hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum.

Sağ olun, var olun. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)