GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Mecliste kabul edilen borç yapılandırma paketine alınmayan çiftçilerin kendileri için bir düzenleme beklediğine ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:4
Birleşim:18
Tarih:19.11.2020

BEKİR BAŞEVİRGEN (Manisa) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Geçtiğimiz günlerde kabul edilen borç yapılandırma paketinde çiftçi borçlarının da yeniden yapılandırma kapsamına alınması basında yer almış ve çiftçilerimizde büyük bir beklenti yaratmıştı. Çiftçilerimiz ne yazık ki bu düzenleme dışında bırakıldı. Borç yükü altında ezilen çiftçilerimiz de kendileri için bir düzenleme beklemektedir.

Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri ve sulama birliklerine borcu olmayan çiftçi yok. Tarım Kanunu'na göre bugüne kadar çiftçiye verilmesi gereken 211 milyar TL ödenmedi. İktidar, çiftçiye olan borcunu ödemediği gibi çiftçinin borçlarını ödeyebilmesinde de bir kolaylık sağlamıyor, yapılandırma yapmıyor. Toprağa alın terini döken ancak karşılığını alamayan çiftçilerimizin bu borçları ödeyebilmeleri ancak yapılandırmayla mümkün. Bir an önce çiftçilerimizi bu yükten kurtaracak düzenleme Parlamentodan geçirilmelidir.

Teşekkür ediyorum.