| Konu: | Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 4 |
| Birleşim: | 19 |
| Tarih: | 24.11.2020 |
ALPAY ANTMEN (Mersin) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; madem enerjiyi konuşuyoruz, bu nedenle de sizlere Türkiye'de kurulan ve sadece Mersin'de değil, tüm Akdeniz havzasındaki milyonlarca insanın hayatını riske atan Akkuyu Nükleer Santrali'ni anlatacağım. Mersin'de Rusya tarafından inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatı çalışmaları ÇED raporu olmaksızın başlatıldı ve yürütüldü.
Bakın, Elâzığ'da, İzmir'de deprem oldu, vatandaşlarımız hayatını kaybetti, hayatlar karardı. Ne alakası var değil mi? Çok büyük alakası var. Akkuyu'da inşaatın zeminindeki betonda çatlak oluşmasına, nükleer reaktörün oturtulacağı bölüm 2 kere çatlamasına rağmen inşaata hâlen devam edilmektedir. Bahsi geçen çatlamalar aktif Kuzey Ecemiş Fay Hattı üzerindeki altı karstik boşluk barındıran zemin bölgesinde her biri 14 bin tonluk 4 reaktör üstüne binmeden oluşmuştur. Mersin'de Akkuyu Nükleer Santrali çalışırken yaşanacak bir depremde Akdeniz ve çevresi geri dönülemeyecek felaketlerle karşı karşıya kalacaktır. Bu santralin yarın yaşanacak bir depremde yüzlerce atom bombası gücünde patlamayacağının garantisi yoktur.
Değerli milletvekilleri, deprem ve patlama riskiyle karşı karşıya olunan Akkuyu Nükleer Santrali ayrıca birçok başka vahim iddiayla ve durumla da kamuoyunu meşgul etmekte ve sıkça tartışılmaktadır.
Bakın, 6 Ocak 2020 tarihinde Çiğdem Toker Sözcü gazetesindeki köşesinde Akkuyu AŞ'nin off-shore şirketlerle para alışverişi yapmak için yetki aldığını yazmıştı. Bahsi geçen yazıda karar için amiyane tabirle "Akkuyu'da kimin eli kimin cebinde olduğunun bilinmediği bir dönem resmen başladı." diyor. Bu ne demek? Uzun yıllar boyu vergilerimizle finanse edeceğimiz santralin sahibi konumundaki şirketin para operasyonları karanlıkta kalacak. Akkuyu'yu yapan firma Çernobil'de patlayan santrali yapan firmanın ta kendisi.
AKP'li ve MHP'li milletvekili arkadaşlarım, değerli milletvekilleri; yerli ve millîliği ağzınızdan düşürmüyorsunuz, eyvallah. Peki, Akkuyu Nükleer Santrali yönetiminde sadece 1 Türk vatandaşı olduğunun farkında mısınız? O kişi de zaten çifte vatandaş; hem ABD hem Türkiye vatandaşı. Şimdi, burada ne yerlilik var ne millîlik ama yarın burada bir patlama olduğunda ölenler sadece yerli ve millî olacak. Bakın, Akkuyu yönetiminde bulunan Henri Proglio isimli bir Fransız vatandaşı var. Fransa'da yolsuzluk yaptığı ve hem kamu kurumundan hem de özel sektörden maaş aldığı yani çift maaşla haksız gelir elde ettiği Avrupa basınında yer almakta. Gerçi yolsuzluğa ve çifter çifter maaşa boğulmuş iktidardan bunu eleştirmesini beklemek komik ama yüce Meclis bilsin ki Akkuyu'ya yönetici getirilen Fransız, ülkesinde yolsuzluklarla anılıyor ve iktidar, Fransız yöneticinin yolsuzluklarına hâlâ Fransız kalmayı tercih ediyor. Nükleer santral gibi çok önemli bir yapının yönetiminde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ağırlıkta olmaması, söz ve karar hakkının yabancılara devredilmesi ülkemiz geleceği açısından kabul edilemez sıkıntılara yol açacaktır. Yerlilik ve millîlik vurgusu yapan herkese açıkça duyuruyorum.
Değerli milletvekilleri, bir de Akkuyu'da üretilecek elektriğin kilovatsaati 12,35 sent. Bu fiyattan on beş yıl alım garantisi verilmiş durumda ve dolar bugün için 8 lirayı aştı. Doymadınız mı bu yoksul halkın sırtına dolar garantili ihaleler yüklemeye? Hep müteahhitlere, hep yabancılara çalışıyorsunuz; az biraz da bu halk için elleriniz kalksın. Niye Türk lirası ödeme güvencesi yok, hani Türk lirası çok değerli olacaktı? Faiz kararı aldınız, gene de dolar düşmedi; düşen tek şey halkımızın alım gücü oldu. Hadi yapın, tüm dolar garantili ödemeleri Türk lirasına çevirin. Akdin yeni şarta uyarlanması var, dünyada pandemi var, bütün şartlar oluşmuş durumda ama yok, illa İngiltere'deki faiz lobisi zengin edilecek.
Değerli milletvekilleri, Akkuyu Nükleer Santrali'nin doğal felaketler, sel, deprem ile güvenlik ve uluslararası hukuki krizler karşısında ülkemizi sürükleyeceği büyük sıkıntıların, felaketlerin engellenmesi ve Türkiye'nin yararına olacak şekilde bir kararla Akkuyu Nükleer Santrali inşaatının durdurulması elzemdir yoksa ileride çok ama çok büyük felaketlerin veballeri sizin sırtınıza yüklenecektir, şimdiden uyarıyorum.
Saygılar sunarım. (CHP sıralarından alkışlar)