GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifinin 2'nci Tur Görüşmeleri münasebetiyle
Yasama Yılı:4
Birleşim:26
Tarih:09.12.2020

AK PARTİ GRUBU ADINA CEMAL ÖZTÜRK (Giresun) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri, değerli Bakanlar, değerli Bakanlık görevlileri; Hazine ve Maliye Bakanlığımızın 2021 yılı bütçesi üzerinde AK PARTİ Grubu adına söz aldım. Genel Kurulu ve aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum.

Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin 3'üncü ve AK PARTİ hükûmetlerinin 19'uncu bütçesini görüşüyoruz. 2002 yılından beri aralıksız olarak bize bütçe yapma imkânı veren halkımıza, milletimize şükranlarımızı sunuyorum.

Bireyler gibi devletler de sınırlı kaynaklar ile sınırsız talepler arasında denge kurmak, harcamalarını yaparken de bu dengeyi gözetmek zorundadırlar. Bu nedenledir ki bütçeler hazırlanır, gelir ve giderler planlanır. Kamu hizmetlerini yerine getirmekle yükümlü olan devlet, kamu kaynakları ile ihtiyaçlar arasında denge kurmak, harcamalarını yaparken de bu denge üzerinde, denge içinde hareket etmek zorundadır.

Bütçe, devletin, gelecek bir yılda belirlediği gelir tahminleri ile yapacağı harcamaların plan ve programıdır. Bütçe Kanunu ise hükûmetlere, gelir toplama ve harcama yetkisi veren bir kanundur. Anayasa'nın 161'inci maddesinde kamu tüzel kişilerinin harcamalarının yıllık bütçelerle yapılacağı, merkezî yönetim bütçesinin hazırlanmasının, uygulanmasının ve kontrolünün kanunla düzenleneceği hükmü yer almaktadır. Bütçe kanunu yapma hakkı Türkiye Büyük Millet Meclisinindir, sarf hakkı ise Hükûmete aittir. Meclis de, Hükûmet de bu yetkiyi milletten almaktadır.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; küresel şokların en büyüğü olan coronavirüs salgını bütün dünyanın dengelerini bozduğu gibi Türkiye ekonomisini de olumsuz şekilde etkilemiştir. Ekonomiler salgın nedeniyle eşi benzeri görülmemiş bir arz ve talep daralmasından geçmektedir. Dünyanın en zengin ülkelerinin bile savrulduğu bir dönemde Türkiye aldığı tedbirlerle oluşabilecek sıkıntıları en aza indirmeye çalışmakta, her alanda güven ve kararlılıkla yoluna devam etmektedir. Ancak yaşadığımız kritik sürecin ruhuna uygun şekilde devlet ve millet olarak fedakârlık yapmak, bazı acı reçeteler uygulamak zorunda kaldığımız da bir gerçektir. İnşallah önümüzdeki zaman diliminde bu salgının etkilerinin azaldığı ve yeni fırsatların oluştuğu bir toparlanma dönemine gireceğiz. 1 trilyon 346 milyar Türk lirası gider ve 1 trilyon 101 milyar Türk lirası gelir öngörülen 2021 yılı bütçesi Covid salgınının tüm dünyayı ve Türkiye'yi etkilediği bir atmosferde hazırlanmıştır. Bu büyüklük içinde Hazine ve Maliye Bakanlığının bütçesi 570 milyar liradır ancak bunun sadece yüzde 1,2'sine tekabül eden 4,7 milyar lirası Bakanlık hizmetleri için kullanılacak, yüzde 98,8'lik kısmı olan 385,8 milyar lirası ise diğer kamu hizmetlerinin finansmanı için kullanılacaktır. Bu süreçte Hazine ve Maliye Bakanlığımızdan beklentilerimiz var. Bunlar fiyat istikrarını sağlayacak, mali disiplini koruyacak, para ve maliye politikalarında koordinasyonu artıracak, yatırım ortamını iyileştirecek, üretim odaklı gelir oluşturma potansiyelimizi yükseltecek, salgının olumsuz etkilerini giderecek, ekonomik ve sosyal dönüşüm programlarını hayata geçirecek bir performans bekliyoruz.

Ekonomi kurmaylarımızın verdiği mesajlardan, ekonomide nitelikli istihdam oluşturan, enflasyon ve cari açığa yol açmayan, ağırlıklı olarak yurt içi tasarruflar ve doğrudan uluslararası yatırımlarla finanse edilen bir büyüme yapısı oluşturulacağı anlaşılıyor.

Yine bu mesajlarda, ekonomi politikalarının fiyat istikrarı, finansal istikrar ve makroekonomik istikrar olmak üzere 3 sacayağı üzerinde inşa edileceği, uzun vadeli tasarruflar ve yatırımlar açısından elverişli bir ortam hazırlığı içinde olunduğu görülüyor.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Tamamlayın sözlerinizi Sayın Öztürk.

CEMAL ÖZTÜRK (Devamla) - Makroekonomik temelleri ve kurumsal kaliteyi güçlendirerek güven ve istikrara dayalı bir iş ortamının tesis edileceğinin kuvvetli sinyallerini alıyoruz. Yatırımcılar nezdinde Türkiye'nin riski az, güveni yüksek, kazancı tatminkâr bir cazibe merkezi hâline getirilmesi, bu alanda kararlı adımların atılması beklentileri var.

Vatandaşımızın satın alma gücünü korumanın, gelir dağılımının iyileştirilmesi, yatırımların cazibesinin artırılması ve enflasyonun tek haneli rakamlara düşürülmesine bağlı olduğunu da biliyoruz.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Sayın Bakanımızın ve ekibinin milletin ortak kasası olan bütçeyi en verimli şekilde koordine edip yöneteceğine inanıyoruz. Kendisine ve ekibine güveniyor ve başarılar diliyoruz.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

CEMAL ÖZTÜRK (Devamla) - Bütçemizin hayırlı, uğurlu, bereketli olması dileklerimle hepinizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)