GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifinin 4'üncü Tur Görüşmeleri münasebetiyle
Yasama Yılı:4
Birleşim:28
Tarih:11.12.2020

CHP GRUBU ADINA ÇETİN ARIK (Kayseri) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.

Gazi Meclisi saygıyla selamlıyorum.

Yine, içinde bolca rakam olan ama özünde, ekmeğe muhtaç edilen yurttaşın olmadığı bir soygun bütçesiyle karşı karşıyayız. Ülkemizde nasıl bir soygun, nasıl bir vurgun düzeninin oluşturulduğunu ilim Kayseri'nin küçük bir ilçesinden örnek vererek açıklamak isterim. Tomarza, 22 bin nüfuslu küçük bir ilçe, yönetim Adalet ve Kalkınma Partisinde. Nasıl ki ülkemizin kaynakları 5'li çeteye aktarılıyorsa Tomarza'da da benzer bir yapı kurulmuş.

HÜSEYİN ŞANVERDİ (Hatay) - Yalova'dan da bahsedin.

ÇETİN ARIK (Devamla) - Tomarza Belediyesi, 2017 yılının Ocak ayından başlamış, Aralık ayına kadar, Belediye Başkan Yardımcısına ait olan "Sema Yapı" adlı bir firmaya tam 4 trilyon lira para ödemiş. 2016'da, 2018'de, 2019'da, 2020'de ne kadar ödendi, bilemiyorum. Çikolata kutularında milyon dolar alanları büyükelçi olarak atayanlar bu rakamlara gülüyor olabilirler "Bunda da ne var canım!" diyebilirler ama bizim, tüyü bitmemiş yetimin kuruşunu sormak namus borcumuzdur. (CHP sıralarından alkışlar)

Sürem altı dakika, biliyorum ki belediyenin ödediği bu faturaları tek tek anlatmaya vaktim yetmeyecek. Bir yılda yaklaşık 100 tane fatura kesilmiş ama hiçbiri 55 bin lirayı geçmemiş. Çünkü 55 bin lirayı geçerse ihaleye çıkmak zorunda kalacak "Al gülüm, ver gülüm." diyemeyecek. Bu faturalardan birkaç tane örnek vermek isterim sizlere.

HÜSEYİN ŞANVERDİ (Hatay) - Menemen'den de örnek verir misiniz Beyefendi, Menemen'den?

ÇETİN ARIK (Devamla) - Belediye Başkan Yardımcısı, Dadaloğlu Kayapınar Mahallesi'ne "Yol yaptım." diyerek 17.500 lira fatura kesmiş. Faturada ne var? Çimento var, briket var, kireç var, yağlı boya var, dış cephe boyası var. Faturada ne yok? Yol yapıyor, kum yok, asfalt yok sayın milletvekilleri. (CHP sıralarından alkışlar) Üstelik yağlı boyanın litresini de KDV hariç 220 liraya fatura etmiş. Bugün en iyi yağlı boyanın litresi 22 lira. AKP'nin Sayın Grup Başkan Vekili, bir milletvekilinizi görevlendirin, beraber gidelim, bir kutu yağlı boya alalım şu anda. Tam üç yıl önce 10 katı fatura kesmiş Sayın Belediye Başkan Yardımcısı.

Yine, bir diğer fatura, "Üçkonak Mahallesi'nin Köy Konağının çatısını onardım." diye 41 bin liralık fatura kesmiş. Faturada ne var? Çatı yapıyor, bakınız, mantolama, fayans, petek, iç cephe boyası. Faturada ne yok? Kiremit yok. (CHP sıralarından alkışlar) İbrahim Bey, kiremit yok, çatı yapıyorsunuz kiremit yok; yol yapıyorsunuz, asfalt yok. Yol yapımında dış cephe boyası var, çatı yapımında iç cephe boyası var. İşte bir vurgun düzeni, işte bir çürümüşlük.

HÜSEYİN ŞANVERDİ (Hatay) - Hatay Büyükşehirin araç kiralamalarından bahset.

ÇETİN ARIK (Devamla) - Yine, Pusatlı Mahallesi'ne tuvalet yapmış, Sayın Grup Başkan Vekilim, 44 bin liralık fatura kesmiş, tuvalete. Kullanılan malzeme çatıyla aynı, yolla aynı, hiçbir fark yok çünkü! Bakınız, Başkan Yardımcısı hızını alamamış üç ay sonra Pusatlı'ya bir tuvalet daha yapmış ama bu sefer otomatik kapı yok, faturayı da 53 bin lira kesmiş. 53 bin liralık fatura kesmiş, sayın milletvekillerim. Yol yapımında, çatı yapımında, tuvalet yapımında aynı malzeme kullanılıyor, çünkü bu faturalar hayali faturalar. Üstelik Pusatlılı hemşehrilerimin içine edecekleri 100 bin liralık tuvalete de ihtiyaçları yok. (CHP sıralarından alkışlar) Ürünü tarlasında kaldı, Mehmet emminin traktörü hacizli, ahırında ineğinin yiyeceği samanı yok, Ayşe teyzemin bileziğini satıp okuttuğu, öğretmen ettiği çocuk evinde bekliyor, atanamamış. Ali emmimin mühendis olmuş çocuğu, babasından utanıp anasının mutfak harçlığını alıyor. Sayın milletvekilleri, bakın, daha dün Samsun'da 45 yaşındaki bir vatandaşımız, avucunun içine "iş, aş" yazarak intihar etti. İnsanlar ölüyor, insanlar aç, insanlar işsiz.

Değerli milletvekilleri, bu da Belediye Meclis üyesine ait akaryakıt istasyonundan belediyenin LPG'li ve benzinli araçlarına kesilen 46.500 liralık fatura. Belediyede LPG'li araç yok, Belediyede benzinli araç yok; eli nasırlı, alın terini toprağa akıtan Tomarzalı çiftçimize gönderilen haciz de bu; 76 bin lira İbrahim Bey, 76 bin lira. (CHP sıralarından alkışlar) Namuslu, evine ekmek götürmek için Zamantı suyundan tarlasına su çekmiş, 76 bin lira haciz gitmiş. Yiğit muhtaç olmuş kuru soğana, fakirin sırtından doyan doyana. (CHP sıralarından alkışlar)

Sayın milletvekilleri, bu da Tomarza Belediye Başkanının babasının dükkânından alınan fatura, Işık Market'ten. Belediye Başkanı "çok kirlendik" diye babasının dükkânından 5.500 liraya sıvı sabun almış. Sayın Başkan, ne kadar OMO varsa, ne kadar Tursil varsa, ne kadar Persil varsa alayını Zamantı suyuna dökünüz; 3 değil, 40 defa da yıkansanız gene de temizlenemezsiniz. (CHP sıralarından alkışlar) Çünkü AKP İlçe Başkanının 60 liralık otel parasını Belediyeye ödetecek kadar kirlenmişsiniz! Yazıktır, günahtır, ayıptır! (CHP sıralarından alkışlar)