| Konu: | HDP Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 4 |
| Birleşim: | 59 |
| Tarih: | 16.03.2021 |
İYİ PARTİ GRUBU ADINA BEHİÇ ÇELİK (Mersin) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; muhtelif konuşmalarımızda Mersin'in sorunlarına kuvvetle vurgu yapıyoruz. AKP iktidarının on sekiz yıldır birim yatırımlarda -sanayi, ulaşım, tarım, turizm, şehirleşme gibi- en geride tuttuğu illerden bir tanesi, belki de 1'incisi Mersin.
Değerli arkadaşlar, AKP, Mersin'i cezalandırmıştır. Mersin ne genel ne yerel seçimlerde ne de referandumlarda AKP'ye geçit vermeyen bilinçli bir vilayettir. Mersin'de bütün sosyal göstergeler ilin geriye gittiğini göstermektedir. Örneğin, Mersin'in yaşam kalitesi istatistiklerde 50'nci sırada olduğunu gösteriyor. Kent işsizliği ve artan göçler gerek sosyal ekonomik hayatı ve gerekse güvenliği menfi yönde etkilemektedir. Düzensiz göçmen ve kaçak nüfusun pik yaptığı Mersin'in Kilis'ten, Hatay'dan, Şanlıurfa'dan bir farkı kalmamıştır. Bu, AKP'nin yanlış Suriye politikasının bir sonucudur. 214 bin Suriyelinin olduğu açıklanıyor Mersin'de ama bunun bazen 400 bini geçtiği de ifade ediliyor. İşte bu tablo, Mersin'in genel göstergelerini altüst etmekte ve karamsar bir tablo ortaya çıkarmaktadır.
Değerli milletvekilleri, Mersin nüfusta 8'inci sırada, sosyoekonomik gelişmişlikte 17'nci sırada, yeterli içme suyu götürülen nüfusta 62'nci sırada, gayrisafi millî hasıladaki payında 7'nci sırada, şehircilikte 18'inci sırada, toplam yaşam kalitesinde 53'üncü sırada ama yine dikkatinizi çekiyorum, vergide 6'ncı sırada olan bir ildir. Evet, tarımda Mersin marka bir ildir. Bunun böyle olmasında iktidarın zerre katkısı yoktur, çalışkan halkımız nasırlı elleriyle kayaları, taşları sökerek açtıkları küçük alanlarda harikalar yaratmaktadır. Bu insanların azmi ve gayretiyle muz, çilek, limon, meyvecilik, turunçgillerde her zaman Türkiye'de birinciliği elinde tutan bir vilayettir ama AKP, başlamış olan gölet ve barajları on sekiz yıldır daha tamamlamadı ve hâlâ bekleniyor. Çukurova Havaalanı bekliyor mesela, Çeşmeli-Taşucu yolu bekliyor, turizm yatırımları bekliyor ama bazı işler yapılıyor. Nedir bunlar, bakalım: Akkuyu Nükleer Santrali, Anamur-Girne su isale hattı -bu tamamlandı- Göksu Mavi Tünel, mesela, limanın yanında polipropilen tesisi kurulmak isteniyor. Bu yatırımların nasıl yapıldığının ve bölgenin potansiyeline etkilerinin ne olduğu ise kamuoyuyla asla paylaşılmamaktadır.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun, toparlayın.
BEHİÇ ÇELİK (Devamla) - Gelecekte bölgenin kuraklığa maruz kalması ve sistemin çökme olasılığı nedir, Mersin'e faydası nedir; bunlar araştırılmamaktadır.
Değerli milletvekilleri, AKP Mersin'de Millî Emlak kanalıyla sürekli ihale açarak dışarıdan gelenlere toprak ve arazi satışı yapmaktadır. Kadimden beri üretici yerli halk tarafından kullanılan bu toprakları sözde ihale ederek muvazaayla işgal etmek vicdana, ahlaka ve adalete sığmaz. Gözünü para bürüyenler, hırsla hareket edenler Mersin'den elini çeksin. Biz, Mersin'in evlatları olarak, Atatürk'ün "Mersinliler, Mersin'e sahip çıkınız." vecizesini her vakit ve her ortamda hayata geçireceğiz; bu, böyle biline.
Hepinize saygılar sunarım. (İYİ Parti sıralarından alkışlar)