GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Manisa Milletvekili Erkan Akçay ile Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş'ın yaptıkları açıklamalarındaki bazı ifadelerine ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:4
Birleşim:68
Tarih:06.04.2021

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Çok teşekkür ederim Sayın Başkan.

Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak tekrar söylüyoruz: Türkiye'de kalkışılan son darbe, 15 Temmuz darbesiyle ilgili, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kuruluna AK PARTİ'li sayın üyelerden önce CHP'li üyelerin koşa koşa geldiğini hatırlatmak suretiyle Cumhuriyet Halk Partisine darbeyle ilgili bir eleştirinin ya da hakaretin ya da yaftanın yapışmayacağının altını çizmek isterim. Sayın Akçay'ın dediği gibi, kamuya açık bir mektup. Doğru. Bu, 104 amiralin basın açıklaması da kamuya açık ve neticede, zamanlamasını, bunların böyle bir çağrışıma yol açacağını düşünebilmelerini ben de isterdim. Ama Sayın Elitaş da, AK PARTİ'li arkadaşlarımız da Sayın Erdoğan'da emin olmalıdır ki artık Türkiye'de darbeyi tartışmak bile abesle iştigaldir.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Tamamlayın efendim.

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Dolayısıyla, benim Sayın Erdoğan'la ilgili şöyle bir kanaatim vardı: Sayın Erdoğan'ın bir darbe paranoyası var diye, buna gerek yoktur, endişe etmesin diye müteaddit defalar söylemişimdir. Fakat görüyorum ki bu darbe paranoyası yerini darbe simsarlığına bırakmış. Yani millet "Açım." dedikçe, "İşsizim." dedikçe, millet "Soğuk var, kombimi açamıyorum." dedikçe, millet "Aşı..." diye feryat ettikçe Erdoğan, bunların konuşulmaması, esnafın, çiftçinin hâlinin muhalefet tarafından gündem edilmemesi için âdeta bir darbe türküsü tutturdular gidiyorlar. Tekrar söylüyorum: Bu millet demokrasiyi özümsedi ve benimsedi; hem de sizin tahrip ettiğiniz demokrasiyi özümsedi, benimsedi. Biz bunu tamir ederiz ama Türkiye'de hakikaten darbeler devri bitmiştir. Bu ülkede bu iktidar, AK PARTİ "darbe" lafı ediyorsa kendine bakacak; demokrasiye yaptığı, parlamenter sisteme yaptığı darbelere bakacak.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Tamamlayınız.

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Bitiriyorum.

Sayın Elitaş güzel bir şey söyledi -nerede kendisi bilmiyorum- şöyle bir laf etti: "Devlet memurları memurluğunu yapacak." Evet. Biz muhalefet olarak, AK PARTİ Grup Başkan Vekillerine cevap yetişmek yerine, Fahrettin Altun denilen -Fahrettin Altun denilen- 657 sayılı Kanun'a tabi bir hadsizin, bir edepsizin muhalefete sataşmalarına, hakaretlerine cevap vermek istemiyoruz. (CHP ve İYİ Parti sıralarından alkışlar) Bizim muhatabımız Mustafa Elitaş'tır, Fahrettin Altun değildir. Haddini bilecek, memur olduğunu bilecek, bugününe güvenmeyecek, yarın bunların hesabının sorulacağını bilecek.

İlaveten, Çin Büyükelçisi de haddini bilecek. Çin Büyükelçisi Sayın Meral Akşener'e ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanına ayar veriyorsa ve Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti, devleti o Büyükelçiyi kulağından tutup sınır dışı edemiyorsa yazıklar olsun! (CHP ve İYİ Parti sıralarından alkışlar)