| Konu: | Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 4 |
| Birleşim: | 75 |
| Tarih: | 21.04.2021 |
ALPAY ANTMEN (Mersin) - Teşekkür ederim Sayın Başkan
Değerli milletvekilleri, teklifin 2'nci maddesi üzerindeki konuşmama başlamadan önce sizlere devletimizin bekası ve milletimizin bölünmez bütünlüğüyle ilgili çok acı bir olaydan bahsetmek istiyorum.
Biliyorsunuz, Nutuk, milletimizin en şanlı sayfalarından biri olan, belki de en önemli sayfası olan Kurtuluş Savaşı'nın destanıdır. Nutuk'un sonunda olan Gençliğe Hitabe tam da bugünlere karşı bizleri uyarıyor, aydınlatmaya devam ediyor. Seçim bölgem Mersin Çamlıyayla'da Nutuk dağıtılmak istendi ama İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa Bakkal "Hayır." dedi. Atatürk'ün kötü örnek olduğunu ve Atatürk'ün Vahdettin'le ilgili sözlerinin sakıncalı olduğunu gerekçe gösterdi. Yani, Mersin Çamlıyayla İlçe Millî Eğitim Müdürü Atatürk'ün Nutuk'unu öğrencilerin okumasını yasakladı. Tepkilerimiz sonucu bu kişi görevden alındı; yöneticilik görevinden alınması da yetmez, bu kişinin öğretmenlik mesleğini de yapmaması gerekiyor. (CHP sıralarından alkışlar) Peki, bu cesareti ona verenlerin ve çocuklarımızı bu kafaya emanet edenlerin de hesap vermesi gerekmiyor mu?
Değerli milletvekilleri, gelelim teklifin 2'nci maddesine. Maddede kadastro teknik hizmetleri için lisans belgesi alacak olanlarda aranan deneyim süresi beş yıldan on yıla çıkarılmakta ama sınav kaldırılmaktadır. Bu hâle göre -sınava tabi olmadan- harita ve kadastro mühendisleri yasal şartları taşıdıkları takdirde lisans alabileceklerdir. Türkiye'de 3.250 adet serbest çalışan harita ve kadastro mühendisi bürosu ve yaklaşık 20 bin civarında mühendis mevcut olup 218 adet LİHKAB bürosu vardır. Sınav olmaksızın lisans alınmasının önünün açılması daha çok LİHKAB bürosunun açılmasını sağlayacak, işsiz mühendislerimize iş ve ekonomik gelecek sağlayacak ama yeterlilik de belki de bu anlamda düşebilecektir sınav olmadığı için. Bunlara dikkat etmemiz gerekiyor.
Burada başka bir husus var: Lisans için teminat 50 bin liraya çıkarılmakta. Parası olana lisans, olmayana maalesef hiçbir şey yok. Ayrıca burada neyi görüyoruz biliyor musunuz değerli milletvekilleri? Tek adam rejiminde, her kanun teklifinde vatandaştan nasıl para alırız, onun derdi göze çarpıyor. Nereden mi çıkarıyorum bunları? Bu maddede teminat 50 bin liraya çıkıyor. Şu an Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmüş olan yasa teklifinde petrol ve enerji sektöründe yeni işe başlayanlar için 10 milyona kadar, mevcutlar için 100 milyona kadar teminat verilmesi kararlaştırılmak isteniyor. Kuyumculardan istediğiniz ve geri adım attığınız yarım kilo altın teminatını da unutmuş değiliz. Yani değerli milletvekilleri, tüm bunların nedeni belli, AKP iktidarı hazineyi de Merkez Bankası rezervlerini de tamtakır kuru bakır hâle getirdi. (CHP sıralarından alkışlar)
Yeri gelmişken bir daha soralım, hesabını verene kadar her gün soracağız. Bu halkın 128 milyar doları nerede? Allah aşkına, nerede bu para?
YELDA EROL GÖKCAN (Muğla) - İlhan Kesici biliyor, ona sorun.
ALPAY ANTMEN (Devamla) - Merkez Bankasında olması gereken 128 milyar dolar gitmiş, biz de halkın parasını soruyoruz Sayın Milletvekili. Diyoruz ki: Bu dolarları hangi kurdan, hangi tarihlerde kime sattınız, kimlere sattınız? Bunun hesabını verin. Yani Türkiye'de 20 milyona yakın aile var, 20 milyona. (CHP sıralarından alkışlar) Aile başına 6.500 dolar düşüyor, Türk lirası olarak 54 bin lira. Yani burada konuşacağınıza aile başına kaybolan 56 bin liranın -Türk parası olarak- hesabını verin ama doğru düzgün açıklayamıyorsunuz çünkü "128 milyar dolar nerede?" sorusu iktidarın ayarını bozdu.
İSMAİL TAMER (Kayseri) - Maske düştü, maske. İlhan Kesici düşürdü maskeyi.
ALPAY ANTMEN (Devamla) - Tekrar soruyoruz: 128 milyar doları verdiğiniz, peşkeş çektiğiniz bu hesaplar kime ait, ne zaman ve hangi kurdan bu dolarları kimlere sattınız? 19 Mart 2021 Cuma günü... (AK PARTİ sıralarından gürültüler)
CENGİZ GÖKÇEL (Mersin) - Hesabını veremezler Sayın Vekilim.
BAŞKAN - Arkadaşlar, rica ediyorum, lütfen...
ALPAY ANTMEN (Devamla) - Sayın milletvekilleri, 19 Mart 2021 Cuma günü 450 milyon dolar satın alan kişiler kimlerdir, bunlar hangi firmaların sahipleridir? Merkez Bankasında olması gereken 128 milyar doların ne kadarını -dolar- döviz geçiş garantisi ihalelerini alan firmalara sattınız? Bu firmalar ayrıca satın aldıkları dolarlar dışında devletten ne kadar dolar aldılar? Kimlere, hangi tarihte bu 128 milyarı sattınız, hangi kurdan verdiniz? Açıklayacaksınız, hesap vereceksiniz. (CHP sıralarından alkışlar)
Sayın milletvekilleri, deprem vergileri kayıp, "Biz Bize Yeteriz" paraları kayıp, her şey kayıp. Siz Türkiye'nin on dokuz yılını kaybettiniz, az kaldı, gidiyorsunuz.
Teşekkür ederim. (CHP sıralarından alkışlar)