GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Gaziantep'in yerel sorunlarına ilişkin gündem dışı konuşması
Yasama Yılı:4
Birleşim:85
Tarih:27.05.2021

MAHMUT TOĞRUL (Gaziantep) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Değerli milletvekilleri, öncelikle Genel Kurulu, Genel Kurulun sevgili emekçilerini ve başta Gaziantepli yurttaşlarım olmak üzere ekranları başında bizleri izleyen tüm yurttaşları saygıyla selamlıyorum.

Değerli arkadaşlar, Gaziantep denince akla fıstığı, baklavası, beyranı, küçük sanayide her türlü alet edevatı yapan çok becerikli insanları gelir ama bugün Gaziantep maalesef sorunlar yumağıyla baş başa.

Değerli arkadaşlar, bu sorunlara başlıklar hâlinde değineceğim ama temel olarak 2 sorun üzerinde duracağım.

Öncelikle şunu söyleyeyim: Gaziantep, bebek ölüm hızı oranında Türkiye 1'incisi; Türkiye ortalaması 9,1'ken Gaziantep'te 16,2.

Değerli arkadaşlar, pandemiyle birlikte Gaziantepli esnaf kan ağlıyor. Ekonomik nedenlerle intiharlarda Gaziantep 1'inci ve sadece triko sektöründe 700 esnafın kepenk indirdiğini biliyoruz, sadece son bir ayda 30 berber kepenk indirdi. İnşaat sektörü artan maliyetlerden SOS veriyor, Antep en pahalı konut fiyatları ve en pahalı kiralarla yaşıyor.

Eğitimde sorunlar ciddidir, yapılan tüm sınavlarda Antep 70'in üzerinde sıralarda yer alıyor. Sadece pandemi döneminde 200 bin öğrenci Gaziantep'te EBA'ya ulaşamadı. Trafik tam bir keşmekeş. Gaziantepli en kirli havayı soluyor, en pahalı suyu içiyor. Gaziantep'te nohut dürümü bile 9 TL olmuş değerli arkadaşlar, nohut dürümü.

Değerli arkadaşlar, kuraklık çiftçiyi bitirdi, hububat ekimi neredeyse yüzde 60 verim kaybıyla devam ediyor, bununla beraber hayvancılık da bitti.

Değerli arkadaşlar, bugün asıl üzerinde durmak istediğim, Gaziantep'in ismiyle özdeşleşmiş Gaziantep fıstığı. Değerli arkadaşlar, Karkamış Barak Ovası'nda ve Birecik-Fırat havzasında fıstık ağaçları kuruyor. Şu an aldığımız bilgilere göre, bölgede fıstık ağaçlarının yüzde 20'si tamamen kurumuş durumda. Değerli arkadaşlar, yöredeki halk neden olarak fıstık ağacında bir mantar türünün olduğunu söylüyor, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü yaptığımız görüşmelerde bakteriyel fitoplazma olduğunu söylüyor. Şimdi, değerli arkadaşlar, bizim görüşmeden edindiğimiz izlenim ise şu: Aslında neden tam olarak bilinmiyor. Biz bununla ilgili soru önergeleri verdik, araştırma önergeleri verdik; cevap alamıyoruz. Antep fıstığından, dolaylı dolaysız 200 bin insan ekmek yiyor. Bin firma Antep fıstığı ticaretiyle uğraşıyor. Antep'in ismiyle özdeşleşmiş, Anteplilerin "yeşil altın" dediği Antep fıstığı büyük tehlike altında. Sorunu sadece çiftçiye yükleyerek "Çiftçi şöyle yapsın, çiftçi böyle yapsın." diyerek bu sorunun üzerinden gelemeyiz. Onun için, tüm yetkililerin, Bakanlığın, ziraat odalarının, fıstık araştırma enstitülerinin el birliğiyle bu soruna derhâl çözüm üretmesi gerekiyor. Şu ana kadar maalesef ses duyulmuyor.

Değerli arkadaşlar, ikinci bir mesele daha var: Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclis gündeminin neredeyse yüzde 80-90'ı imar tadilatları, imar değişiklikleri. Değerli arkadaşlar, yine, 5'inci Zırhlı Tugay alanının hemen yanı başı şu şekilde imar değişikliğiyle kentleşmeye açıldı. Bakın, Gaziantep'te yeşil alan sıkıntısı var, tek ormanı Dülük Ormanı. Şimdi, bu alanı "Medeniyet Şehri 1'inci etap" diye imara açmışlar ve Anteplinin korkusu, bu alanın zamanla kentleşerek imarın Dülük'ün içine sızması ve Dülük Ormanları'nın yok edilmesi. Bunun yaratacağı sıkıntı çok büyüktür. Değerli arkadaşlar, bakın, Gaziantep'e temiz hava Sof Dağı'ndan, batıdan eser. Siz buradan bir set yaptığınız zaman, bu setin arkasındaki mahalleler temiz hava alamayacak. Değerli arkadaşlar, özellikle Fıstıklı Mahallesi, Zeytinli Mahallesi, Pirsultan, 8 Şubat...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun.

MAHMUT TOĞRUL (Devamla) - Bu mahalleler temiz hava alamayacak durumda.

Değerli arkadaşlar, yine, bakın, şuradan şehri organize sanayiye bağlayan yol geçiyor. Bu yolda trafik şu anda keşmekeş; şimdi buraya 26.100 kişinin yerleştirileceği iddia ediliyor. Eğer bu iddia, bu yapı gerçekleşirse bu buradaki trafiğe en az 12 bin civarında aracın yükünün binmesi demek ve burada trafiğin işlememesi demek.

Gaziantep'in tüm sivil toplum örgütleri bir araya geldiler ve buna karşı yetkilileri uyardılar. Gaziantepli bunu istemiyor, tam tersi, buranın yeşillendirilerek Dülük'le birleştirilmesini istiyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Fatma Şahin kariyer yaptı, Belediye Başkanı oldu, Vekil oldu, Bakan oldu. Ya halkın sesine kulak verecek ya da rantiyecilerin sesine kulak verecek, seçim kendisinin.

Bu vesileyle hepinizi saygıyla selamlıyorum değerli arkadaşlar. (HDP sıralarından alkışlar)