GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Hatay'ın sorunlarına ilişkin gündem dışı konuşması
Yasama Yılı:4
Birleşim:92
Tarih:16.06.2021

MEHMET GÜZELMANSUR (Hatay) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; iktidarın ihmal ettiği Hatay'ın sorunlarını konuşmak üzere gündem dışı söz aldım. Genel Kurulu ve başta Hataylı hemşehrilerim olmak üzere tüm vatandaşlarımı saygıyla selamlıyorum.

Değerli milletvekilleri, Hatay, 500 bin Suriyeli'yle on yıldır yaşamaya mahkûm edilen bir ilimiz. Hataylılar hiç şikâyet etti mi? 138 kilometrelik Suriye sınırı terörist yuvasına döndü, tek ses etti mi? On yıldır savaşın gölgesinde yaşamak zorunda bırakıldı, bir Allah'ın günü isyan etti mi? Hataylı vatanına, bayrağına, devletine bu kadar bağlı yurttaşlardır. Hataylı bu kadar vefakâr, bu kadar da fedakârdır ama Hataylı ne kadar fedakâr ne kadar vefakârsa iktidar da o kadar adaletsiz, hakkaniyetsiz ve kadir kıymet bilmezdir.

Değerli milletvekilleri, 2021 Kamu Yatırım Programı Hatay'a yapılan vefasızlığın, adaletsizliğin, üvey evlat muamelesinin en büyük kanıtıdır. Bakın, değerli milletvekilleri, iktidarın 2021 kamu yatırımlarında Hatay'a layık gördüğü para 408 milyon lira. 2020'de Hatay'da toplanan vergi 12,5 milyar lira yani 408 milyon lira yatırım yapılıyor, bunun 30 katı vergi toplanıyor. Bu mu adaletiniz? El insaf! (CHP sıralarından alkışlar)

Değerli milletvekilleri, Hatay çiftçisini, sanayicisini, nakliyecisini, emekçisini düzlüğe çıkaracak önemli projeler var ama yatırım programında bunların adı var, ödeneği yok yani sadece adı var, faaliyet yok. Mesela Hatay'ın her seçiminde seçim malzemesi olarak kullandığınız Amanos Tüneli; 2021'de ona ayırdığınız para ne kadar, biliyor musunuz? 1.000 lira, sadece 1.000 lira. Siz, Hassa halkıyla, Hatay halkıyla dalga geçiyorsunuz.

1.000 lira ödenek ayrılan diğer önemli bir proje de Büyük Karaçay Sulama Projesi; bölgede tarımsal sulama açısından hayati önemi olan bir proje. 2008'de yatırım programına alındı, güya 2013'te bitecekti. Şimdi diyorsunuz ki: "2025'te bitecek." 1.000 lira ödenekle biter mi bu proje? Siz, Hatay halkıyla yine dalga mı geçiyorsunuz?

Sayarak devam edeyim mi? İktidarın 1.000 lira ayırdığı diğer bir proje Gönen Çayı Barajı; Arsuzlu çiftçiler için, ilçede derin kuyulardan elektrikle sulama yapan çiftçinin maliyetini azaltacak çok önemli bir proje. 2013'te yatırım programına alındı ama aradan sekiz yıl geçmesine rağmen bir adım bile ilerleme yok; ne proje var ne etüt çalışması.

"Reyhanlı Barajı'nı 5/5/2015'te açacağız." dediniz, 2021'deyiz, 1 metrekare tarlasını sulayan bir çiftçimiz var mı Amik Ovası'nda?

Hatay EXPO 2021'e ev sahipliği yapacak. EXPO'nun tüm maliyetlerini Hatay Büyükşehir Belediyesi karşılıyor ama Hatay olunca devletin 5 kuruşluk katkısı yok. Antalya EXPO'ya oluk oluk para akıttınız ama Hatay EXPO'ya 5 kuruş bile yok. Yirmi yıldır iktidarsınız ama yirmi yıldır Antakya'ya kapalı bir spor salonu bile yapmadınız.

Ölüm yolu hâline gelmiş Samandağ-Antakya yolunu bitiremediniz. Otoyol Belen'e kadar geldi, orada kesildi. Sonrası için projesi hazır ama 9 ilçeye ulaşım sağlayacak bu otoyolu yapmadınız. Tren İskenderun'a kadar geldi ama daha sonrası yok.

2002'de Hatay'da Sağlık Bakanlığına bağlı hastane sayısı 11, yirmi yıl geçti, bugün hastane sayımız hâlâ 11. Bu mu sağlıkta çağ atlamak? Yirmi yıldır iktidarın Hatay'daki hastanelerde artırdığı yatak kapasitesi sadece 985. Suriye'den göç eden insan sayısı 500 bin, artırılan yatak sayısı 985. Bu mu adaletiniz? 160 bin nüfuslu Defne'ye bir hastane yapmaktan bile imtina ediyorsunuz. Defne'deki insanlar hastaneye giderken yollarda ölüyor.

Değerli milletvekilleri, Hataylılar artık farkında; yönetemeyen bir iktidarsınız.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurunuz Sayın Güzelmansur.

MEHMET GÜZELMANSUR (Devamla) - Adaletsiz, minnetsiz bir iktidarsınız. Hataylı hemşehrilerimin iktidara bir mesajı var, diyorlar ki: "Ya hak ettiğimiz yatırımı yapın, teşviki, desteği verin ya da sandığı önümüze koyun."

Teşekkür ederim. (CHP sıralarından alkışlar)