| Konu: | Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 4 |
| Birleşim: | 105 |
| Tarih: | 17.07.2021 |
NUSRETTİN MAÇİN (Şanlıurfa) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; ormanlık alanlar ekosistemimizin en temel varlıklarının başında gelmektedir. Hem doğamızın oksijen salımında yüzde 28-30 civarında hem erozyon önleme hem de birçok hayvanın barınma ve otlanma anlamında da ormanlık alanlarımız çok önemli bir yer kaplamaktadır doğada. Türkiye biyoçeşitliliğiyle zengin olan ülkeler arasında, bu anlamda da bitkisel anlamda da çeşitlilik arz eden ve çeşitliliği fazla olan bir ülke. Aynı zamanda, Türkiye, buraya ait olmayan bitkiler için yetiştirilme imkânı olan bir iklime ve coğrafyaya sahiptir. Bunların başında biliyoruz ki mesela, Lübnan sediri, Lübnan'ın aynı zamanda bayrağıdır ama bu sedirimize, bu ibreli ağacımıza aynı zamanda Toroslarda yetiştiği için de "Toros sediri" diyoruz. Bu anlamda hem ibreli hem geniş yapraklı hem çalı formundaki çeşitlilik, buna bir de endemik bitkileri de eklediğimiz zaman bitki çeşitliliğimiz önemli bir yer almaktadır ama nedense biz bu ormanlarımızı koruyamıyoruz. İki cephede de Türkiye'nin batı illerinde turizme açmak, rant sağlamak anlamında her yıl ormanlar yanıyor; diğer tarafta da kürdistan illerinde de...
ERKAN AKÇAY (Manisa) - Ne kürdistan illeri be sabah, sabah!
NUSRETTİN MAÇİN (Devamla) - ...çatışmaları gerekçe göstererek her yıl ormanlar yanıyor.
ERKAN AKÇAY (Manisa) - Rezil adam, sabrımı taşırıyorsunuz!
NUSRETTİN MAÇİN (Devamla) - Şimdi, Tarım Bakanı Pakdemirli 2018'de "Biz orman yangınlarını kırk beş dakikada söndürüyoruz ama bizim hedefimizde bunu on beş dakikaya düşürmek var." dedi. Aradan üç yıl geçti, Türkiye'deki orman yangınları bırakın kırk beş dakika, bir gün, günlerce sürüyor, bir hafta sürüyor. Bu anlamda ciddi bir zaaftır. Bu kuraklığı da düşündüğümüz zaman, gerçekten, bu kuraklıkla birlikte doğa ve iklim de büyük zararlar görmektedir. Şimdi, ben burada, bakın, çok rakamlarla gidiyorum, mesela, 2019'da meydana gelen orman yangınları 11.332 hektar alanı tahrip etmiştir, 2020 Ekim ayı itibarıyla toplam 16.441 hektar alan zarar görmüştür. Şimdi, bu, bizim, gerçekten, orman yangınlarına karşı ciddi bir önlem almadığımızı gösteriyor.
İkinci bir şey 2/B yasası. Şimdi, 2/B yasası nereden çıktı? Türkiye'deki ormanlık alanların tespiti 1950'lerde havadan çekilen fotoğraflarla ormanlık alan olarak tespit edilmiş. Bunu, geçen sene temmuzda Tarım Komisyonuna 33 maddelik teklif gelirken orada da Orman Genel Müdürümüz vardı, kendisine de sordum. Şimdi, bölgede 2/B yasası yürürlüğe girmedi. Kendisi de bu konuda itirafta bulundu, evet, bölgede 2.000-2.500'e yakın köyde 2/B yasasının yürürlüğe girmediğini söyledi. Bunun da en geç bir-bir buçuk yıl içinde yürürlüğe gireceğini söyledi. Ancak bölgede yaptığım araştırmalar, hâlâ 2/B yasasının bölgede yürürlüğe girmediğini gösteriyor.
Şimdi, burada da ayrımcı bir politika olduğunu söylemek istiyorum. İkincisi, "Orman vasfını yitirmiş alanlar." deniliyor. Bu orman vasfını yitirdiğine dair Türkiye'de resmî olarak bir kurum, bir heyet, bilimsel olarak tespit eden bir kurum yok. Şimdi, bu kurum, gerçekten, sahayı gezerek orman vasfını yitirmiş midir yoksa birileri bu ormanlık alanları ranta açmak için bir gerekçe mi gösteriyor?
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
İLYAS ŞEKER (Kocaeli) - Hava fotoğraflarından tespit ediliyor.
BAŞKAN - Tamamlayınız Sayın Maçin.
NUSRETTİN MAÇİN (Devamla) - Biliyoruz ki 2020'de çıkan bu yasayla orman...
İLYAS ŞEKER (Kocaeli) - Daha önce çekilen hava fotoğraflarından tespit ediliyor.
NUSRETTİN MAÇİN (Devamla) - Dinleyin, lütfen dinleyin.
"Bozuk orman" diye iktidarın tarif ettiği, bizim "orman vasfını yitirme" diye tarif ettiğimiz bu alanlarda aromalı tip bitkilerin ekimi öngörülüyor ve aynı zamanda bu aromalı bitkilerle birlikte entegre tesislerinin de önü açılıyor.
Şimdi, burada gerçekten biz ormanlarımızı koruma gibi, bu, doğaya karşı, canlılara karşı, insanlığa karşı bir sorumluluğumuz varsa ve Türkiye'de bu kadar biyoçeşitliliğimiz de zenginken bu biyoçeşitliliğimizi zayıflatmak, azaltmak yerine hem çoğaltmamız lazım hem bunları korumamız lazım.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
NUSRETTİN MAÇİN (Devamla) - Bu anlamda gerçekten denetleyici bir kuruma ihtiyaç vardır.
BAŞKAN - Teşekkür ediyoruz Sayın Maçin.
NUSRETTİN MAÇİN (Devamla) - Benim buradan son çağrım bu olacak.
Başkan, yarım dakika...
BAŞKAN - Teşekkür ediyoruz Sayın Maçin, selamlayın efendim.
NUSRETTİN MAÇİN (Devamla) - Köyde, "doğu" dediğimiz Kürt illerinde bu 2/B yasasının yürürlüğe girmesini talep ediyoruz. (HDP sıralarından alkışlar)