KOMİSYON KONUŞMASI

VEDAT DEMİRÖZ (Bitlis) - Teşekkür ederim Başkanım.

Sayın Bakanım, öncelikle, tabii, Komisyonda iki tane "Demiröz" olunca, "Şahin" de çok, ama siz ikaz edince hep kendi üzerime alınıyorum, onun için özellikle ikaz ederken "İlhan Demiröz" veya "Vedat Demiröz" denilmesini istirham ediyorum, çünkü tutanaklara geçiyor. Hangi Demiröz?

RAHMİ AŞKIN TÜRELİ (İzmir) - Sayın Demiröz, iki "Kurt" vardı biliyorsunuz, bir "Kurt" Sayın "Zozani" olunca problem çözüldü.

VEDAT DEMİRÖZ (Bitlis) - Sayın Bakanım, kolay gelsin, hayırlı olsun bütçeniz.

Çok kısa birkaç noktaya değineceğim, daha önce de gerçi görüştük.

Birincisi, Tatvan veya Van Gölü'nün kot meselesi var, gerçekten sıkıntılı. Yani yıllardır insanlar ne evini onarabiliyor ne yapabiliyor ne de ondan vazgeçebiliyor. Bu kot olayını hiç olmazsa birkaç metre geri çekmek gerekiyor, yani tek Tatvan değil, bizim Ahlat, Adilcevaz, Erciş, bütün kıyı şeridinde bu sıkıntımız var, ama -dört yıldır ben geldim, ondan önce kaç yıldır bilemiyorum- bu konu kangren hâlinde, böyle bir sıkıntımız var.

Sapur'la ilgili, "Bir baraj" dedik, Sapur'un ölçümlerinin ne derece yapıldığı... Yani arkadaşlar, herkes teşekkür ediyor, tabii, Türkiye'yi düşünürsek hakikaten çok güzel şeyler yapılıyor, ama "Bitlis'e bir şeyler yapılıyor." deseniz, maalesef yok. Yani "Sapur" dedik, o da kaldı. Yoksa ,Tatvan, Güroymak, Bitlis, Rahva, hepsi o barajdan yararlanacak, onunla ilgili talebimizi yineleyelim.

Adilcevaz'da Filistan veya Gülistan Ova'mız var. Sulamayla ilgili sıkıntımız var. Hâlbuki yukarıda Aygır Gölü'müz var. Yani oranın sulaması tamamen sondajla yapılıyor, elektriğe bağlı, burayla ilgili bir çalışma planlanıyor, "Enerji yeterli değil." deniliyor, ama bu koordinasyonu da sağlamak gerekiyor.

Son olarak da, diğer bakanlık veya kurum, kuruluşların verdikleri lisanslar var. Mesela Sayın Bilgiç de doğrusu değindi, yani verilmiş olan lisanslar üzerinden yatırımcı bir masraf yapmış, bir yere kadar gelmiş, on yıl 25 kurumdan izin almış, gelip Orman Bakanlığına takılıyor. Lütfen, lisans verilenlerin işini çözün, bundan sonra vermeyin. Yani madem o kurum zamanında lisans almış, onu bitirmeniz lazım.

BAŞKAN - Etki analizlerini yapalım...

VEDAT DEMİRÖZ (Bitlis) - Yani 25 yerden izin almış, yatırım yapmış, belki milyon dolarlar harcamış, Orman Bakanlığının on sene sonra "Ben oynamıyorum." demesini kabullenmek mümkün değil, bunu da bir gözden geçirmeniz lazım.

Ben bütçenizin hayırlar getirmesi dileğiyle teşekkür ediyorum.

Sağ olun.