KOMİSYON KONUŞMASI

MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL (Bayburt) - Biraz önce Sayın Başbakanımız kamuoyuyla paylaştı, şu anda hazırlanıyor Bakanlar Kurulu kararı. Başvuru süresini 25 Kasıma kadar uzattık ama şunu da ifade edeyim: Sadece başvuru süresini uzattık. Biliyorsunuz, bu, yeniden yapılandırma kanununun başvuru süresine bağlı olarak ödeme süreleri de var. Dolayısıyla, vergide ilk taksit kasım ayı içerisinde ödenecekti, burada herhangi bir süre uzatımı yapmadık, kasım ayında vergi taksiti yine ödenecek. İlk sosyal güvenlik prim taksiti aralık ayında ödenecekti, orada da bir değişiklik yapmadık. Yani bir yanlış anlaşılma olmasın, süresini uzattığımız sadece başvuru süresidir, normal taksit süreleri kasım ve aralık olarak aynen kalmıştır.

Bunu neden böyle yaptık? Buradaki temel sebep de herhangi bir şekilde kasım ayını aralığa aktarırsak eğer, o zaman, biliyorsunuz, ya aralıkta ya da ocakta 2 taksiti aynı anda ödemek zorunda kalacaktı vatandaşımız, yani hem vergiyi hem de sosyal güvenlik primini aynı ayda ödemek zorunda kalacaktı. Vatandaşlarımız bakımından böyle bir zorluk çıkmasın diye sadece başvuru süresini uzattık, taksit ödeme süreleri kasım ve aralık olarak devam ediyor.

Ve yine komisyonlarınızın bilgisinde, bu yasanın en önemli özelliklerinden bir tanesi de yasadan yararlanabilmek için ilk 2 taksitin mutlak surette ödenmiş olması gerekiyor. Onun için, vatandaşlarımız ekim sonuna kadar olan başvuruyu Kasım 25'e kadar yapacaklar ama sakın ihmal etmesinler, kasımda ve aralıkta ve vergi için tekrar ocakta ve SGK için şubatta yapacakları ilk 2 taksitlik ödemeyi aksatırlarsa o zaman kanun hükümlerinden yararlanamaz duruma düşüyorlar. Onun için, sizlerin aracılığıyla da duyurmuş olayım, vatandaşımızın büyük bir teveccühü var.

BAŞKAN - Sayın Bakanım, bunu bir basın toplantısı aracılığıyla duyurmanızda fayda var.

MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL (Bayburt) - Ayrıca onu da yaparız. Sizi bulmuşken, bu kadar hazırunu, onu da ifade etmiş olayım.

Teşekkür ediyorum.