| Komisyon Adı | : | KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ KOMİSYONU |
| Konu | : | T.C. Ziraat Bankası AŞ Genel Müdürlüğünün 2013 ve 2014 yıllarına ait bilanço ve netice hesaplarının görüşmeleri |
| Dönemi | : | 26 |
| Yasama Yılı | : | 2 |
| Tarih | : | 17 .11.2016 |
HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Sayfa 2 ama altıncı bölümün ikinci sayfası, kırmızı ayraçtan sonra.
Şimdi, arkadaşlar, burada 13 milyon 113 bin TL bir ekspertiz değeri var. Takip süreci de takdir edilen kıymet ve ekspertiz raporundaki fahiş değer farkı nedeniyle bilirkişi hakkında suç duyurusu üzerine açılıp reddedilen dava temyiz sürecindedir. Bunu bize açıklarsınız da bunların ekspertiz değerleri 260 bin lira ve 235 bin lira. Yani, bir tarafta "Ekspertiz değeri 13 milyon." diyor. Sonuçta bu kredi kullanılıyor ve kredi ödenmeyince banka işlem başlatıyor. Karşınıza şöyle bir rakam çıkıyor: 260 bin lira ve 235 bin liralık bir rakam çıkıyor. Tabii, buradaki şeyle ilgili bir dava açmış. "Açılıp reddedilen dava temyiz sürecindedir." diyor. Bu dava da reddedilmiş mahkeme tarafından, garip bir şey. Yani, bu ekspertiz problemi -özellikle söylüyorum ki burada, 13'e yaklaşık 400, 500 bin TL'lik bir karşılık geliyor- bütün kredilerde var aşağı yukarı. Bu, bankanın değil, daha önce de konuştuğumuz kamu iktisadi teşebbüsündeki bütün kredilerde aşağı yukarı, ekspertiz kullanılması gereken yerlerde bu problemle karşılaşıyoruz. Garip bir durum var.
Buna, bu ekspertiz işine gerçekten bir çözüm bulması lazım devletin. Böyle giderse, bir sıkıntı çıktığında, hiçbir kredinin gerçekten değerinin değerinden değerlendirilip karşılanması -yani üzerine haciz konulan, ipotek konulan ya da teminat alınan- mümkün görülmüyor. Bunu bize, nedir son durum, -"Yargı aşamasında." demişsiniz- bir açıklarsanız sevinirim.