| Komisyon Adı | : | (10 / 392) Esas Numaralı Meclis Araştırması Komisyonu |
| Konu | : | İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Sedat Yenidünya'nın, Genel Müdürlüğün görevleri, iş sağlığı ve güvenliği alanındaki yasal düzenlemeler, Millî Eğitim Bakanlığının ilgili birimleriyle yapılan çalışmalar ile Aladağ'daki kız öğrenci yurduyla ilgili yasal sorumluluk alanı hakkında sunumu |
| Dönemi | : | 26 |
| Yasama Yılı | : | 2 |
| Tarih | : | 03 .05.2017 |
LEYLA ŞAHİN USTA (Konya) - Teşekkür ediyoruz sunumunuz için.
Merak ettiğim, bu yurt için bir risk değerlendirmesi raporu elinize hiç ulaştı mı? Özellikle yangın sonrası böyle bir araştırma yapılarak bu yurt için iş yeri uzmanı var mı, iş yeri hekimi var mı ve risk değerlendirmesi hiç yapılmış mı? Böyle bir araştırma yapıldı mı hiç? Aladağ için soruyorum. Yok herhâlde böyle bir tespit.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜR YARDIMCISI SEDAT YENİDÜNYA - Bizim iş güvenliği profesyonellerinin takibini yaptığımız program çerçevesinde baktığımızda burada bir uzman ve hekim görevlendirmesi olmadığını görüyoruz.
LEYLA ŞAHİN USTA (Konya) - Yapılmamış çünkü daha öncesinde bilirkişilerin hazırladığı raporda çalışanlarla ilgili hijyen koşullarının ve aşçının gerekli belgelerinin olmadığı tespit edilmişti.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜR YARDIMCISI SEDAT YENİDÜNYA - Pardon, özür diliyorum, atladığım nokta var.
Kanunun yürürlük tarihlerini şurada, sona, alta bakarsanız, kamu çalışanları ve 50'nin altında çalışan az tehlikeli sınıftaki iş yerleri için o 6'ncı madde, profesyonel çalıştırma yükümlülüğü 1 Temmuz 2017 tarihinde yürürlüğe giriyor, o yüzden yok.
LEYLA ŞAHİN USTA (Konya) - O yüzden bir bildirim yapmak yok, tamam.
Peki, aşçı olarak çalışan kişinin de hijyen koşullarının yerine getirilmediği bilirkişi raporunda vardı, gerekli belgelerinin olmadığı tespit edilmişti. Bununla ilgili de herhangi bir bildirim yok anladığım kadarıyla.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜR YARDIMCISI SEDAT YENİDÜNYA - Yok, zorunluluk da yok, bize yok.
LEYLA ŞAHİN USTA (Konya) - Yani yurtlarda çalışan, Aladağ için demiyorum, herhangi bir yurtta, özel yurtta çalışan bir aşçının belgesinin olup olmadığını biz kontrol etmiyoruz şu anda.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜR YARDIMCISI SEDAT YENİDÜNYA - Pardon, ne belgesini?
LEYLA ŞAHİN USTA (Konya) - Aşçı olarak çalışıyor ya, hijyen eğitimi alıp almadığını.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜR YARDIMCISI SEDAT YENİDÜNYA - Onu Sağlık Bakanlığı kontrol ediyordur muhtemelen. Sağlık Bakanlığının yetkisinde.
LEYLA ŞAHİN USTA (Konya) - Yok, o belge, normalde bu ILO sözleşmelerinin kurallarına göre, çalışanın orada istihdam edilmeden önce elinde olması gereken bir belge zaten. Sağlık Bakanlığının değil yine.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜR YARDIMCISI SEDAT YENİDÜNYA - Mesleki eğitimle ilgili mi?
LEYLA ŞAHİN USTA (Konya) - Evet. Yani siz bir yere, bir restorana aşçı alırken onun aşçı olarak çalışabileceğine dair bir belge istiyor musunuz?
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜR YARDIMCISI SEDAT YENİDÜNYA - Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde -iş yerleri değil, işlerde- bununla ilgili yönetmeliğin ek 1'inde yer alan 109 tane işte mesleki eğitim alma zorunluluğu, yükümlülüğü var ama öteki şey, az tehlikeli sınıfta yer alan işlerde veya iş yerlerinde periyodik olarak, iki, dört, altı yılda bir iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinden geçmesi gerekiyor.
LEYLA ŞAHİN USTA (Konya) - Muayenelerinin yapılması gerekiyor.
İşe başlarken de bu eğitimi almış olması şartı yok yani şu an için yurtlarda?
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜR YARDIMCISI SEDAT YENİDÜNYA - Mesleki eğitim çok tehlikeli işlerde var, bu MYK'nın yayımladığı işlerde var.
LEYLA ŞAHİN USTA (Konya) - Az tehlikelide bu şartı aramıyoruz yani.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜR YARDIMCISI SEDAT YENİDÜNYA - Evet.
İŞ TEFTİŞ KURULU BAŞKAN YARDIMCISI SEMİH ÖZÇAKIR - Mutfak da tehlikeli sınıfta yer aldığından mesleki eğitim olması lazım.
LEYLA ŞAHİN USTA (Konya) - Yani bir yurdun mutfağı da olsa mutfak tehlikeli sınıfa giriyor. Ben iş yeri hekimliği eğitimi almış birisiyim.
İŞ TEFTİŞ KURULU BAŞKAN YARDIMCISI SEMİH ÖZÇAKIR - Ama iş yeri geneli olarak orası az tehlikeli olduğu için...
LEYLA ŞAHİN USTA (Konya) - Az tehlikeli sınıfına mı alıyoruz? Mutfağı ayrı değerlendirmiyoruz yani.
İŞ TEFTİŞ KURULU BAŞKAN YARDIMCISI SEMİH ÖZÇAKIR - Evet, tabii, tabii, ayrı değerlendirmiyoruz. Yani iş yeri bazında, bütününde az tehlikeli iş yeri olduğu için şey değil.
LEYLA ŞAHİN USTA (Konya) - Yani bilirkişi raporundaki aşçının gerekli belgelerinin olmaması da bir mazeret veya bir eksik olarak kabul edilemez görünüyor şu anda.
İŞ TEFTİŞ KURULU BAŞKAN YARDIMCISI SEMİH ÖZÇAKIR - Tabii ki işe başlangıçta sağlık raporu olacak. Bu sağlık raporunda da herhangi bir bulaşıcı hastalığı olmaması gerekir aşçılık yapacak bir kişinin. Onun da işe giriş sağlık raporunda alıp işveren tarafından onun denetlenmesi ve sağlık raporunu aldırtması gerekir ve ondan sonra da periyodik olarak o sağlık gözetimini yaptırması gerekiyor işverenin.
LEYLA ŞAHİN USTA (Konya) - Tamam. Benim merak ettiğim, tüm yurtlar için mutfakları ayrı bir statüye almıyoruz, o mutfaklar gene "az tehlikeli" sınıfında işe devam edecekler.
İŞ TEFTİŞ KURULU BAŞKAN YARDIMCISI SEMİH ÖZÇAKIR - Evet, öyle.
LEYLA ŞAHİN USTA (Konya) - Peki, bir restoran veya bir AVM'nin içerisindeki yemek kısımları, onların mutfakları hangi sınıfta yer alıyor; tehlikeli mi, az tehlikeli mi veyahut da AVM'nin geneli olarak mı değerlendiriyoruz?
İŞ TEFTİŞ KURULU BAŞKAN YARDIMCISI SEMİH ÖZÇAKIR - AVM de az tehlikeli olduğu için...
LEYLA ŞAHİN USTA (İstanbul) - Yine aynı, az tehlikeli.
İŞ TEFTİŞ KURULU BAŞKAN YARDIMCISI SEMİH ÖZÇAKIR - ...bir bütün olarak değerlendirirsek orası da "az tehlikeli" sınıfta yer alacak.
LEYLA ŞAHİN USTA (İstanbul) - Tamam, teşekkür ederim bilgiler için, sağ olun.