KOMİSYON KONUŞMASI

LALE KARABIYIK (Bursa) - Teşekkürler Sayın Başkan.

Çok uzun bir konuşma yapmayacağım ama aslında bu tabloda bir başka durumu okumak gerektiğini düşünüyorum. Şimdi, gerek uygulayıcılar gerekse akademik çevreler bakımından aslında "vergi ve prim affı" diye adlandırıyoruz ama buradaki ismi "Bazı alacakların yeniden yapılandırılması." Bu çok sürpriz mi? Hayır, şu aşamada çok da sürpriz gelmiyor bize, rutin hâle geldi çünkü. Aslında demokratik hukuk devletlerinde ancak olağanüstü hâllerde söz konusu olabilir böyle durumlar ve hadi iki yılda bir olmasını da beklenen bir uygulama olarak kabul etsek bile artık altı ayda bire inmiş durumda. Bir önceki benzer düzenlemenin 3 Ağustos 2016 tarihinde ve çok kapsamlı olduğu da dikkate alındığında altı ay sonra gündeme gelen vergi primi ve idari para cezaları affı aslında bir türlü ifade edilmek istenmeyen ekonomik krizin somut belirtisi yani bunu böyle okumak lazım. Tüketime dayalı, üretmeyen ekonomik sistem aslında duvara toslamış diyebiliriz. Referandum dolayısıyla ertelenen ve geciktirilen, devamı da gelmesi beklenen tedbirlerin belki de bir başlangıcı niteliğinde. Şimdi, her şeyin ötesinde kabul etmek gerekir ki bu ve benzeri düzenlemeler vergi ve prim ahlakını maalesef ortadan kaldırmakta. Bunu hepimiz kabul ediyoruz ve bir fasit daire çiziyor aslında karşımızda ve bu tasarının çıktığının hemen ertesi günü benzer konularda yeni düzenlemelerin de bundan sonra ne zaman geleceğini düşünmeye başlıyoruz ve gündeme geliyor.

Bir başka nokta, 15 Temmuz darbesi 6736 sayılı Kanun'un gerekçesini oluşturmuş. Bu kanun tasarısı için de 15 Temmuzu gerekçe göstermek makul değil. Türkiye'de birçoğu isabetli olan ve hâlen devam eden 14 ayrı prim teşvik uygulaması yürürlükte bildiğiniz gibi. Prim teşvik uygulamalarının amacı prim ve vergi aflarını ortadan kaldırmaktır Sayın Bakan, bunu hepimiz biliyoruz. Uygulanan teşviklere rağmen prim aflarının devam etmesi, prim ödeme ahlakını daha da zayıflatabilir. Yani kalıcı çözümler yerine hep yaraya pansuman şeklinde gidiyoruz.

Başka bir nokta, prim ve vergi afları uygulamalarının çoğalması etkinliği de azaltıyor. Ben şimdi bunu size oranlarla vereceğim. Şimdi SGK verilerine baktığımızda -sayın Komisyon üyeleri, bu verilere dikkat çekmek istiyorum- 25 Şubat 2011 tarih ve 6111 sayılı Kanun'la getirilen af sonucu prim tahsilat oranı yüzde 55,17. Sonra ne olmuş? 2014 yılında yürürlüğe giren 6552 sayılı Kanun'la getirilen afta bu oran yüzde 28,84'e düşmüş. Sonra, 19 Ağustos 2016 tarih ve 6736 sayılı Kanun ise affedilen primlerdeki tahsilat oranının yüzde 7,35'e düştüğünü bize gösteriyor. Yani bakın, her seferinde af sonucundaki prim tahsilat oranı yüzde 55,17'den yüzde 28 küsura, sonra yüzde 7,5'a düşüyor ki bunu özellikle Sayın Bakanın dikkatine sergilemek isterim. Bilmem anlatabildim mi?

MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL (Bayburt) - Pardon, özür diliyorum, bir an...

LALE KARABIYIK (Bursa) - Şuna dikkat çekmek istedim Sayın Bakan: Prim tahsilat oranları sürekli düşmüş. 2011'deki afta yüzde 55,17; 2014'teki afta yüzde 28,84'e düşmüş, 19 Ağustos 2016 tarihindeki kanunda ise tahsilat oranı yüzde 7,35'e düşmüş. Şimdi, bu önemli bir veri. Bu kanun tasarısı bir bakıma aslında düşük tahsilatın olumsuz sonuçlarını gidermeye yönelik -böyle biliyoruz- ama bir fasit daire etkisi yarattığından da bir sonraki yeniden bekleneceği için aslında olumlu bir etki beklemek biraz hayalcilik oluyor.

Kanun tasarısıyla getirilen düzenlemeler bir taraftan da bizi asıl konudan uzaklaştırıyor sayın vekiller, o da şu: Ekonomik krizin bir gerçek olduğu vurgusunun yapılmasının önemli olduğunu düşünüyorum çünkü birtakım şeyleri kabul edersek çözüm üretme arayışında olabiliriz. Bir başka nokta, insanların ve özellikle yatırımcıların yarın endişesini kaldıracak hukuk devletinin hayata geçirilmesinin gerekli olduğunu bir kere daha vurgulamak istiyorum.

Yine, günlük hayatın her aşamasına yansıtılmaya çalışılan 15 Temmuz etkisinden bir an önce uzaklaşılarak her şeyin gerekçesini oraya bağlamadan olağan hayatın şartlarına geri dönüşün hızlandırılması gerektiğini düşünüyorum.

Maddeler üzerinde daha sonra görüşlerimi ifade edeceğim ama bu, temeli üzerinde gözden kaçırılmaması gereken noktaları bu şekilde aktarmak istedim.

Teşekkürler Sayın Başkan.