| Komisyon Adı | : | MİLLİ EĞİTİM, KÜLTÜR, GENÇLİK VE SPOR KOMİSYONU |
| Konu | : | Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı(1/837) |
| Dönemi | : | 26 |
| Yasama Yılı | : | 2 |
| Tarih | : | 25 .05.2017 |
LALE KARABIYIK (Bursa) - Teşekkür ederim.
Benim Sayın Bakana ve Sayın YÖK Başkan Vekilimize bir sorum olacak.
Şimdi, Sayın Bakan, ben akademisyenlerle ilgili şunu sormuştum: Yurt dışına çıkabilecekler mi ihraç edilenler diye sormadım, zaten bu beyin göçüne çok karşıyız, üzücü. Ben vakıf üniversitelerinin aslında suçlu olmayan ve devlet üniversitelerinden ihraç edilmiş ama itirazları olan ve belli bir suçu bulunmayan ve ispatlanmamış kişilerin bu süreç içerisinde ne olacağını Sayın Başbakan tarafından da belirlenmesi, açıklanmasını bu konuda bilgi almamız gerektiğini ve bunu bütün akademik camianın da beklediğini ve bunun çok önemli bir şey olduğunu, bu nitelikli eğitim konusunda bunu ifade etmek istemiştim. Sorum, yurt dışına çıkma izinleri var mı diye değil de.
Bir taraftan da Gaye Hoca'ya da şöyle katılıyorum, bu Millî Eğitim Komisyonu ve Sayın Millî Eğitim Bakanının da olduğu ortamda olmalı çünkü sizin nitelikli üretim anlayışına hizmet edecek bir nokta daha var. Evet, meslek yüksekokullarının desteklenmesi geneline baktığımızda reform paketinin, son derece güzel buradaki öğrenci birimi başına destek verilmesi son derece güzel bir şey ama sadece meslek yüksekokulları değil, burada meslek liselerinin de dikkate alınması gerekir. Onun için Millî Eğitimi de ilgilendiren başka bir noktası da budur yani böyle bir üretim reform paketinde özellikle bu sanayi, ticaret odalarının desteğiyle olabilir ya da yani bu sizin bütün taslağınızın içeriğinde yer alan şekilde mutlaka bu liselerin bu ortamlarda yer alması hatta bizim projemizde vardı, "yatılı meslek liseleri" diye bir kavramı da biz getirmiştik. Buralarda özellikle organize sanayi bölgeleri içerisinde, bu nedenle bunu da içeriye almak durumundasınız diye düşünüyorum.
Bir sorum da Hasan Bey'e olacak, 50/d konusunda sıkıntı şurada Sayın YÖK Başkan Vekili: Dört yıl enstitü müdürlüğü yaparken de biz bunu yaşadık yani sınırlı sayıda kadro geliyor ve atamada bir problem yaşıyorsunuz bu kadroları dağıtmada. Bu 50/d'nin o yüzde 20'si konusunda, evet, özerkliği üniversiteye bırakmak tamam ama başka konularda daha önemli bu, buradaki muammayı ortadan kaldıracak... Az önce ifade ettiğim şekilde de yani hangi enstitüye ne kadar ya da bir kriter belirleme konusunda biraz daha açık... Bunu ben birkaç enstitü müdürüyle paylaştım, bu kavramdan hiçbir şey anlamadılar. Yani o kavramı biraz daha netleştirmek lazım diye düşünüyorum. 50/d uygulanacak tabii ki ama biraz daha net olması lazım. Bir taraftan da 75 yaşa izin verirken oradan kadro boşalmayacak ki buradan yüzde 20'nin üstüne çıkamayabiliyoruz, zaten yüzde 20'nin de maksimum olduğunu biliyoruz.
Teşekkürler.