KOMİSYON KONUŞMASI

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI NABİ AVCI (Eskişehir) - Hayır, hayır, asla. O zamandan antrenmanlıyım ben ama gerçekten tam bir dejavu duygusu yaşattı bu oturumumuz yani tekrar eski günlere döndüm bir anlamda. Onun için teşekkür ediyorum arkadaşlarımıza da.

Şimdi, aslında söylenecek çok şey var ama buradan söylenmesi doğru olmayabilir diye onları geçiyorum.

Şimdi, arkadaşlarımızın, her iki taraftan da, gerek iktidar gerek muhalefet partilerinden arkadaşların eleştirilerinin tabii haklı olan tarafları da var. Nitekim, zannediyorum Başkanlığınıza sunulan bir değişiklik önergesiyle arkadaşlarımızın eleştirilerinin bir bölümümün karşılık bulduğunu hep birlikte maddelere geçildiğinde göreceğiz, o da şu: Bence de olumlu yani bana herhâlde o zaman da fikrimi soracaksınız "Hükûmet ne diyor?" diye, şimdiden beyan edebilirim. O değişiklik önergesiyle, arkadaşlarımız, Cumhurbaşkanlığının bütün işlere ne kadar müdahil olduğuna dair teorilerini çürütecek bir biçimde önce Cumhurbaşkanı tarafından seçilecek 5 üyeyi 4'e indirerek başlıyorlar önergelerinde. Yani gördüğünüz gibi, milletvekilleri pekâlâ birtakım tasarruflarda bulunuyorlar.

Bir de, bizim de zaten önereceğimiz bir şeydi, onun için teşekkür ediyorum arkadaşlarımıza. Daha sonra biz bu Meclise gönderildikten sonra, yaptığımız istişarelerde şu kopukluğun farkına vardık: Elinizdeki teklifte Yönetim Kurulu Başkanı, Kültür Bakanlığı Müsteşarı. Oysa arkadaşlarımız, özellikle Yunus Emre Enstitüsünde, sahada tecrübe sahibi olan arkadaşlarımız ve Başkanımız dedi ki: "Böyle bir düzenleme mütevelli heyet ile yönetim kurulu arasındaki bağı koparıyor. Dolayısıyla Yunus Emre Enstitüsü Başkanı, aynı zamanda mütevelli heyeti üyesi de olmalı ve Yönetim Kurulu Başkanlığını da o yapmalı. Çünkü her şeye rağmen Kültür Bakanlığı Müsteşarı, başka görevleri dolayısıyla da bu kadar yakından kurumu takip edemeyebilir." Doğru, makul bir eleştiri, biz de bu değişiklik önergesinde buna yer verilmiş olmasını doğru buluyoruz. Dolayısıyla yeni getirilen öneri -maddelere geçildiği zaman yine fikrimizi söyleriz ama- Cumhurbaşkanı tarafından mütevelli heyete atanacak üye sayısını 5'ten 4'e indirip yerine o 1 üyeyi Yunus Emre Enstitüsü Başkanı olarak oraya yazmak. Böylece Kültür Bakanlığı Müsteşarı da Yönetim Kurulu Başkanı olmuyor. Yani Enstitü Başkanı hem mütevelli heyet üyesi oluyor hem de Yönetim Kurulu Başkanı olduğu için yönetim kurulu ile mütevelli heyet arasında organik ilişkiyi sağlamış oluyor. Bu, yönetim tekniği bakımından doğru bir düzenleme olur diye takdirlerinize sunulacak değişiklik önergesiyle. Bunun için de önergeyi veren arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

Diğer, yine, özellikle muhalefet partisinden arkadaşlarımız, aynı zamanda Mustafa Bey de aynı şeye işaret etti; mütevelli heyet tarafından veya Cumhurbaşkanı tarafından ama özellikle mütevelli heyet tarafından seçilecek olan yönetim kurulu üyelerinin mesleki formasyonunun biraz daha tanımlanmış olmasının yerinde olacağı, yani herhangi birinin değil, "Türk dili konusunda uzman" vesaire gibi tanımlanmış bir kimlik üzerinden bu seçimlerin yapılmasının doğru olacağını söylüyorlar. Maddede ona uygun bir düzenleme yani "Bu seçim şu alandaki kişiler arasından seçilir." diye öyle bir değişiklik önergesi de geldi, aynı önergenin içinde o da var, bu da makul. Bunları maddelere geçtiğimiz zaman, yine sorarsanız kanaatimizi ayrıca söylerim.

Şimdi, Yunus Emre Vakfı ve Enstitüsünün faaliyetleriyle alakalı olarak, evet, bizim pek çok alanda, Kültür Bakanlığı olarak da bunu hissediyoruz, ben daha önce Millî Eğitim Bakanlığında da bunu hissediyordum; hatta arkadaşlara biraz da ironi olsun diye "Millî Eğitim Bakanlığı, yaptıklarını yeterince tanıtamıyor, sizin başınızda bir tane iletişimci bakan olsa bunları ne güzel anlatırdı." diyordum. Dolayısıyla anlatamama sorunumuz olabilir, Yunus Emre Enstitüsünün de Vakfının da yaptığı güzel işleri yeterince tanıtamamış olması bir eleştiri olarak doğrudur ama bu yapılanları inkâr etmemizi gerektirmiyor.

Şimdi, Sayın Başkanım, Enstitü Başkanımız Yunus Emre Enstitüsü ve Vakfı nasıl çalışıyor, neler yaptı, bugüne kadar neler yapıyor, bu değişiklik bunların yapılmasına ne tür bir ivme kazandırabilir, bunları kısaca özetleyecek müsaade ederseniz, sonra ben toparlayacağım.