| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı(1/884) |
| Dönemi | : | 26 |
| Yasama Yılı | : | 3 |
| Tarih | : | 20 .10.2017 |
ZEKERİYA TEMİZEL (İzmir) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Değerli Komisyon üyeleri, burada çıkarttığınız yasalarda çok net olarak gördüğünüz gibi, kamusal kurum ve kuruluşların görev ve sorumlulukları kanunla belirlenir. Kanunla herhangi bir kurum veya kuruluşa, kamu kurumuna bir görev verdiğiniz zaman, o görevi ne şekilde yerine getireceğini, hangi sürede yerine getireceğini, yerine getirmediği takdirdeki sorumlulukları çok net bir şekilde belirlersiniz. Eğer o verilen görevler verilen sürede yerine getirilemeyecek kadar ağır ise, daha sonra ortaya çıkan olaylar sırasında bunlar çok net olarak belirleniyor ise o takdirde o verilen sürelerle ilgili olarak düzenleme yaparsınız ya da o işin bitirilmesi için katkıda bulunacak olan kuruluşlar için de zorlayıcı hükümler getirirsiniz, emredici hükümleri cezai yükümlülüklerle güçlendirirsiniz; işin mantığı budur.
Şimdi, çevresel etki düzenlemeleriyle ilgili incelemeleri yapacak kuruluşların başka yerlerden istedikleri bilgilerin geç gelmesi nedeniyle ya da hiç verilmemesi nedeniyle bu raporlar düzenlenemiyor, bu raporlar düzenlenemediği için de gelmeyen bilgilerin olumlu olarak mütalaa edileceğine ilişkin yasal düzenleme yapıyoruz. Gelmeyen bilginin olumlu mütalaa edileceğine ilişkin bilgi hukuk sisteminde yoktur. Hukuk sisteminde yoktur, varsa kesinlikle yanlış olarak konmuş bir hükümdür, hangisinde vardır bilmiyorum.
MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL (Bayburt) - Başka kanunlarda da var.
ZEKERİYA TEMİZEL (İzmir) - Sayın Bakanım, bu, fiilî olarak belirli bir inceleme sonucunda geri dönüşü olmayacak, telafisi mümkün olmayacak sonuçlar doğuran bir olaydır. Telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracak olaylar sırasında "Madem vermiyorsun, sen bilirsin kardeşim, sen hakkını kaybettin." denilme olayı değildir bu.
MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL (Bayburt) - Değerli Bakanım, sadece bir şey soracağım. Üç ay içerisinde olumlu görüş verilse, verilen olumlu görüş bir bakımdan yanlış olsa, olumlu görüş yazısıyla birlikte ÇED raporu verilmiş olsa aynı risk söz konusu değil mi?
HALUK PEKŞEN (Trabzon) - O farklı.
ZEKERİYA TEMİZEL (İzmir) - Hayır, değil.
MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL (Bayburt) - Yok, yok, hayır, hayır, şunu söyleyeceğim: Ne fark eder?
ZEKERİYA TEMİZEL (İzmir) - Yani orada görevini yapan insanların sorunu vardır.
MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL (Bayburt) - Hayır, hayır yani olumlu görüş verince yüzde 100 doğru oluyor.
ZEKERİYA TEMİZEL (İzmir) - Hayır, hayır, asla.
GARO PAYLAN (İstanbul) - Asla değil.
ZEKERİYA TEMİZEL (İzmir) - Yanlış bile olmuş olsa...
HALUK PEKŞEN (Trabzon) - İkisi arasında fark var Sayın Bakanım.
MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL (Bayburt) - Bizim birçok mevzuatımızda böyle düzenlemeler var.
GARO PAYLAN (İstanbul) - Yanlış efendim. Yanlış örnek, örnek olmaz.
BAŞKAN - Sayın Temizel, bitti mi konuşmanız?
ZEKERİYA TEMİZEL (İzmir) - Bitirmem mümkün olmayacak bugün konuşmalarımı, öyle gözüküyor.
BAŞKAN - Sayın Paylan, Sayın Temizel'in konuşmasına...
SÜREYYA SADİ BİLGİÇ (Isparta) - Sayın Başkan, çok yumuşak yönetiyorsunuz.
BAŞKAN - Doğru söylüyorsunuz, evet.
GARO PAYLAN (İstanbul) - Özür dilerim Sayın Bakanım.
ZEKERİYA TEMİZEL (İzmir) - Estağfurullah.
BAŞKAN - Sayın Temizel'in konuşmasını dinleyelim, bitirmesine müsaade edelim. Bugün çok sözünü kestik Sayın Temizel'in.
ZEKERİYA TEMİZEL (İzmir) - Zaten benim konuşmam yasak, üç gün konuşmamam gerekiyor daha, buna rağmen zorluyorum kendimi, kısa kısa konuşmaya çalışıyorum.
BAŞKAN - Buyurun efendim.
ZEKERİYA TEMİZEL (İzmir) - Ama esas olan, özellikle de geri dönüşü olanaksız olan, çevresel etkileri nedeniyle sadece belirli bir bölgeyi değil, tüm toplumu etkileyecek olan, sosyal yaşamı etkileyecek olan olaylarda herhangi bir yanıt verilmemesi, raporun yanlış veya doğru olması o kurumların sorumluluklarını yerine getirirken sahip oldukları bilgi, beceri veya etik değerler -onların hepsini katın ya da suç işleme kastını da katın içerisine- onlarla olmuş olması ayrı bir olaydır, ayrı bir süreç gerektirir. Ama "Otomatik olarak olumlu rapor verilir, sayılır." şeklindeki bir düzenleme gerçekten hem genel hukuka aykırıdır hem de Anayasa'ya aykırıdır. Kurum kuruyorsunuz, görev yapacak ancak ondan sonra "Bu işi yaptıracağım." diyorsunuz, o görevini yapmıyor, yetiştiremiyor ya da, diyorsunuz ki: "Tamam, olumlu görüş vereceksin." Bu olmaz, bunun olması mümkün değildir.
Teşekkür ederim Sayın Başkan.