| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | 2018 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı (1/887) ile 2016 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı (1/861) ve Sayıştay tezkereleri a) Orman ve Su İşleri Bakanlığı b) Orman Genel Müdürlüğü c) Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ç) Meteoroloji Genel Müdürlüğü d) Türkiye Su Enstitüsü |
| Dönemi | : | 26 |
| Yasama Yılı | : | 3 |
| Tarih | : | 21 .11.2017 |
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Öncelikle Sayın Başkanım, Plan ve Bütçe Komisyonunun değerli üyeleri, değerli milletvekilleri, değerli bürokratlar; hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Hakikaten bazı tenkit, tavsiyeler ve sorular oldu, bunlardan dolayı teşekkür ediyorum. Bizim arkadaşlar, ekip de burada; dolayısıyla mutlaka sizlerin tavsiyeleri, tenkitleri fayda sağlıyor, bunu özetle vurgulamak istiyorum.
Önce, Zekeriya Bey yok ama ben onun sorduğuyla ilgili kısa bir açıklamada bulunmak istiyorum.
Şimdi tabii, atık sularla ilgili sadece Ergene'deki atık suları arıtma tesisleri yaptığımızı söyledi. Sebebi şu: Biliyorsunuz, atık su arıtma tesislerinin yapımı tamamen belediyelerin mesuliyetinde. Biz niye Ergene'ye girdik? Sayın Cumhurbaşkanımız Ergene için beni koordinatör olarak vazifelendirdi ve Ergene Nehri'ne atık su veren oradaki 13 tane belediyenin atık su ileri, biyolojik arıtma tesislerinin yapımı talimatı verdi. Bu yüzden biz DSİ Kanunu'nda, özellikle 1053 sayılı Kanun'da bir değişiklik yaparak DSİ'nin aynı zamanda atık suları ve kolektörleri yapabilme imkânını getirdik 1053 sayılı kapsam çerçevesinde. Sayın Bakanım, bu yüzden Ergene'den bahsettim, diğerlerini biliyorsunuz belediyeler yapıyor veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapıyor, onu özetle belirtmek istiyorum.
KOP'la ilgili bahsettiniz, efendim, KOP'la alakalı şunu söyleyeyim: KOP, gerçekten büyük bir proje; 1 milyon 100 bin hektar alan sulanacak.
Esasen KOP'ta şu yapılıyor: Başka havzalardan su getirilmesi ve sulama sistemlerinin damlama ya da yağmurlama olacak şekilde modernize edilmesi şeklinde iki tane proje var. Biz özellikle üç tane büyük adım attık efendim. Birincisi, Derebucak'ta bir baraj inşa ederek oradan 180 milyon metreküp suyu özellikle Beyşehir Gölü'ne, Beyşehir Gölü'nden de Beyşehir-Suğla-Apa şeklinde suni bir nehir inşa ettik, oradan Konya Ovası'na yönlendirdik; yılda 180 milyon metreküp ortalama. Ayrıca, Suğla'da düdenlerden Akdeniz'e giden sular vardı, onu da etrafına setteler yaparak oradan da 100 milyon metreküp suyu aynı suni nehre verdik.
Bir de hakikaten tam yüz yıldan fazla, yüz on yıldır hayal olan Mavi Tünel Projesi var; bu, özellikle üç tane baraj. Bozkır, Avşar barajları gibi üç tane barajın suları, Akdeniz'e akan suları, boşa akan suları özellikle bir tünelle -ki Mavi Tünel adı ve 17 bin 34 metre uzunluğunda dev bir tünel- bunun Konya Ovası'na yönlendirilmesi. Buradan da 414 milyon metreküp yılda ortalama su akacak. Biz bunu, Bağbaşı Barajı'nı tamamladık, tüneli açtık ve şu anda bir de oradan da ta Hotamış depolamasına kadar muhteşem bir suni nehir inşa ettik.
Buradan toplam olarak 180, ve 100 daha 280 ve 414 daha; takriben 750-800 milyon metreküp su akacak. Afşar Hadimi Barajı da büyük ölçüde bitti. Bunlar tamamlandığı zaman neticede 750-800 milyon metreküp su akacak. Bir de oradaki iptidai sulama sistemlerini modernize hâle getiriyoruz. Sayın Mustafa Bey, değerli kardeşimiz bilir, geçtiğimiz hafta cumartesi günü Ereğli'de İvriz sağ sahil sulamasının -çok büyük bir yatırım- bunun modern sulama sistemine dönüşmesi için temel attık bu şekilde.
Bir de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı şöyle bir çalışma yaptı: Suya uygun -özetle- ürün deseni şeklinde bir çalışma yapıyor, birlikte bunu yapıyoruz, bir planlama yapıyoruz.
Efendim, sulak alanları koruyoruz bakın. Sulak alanlar, evet, bir tarihte, 1960'lı yıllarda maalesef ki o zamanki hükûmetler sulak alanları tamamen kurutmak için bir çalışma yapmış sıtma vesaire dolayısıyla. Ama biz şu anda bütün sulak alanları koruyoruz. Mesela, sadece, Kayseri'de Sultansazlığı sulak alanını kurtarmak için yaptığımız çalışmaları anlatsam saatler olur yani şu anda aşağı yukarı 18 ramsar alanı var ki dünyaca meşhur. 45 tane ulusal ehemmiyeti haiz sulak alanımız var, bunları koruyoruz. Mesela, Bafa elden çıkıyordu efendim. Oraya çok özel -Söke'nin civarında, siz çok iyi biliyorsunuz- Türkiye'de ilk defa lastik savak inşa ederek Büyük Menderes Nehri'nin sularını Bafa Gölü'ne aktardık, ölmekte olan gölü kurtardık. Keza Gala Gölü gibi, Mucur'daki Seyfe Gölü gibi pek çok sulak alanları kurtardık, kurtarmaya devam ediyoruz; bunu özetle vurgulayayım. Bu konuda hatta 100 tane diğer sulak alanlar var. Bunlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor.
Özellikle şuna teşekkür ediyorum Sayın Bakanım, bilhassa tıbbi aromatik bitkiler konusunda verdiğiniz desteğe gönülden teşekkür ederim ve burada arkadaşların da dinlemesi için söylüyorum: Geçen gün bu konuda bir uzman profesör hocamızla görüştük. Yani bunların ekonomik ölçekte olması için bir çalışma grubu kurulması talimatını verdik. Arkadaşlar da bu konuda... Sadece biz değil Sağlık Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, ayrıca sizlerden ilgili değerli milletvekillerimiz de bu konuda alakadar olursa çok seviniriz. Bu, Türkiye için büyük bir potansiyel. Onu özellikle dikkatlerinize arz etmek istiyorum, teşekkür ediyorum.
Kontrollü hasat şart. Kekik yağı çok önemli. Bunları özellikle sizlere arz etmek istiyorum.
Bunun dışında, efendim, Aral Gölü'yle ilgili gösterdiğiniz video hakikaten çok dikkat çekici. Yapılan yanlışlıkları da ifade ediyor. Biz tabii böyle bir yanlışı yapmamak için suyu çok iyi yönetiyoruz.
Bu arada genel olarak diğer sorulara da cevap vermek istiyorum. Bakın, bu maksatla yeni bir yapılanma yaptık. Bir, DSİ yatırımcıdır ama bunu kontrol edecek, bütün havza bazında suları kontrol edecek olan Su Yönetimi Genel Müdürlüğü 2011 yılında kuruldu ve çok güzel çalışmaları var, suyu iyi planlıyor. Ayrıca, bütün dünyadaki su politikalarını takip etmek maksadıyla Türkiye Su Enstitüsü kuruldu ve bunları takip ediyor. Ayrıca Meteorolojinin iklim değişikliğiyle ilgili elli, yüz yıllık tahminleri var, çalışmaları var; bunları da özellikle arz etmek istiyorum.
Bunun dışında, odun dışı orman ürünleriyle ilgili olarak bugüne kadar 125 odun dışı orman ürününde hasat planı yapıldı, uygulama planlarına göre yapılıyor ama buna biraz daha dikkat edilmesi lazım, bazen kökünden alıp götürüyorlar. Bir de sizin tavsiye ettiğiniz meyanla alakalı çalışma da yapıldı. Bununla ilgili detaylı bilgileri verecek arkadaşlar.
Bunun dışında, sulak alanlarla ilgili, Konya Yunak Akgöl, Antalya Avlan Gölü, Kayseri'de Sultansazlığı Gölü, Kırşehir Seyfe Gölü, Bursa Uluabat Gölü, Konya Ereğli sazlıkları, Afyonkarahisar Karakuyu sazlıkları, Tokat Kaz Gölü rehabilitasyon çalışmaları yapıldı, diğerleri devam ediyor. Bunu arz ediyorum efendim.
Şimdi, bunun dışında orman yangınlarının on günde -Musa Bey söyledi galiba- söndürülemediği şeklinde böyle bir iddiada bulunuldu. Efendim, biz orman yangınlarını çok kısa sürede söndürüyoruz ama şöyle, söndürme şu: Orman yangınının kontrolü var, bir de soğutma çalışmaları var. Soğutma çalışmaları belki bir, iki, üç günden on güne kadar sürebilir. Onu özellikle...
MUSA ÇAM (İzmir) - Sayın Bakanım, hem Menderes'te hem Bayındır'da içler acısı bir durum vardı.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Tamam, ona memnuniyetle bakalım efendim.
Bunun dışında, göller ve sulak alanlarla ilgili eylem planları yapılıyor. Göllerde ve nehirlerde özellikle su kalitesinin izlenmesini şöyle yapıyoruz efendim: DSİ içinde çok önemli bölge müdürlüklerinde laboratuvarlar kurduk, kontrol laboratuvarları. Suları denetliyoruz hatta bazı kritik nehirlerde on-line izleme yapıyoruz. Su kalitesi sürekli takip ediliyor, onu da özetle vurgulamak istiyorum.
Sayın Paylan, sizinle ilgili olarak... Şimdi, İstanbul'da toplam alanın yüzde 44'ü orman. Biz sanıldığı gibi sadece ağaçları korumuyoruz, orman içindeki her türlü flora, faunayı da koruyoruz. Zaten az önce ifade ettik, çok sayıda kanatlı üretiyoruz, yaban hayatını koruyoruz, geyikler, kelaynak gibi nesli tükenmekte olan birtakım türleri de koruma altına aldık. Ayrıca, kış aylarında hayvanlara -yılkı atları gibi hayvanlara dahi- yemleme yapıyoruz; bunu özetle vurgulayayım.
Tabii, burada bazı tesislerin yapılması bir mecburiyet hâlinde, diyelim ki yol yapılacağı zaman bazen ormandan geçiyor, havaalanı yapılacaksa ormandan geçiyor. Ama bunları verirken biz şuna dikkat ediyoruz: Bir, kesilen ağaçların veya taşınan ağaçların beş katı kadar mutlaka ağaç dikilmesi, boylu ağaç... Nitekim, ben geçtiğimiz cumartesi günü İstanbul'daydım, Çekmeköy'de büyük bir merasim yaptık, sizlere de davetiye gönderdik.
İkincisi: Üçüncü Havaalanı'ndan bahsedildi. Efendim, orası geçmişteki kömür ocakları dolayısıyla Ay'daki kraterler gibiydi tamamen. Eskiden uçakta bazen gördüğüm zaman burası ne biçim bir yer diye düşünürdüm, orman falan kalmamış ama şu anda havaalanı yapıldıktan sonra etrafı tamamen ağaçlandırılacak, gerçekten muhteşem bir yer olacak.
Ayrıca ekolojik köprüler yapıyoruz, özellikle eğer iki tarafı da yol bölmüşse iki taraftaki yaban hayatının birbirine ulaşması açısından ekolojik köprüler yapılıyor, bunu özetle vurgulamak istiyorum.
Bir de köprülerden bahsettiniz. Bakın, köprüleri biz böyle düz tabliye şeklinde yapmıyoruz. Biz aslında köprü yapımından sorumlu değiliz ama hakikaten ben de İstanbul Teknik Üniversitesinde bitirme yaparken köprü bitirmesi yapmıştım. Dolayısıyla, köprüleri tamamen o bölgenin özelliklerine uygun kemer şeklinde köprüler yapıyoruz. Bakın, burada da göstereyim, kemer şeklinde köprüler.
GARO PAYLAN (İstanbul) - Yapılanlar...
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) -Daha önce yapılanlarda yanlışlık varsa...
GARO PAYLAN (İstanbul) - Var.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Ama şu anda bunu özetle vurgulayayım.
Yeşil yoldan bahsettiniz, hızlıca cevap vereceğim. Efendim, Yeşil Yol, yaylalar arasındaki mevcut yolun düzenlenmesinden ibaret, orada ciddi bir ağaç yok, yayladan geçiyor ve orada kesilen ağaç miktarı da 4,5 metreküp kadar bir ağaç kesildi ama o Yeşil Yol sadece gidiş-geliş normalde 7 metre genişlikte, fazla genişletmiyoruz, yaylaları birbirine bağlıyor. Bir de yaylaları kontrol etmek için -daha önce kontrol edilemiyordu- bu yolu yapacağız ve yeşil yol tamamen ağaçlandırılacak, onu özetle vurgulamak istiyorum.
Yaylalardaki kaçak yapıları da özellikle ilk defa biz yıkmaya başladık -dikkat ederseniz- herhâlde duydunuz. Yaylalarda şunu aynen kanaatinize iştirak ediyorum: Yaylalarda yapılacaksa planlı bir şekilde, o yörenin mimarisine uygun bir şekilde... Beton değil, beton yığını buna ben de karşıyım. Hatta ben bu konuda Çevre ve Orman Bakanıyken çok estetik, ahşap, alt kısmı Karadeniz'e uygun bir-bir buçuk metre taş üzeri tamamen, yöre mimarisine uygun birtakım projeler de hazırlamıştık.
Tabii, bu Kanal İstanbul'la alakalı olarak şu anda bize gelen, Bakanlığa gelen herhangi bir talep yok, sadece araştırma yapılıyor şu anda.
GARO PAYLAN (İstanbul) - Araştırma...
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Müsaade eder misiniz, ben bir izah edeyim, siz gene sorunuz varsa sorabilirsiniz.
Bu konuda bir de "Hasankeyf'teki kayalıkları dinamitlediniz." dediniz. Efendim, Hasankeyf'teki kayalıkları dinamitlememiz söz konusu değil. Bakın, orada Hasankeyf'teki... Ben oraları karış karış biliyorum, kaç defa gittim, neticede orada bir alanda, özellikle tarihî yukarı Hasankeyf'teki alanda arazinin kayması söz konusu. Şimdi biz dedik ki: Burada tarihî eserler var, "yukarı şehir" adıyla, biz buradaki özellikle kaymayı, heyelanı, tahribatı tamamen engelleyelim diye bir ihale yaptık. Bizim vazifemiz değil ama neticede tarihî eserleri korumak bizim de boynumuzun borcu. Patlatma yok, orada birtakım taşlar, aşağıya kayması, düşmesi muhtemel taşlar indirilmiş, orasını şu anda çok ileri bir teknolojiyle takviye ediyoruz; onu özellikle vurgulamak istiyorum.
HES'ler ekolojiyi değiştirmez, bunu özellikle belirtmek istiyorum.
Bir de hem Ertuğrul Bey hem de sizin ücretsiz su konusu... Efendim, ücretsiz su konusu şöyle: Tabii, neticede bu suyun bir masrafı var, birileri ödeyecek ama ben fakir fukara, garip gureba için bir destek verilmesi ama bunu herkese değil de fakir olanlara... Mesela, İSKİ Genel Müdürüyken bir vakıf vasıtasıyla, parasını ödeyemeyenlerin faturaları ödeniyordu, bunun gibi. Bir de bir ailenin aylık ihtiyacı asgari 7 metreküp İstanbul'da, aslında 5 metreküp de, 7 metreküp olarak biz zararına çok düşük bir fiyatla bir bedel tahakkuk ettiriyorduk. Buna varız evet, 7 metreküpe kadar veya 10 metreküpe kadar fiyatın çok düşük olması ve biliyorsunuz, bizim sosyal desteklerimiz var, oradan da yardım ediliyor, fakir fukaranın suya erişimi mümkündür, bunu özellikle vurgulamak istiyorum.
Bunun dışında...
GARO PAYLAN (İstanbul) - Ücretsiz suya var mısınız Sayın Bakan?
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Ücretsiz demiyorum ben, çok cüzi bir ücret alınması, aksi takdirde israf ediliyor.
Şimdi, "Üçüncü havaalanı için kazı fazlası toprak dolgu izni verildi." diyorsunuz. Üçüncü havalimanı için bugüne kadar hiçbir kazı fazlası toprak dolgu izni verilmedi. Bunun dışında...
GARO PAYLAN (İstanbul) - Ağaçları kesti efendim, gelin beraber gidelim.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Efendim -başka sorular da vardı- Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da bulunan illerimize ait yangınlara ait bilgiler istendi.
Şimdi efendim, burada da müdahale ediyoruz ama kusura bakmayın, PKK terör örgütü daha önce bizim oradaki bütün yangına müdahale eden araçlarımızı yakıyordu. Bakın şurada çok sayıda araç gereç orada yakıldı. Dolayısıyla bazen bu şekilde müdahale edemiyoruz ama burada da yangın miktarları... Orası yangın açısından riskli bölge değil Doğu ve Güneydoğu. Mesela size söyleyeyim: Şırnak'ta bu yıl 8 Kasım itibarıyla sadece 24 hektarlık bir alan yanmış, cüzi bir miktar, çoğu da meşe ve bunlar hemen toparlıyor. Tunceli'de ise 4,2 hektar, fazla bir rakam değil. Hâlbuki diğer bölgelerde... Bu arada Mardin'de 194 hektar, Malatya'da 5,6 hektar. Hakkâri'den bahsedildi, yanan alan sadece 2,5 hektar. Onun çok daha fazla katını ağaçlandırıyoruz, onu özellikle vurgulayayım.
Yaban hayatını koruyoruz. Maden sahalarının tamamını rehabilite ediyoruz bakın. Eylem planı kapsamında 58.050 dekar maden sahasının rehabilite edilmesi planlandı 2019 yılına kadar. Bugüne kadar 38.370 dekar maden sahasını rehabilite ettik.
GARO PAYLAN (İstanbul) - Paranızı kesecekler, yapabilecek misiniz?
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Yok, şimdi şöyle, şöyle diyeyim o zaman: Efendim, 1 Ocak 2008'den itibaren maden ruhsatları alınırken rehabilitasyon planlarını hazırlayıp maden mühendisleri ve orman mühendisleri vasıtasıyla bize sunulması kabul edildikten sonra rehabilitasyonu bizzat onlara yaptırıyoruz, bir. İkinci husus, Maden sahalarında bazen hafriyat dökümü olarak kullanılıyor büyük şehirlerde. Kanuna göre İstanbul, İzmir gibi bütün büyük şehirlerde büyükşehirler hafriyatları yönetmekle mükellef; onlara biz döküm alanı ilan ediyoruz ama en az 1,5 metre yükseklikteki fidanları dikme, hazırlama mecburiyeti getiriyoruz, ayrıca bunun parasını alıyoruz, merak etmeyin. Evet size de cevap verdik.
Sayın Mustafa Kalaycı Milletvekilim, Sayıştay kayıt ve takip... Efendim, bunu özellikle sizler de ifade ettiniz, bunu çok sıkı takip ediyoruz. Hatta şu anda siz de sormuştunuz. Sayıştay, hatta ben bu sene bilhassa kendim takip ettim; mesela bunların tahakkuku, mali işlerle ilgili hususların mutlaka kayda geçmesi konusunda mesela, ormanda "ORBİS" adıyla büyük bir bilgisayar programı hazırladık, bütün her şeyi kayıt altına aldık. Bu, Karabük'ten başlayarak bütün bölge müdürlüklerine yaygınlaştırmaya başlandı. Bu konuda da sizlere bilgi arz etmek isterim, sizler bu konuda gerçekten tecrübelisiniz. Ayrıca, mesela DSİ'deki envanter sistemi için, mal mülklerin kayıtları için güzel bir program hazırladık. Yani Sayıştayın aşağı yukarı tenkitlerini, tekliflerini dikkate alıyoruz ama bazı şeyler var ki...
BÜLENT KUŞOĞLU (Ankara) - Hazırladık ama yürürlüğe girdi mi?
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) -Girişler devam ediyor şu anda. Hatta ben arkadaşlara talimat verdim "Bu sene sonunda, aralık ayı sonunda bitirin." diye, onun müjdesini vereyim.
Kazım Bey, özellikle Denizli-Afyonkarahisar arasındaki ağaçlandırma Ankara'ya kadar... Bu mümkün, yalnız bir hususu arz etmek istiyorum dikkatlerinize: Efendim, aşağı yukarı bizim ağaçlandırılacak alanımız pek kalmadı. Hatta biz şu anda okul bahçeleri, hastane yolları, mezarlıklar, hepsini ağaçlandırıyoruz, vatandaşa da ücretsiz fidan veriyoruz. Ancak burada, geçtiğimiz haftalarda Değerli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımızla birlikte oturduk konuştuk, dedik ki: Bozuk meralar var, hiç mera vasfı yok, bunları müsaade edin ağaçlandıralım. Bu şekilde il bazında bir hazırlık yapıyoruz. Topluca bunları bize verecek. Bozuk tamamen. Mera olarak kullanılmayan bozuk meraları tamamen ağaçlandıracağız, daha sonra bunu otlatmaya...
ORHAN SARIBAL (Bursa) - Mera...
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) -Onlar hep mera gözüküyor efendim, mera. İşte arkadaşlarımız, şu anda Orman teşkilatı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı birimleri birlikte oturuyorlar meradan bize verdikçe ağaçlandırıyoruz, ağaçlandırmaya devam edeceğiz.
ORHAN SARIBAL (Bursa) - Islah olamıyor mu Sayın Bakan bunlar? Islah olmayacak durumda olanlar mı?
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) -Islah olmayacak...
Efendim, tabii zamanım sınırlı olduğu için, Sayın Başkanım eğer müsaade ederseniz bu önemli olduğu için izah edeyim, bu şu şekilde: Meraları üçe ayırdık, çok iyi mera; bu kesinlikle korunacak, Meraları Koruma Kanunu var, başka maksatla kullanılamıyor. İkincisi, mera vasfı bozuk fakat hayvancılık açısından kulllanılması önemli olanları hem Orman teşkilatı hem de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ıslah edecek, nitekim ıslah ediyoruz. Üçüncüsü de, mera olarak kullanılması mümkün olmayan dik yamaçlar var, bozkır var, hayvancılık yapılmıyor; bunları ise toptan alıp ağaçlandırmak maksadıyla bir mutabakata vardık, onu arz ediyorum efendim.
Bursa Milletvekilimiz Lale Hanım vardı ama gitti herhâlde.
MUSA ÇAM (İzmir) - Genel Kurulda.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) -Evet.
Tabii burada su kanunuyla ilgili bizim temel hedefimiz şu: Su çok önemlidir, yani esasen Hükûmetimiz de...
BAŞKAN - Yol da onun kadar önemlidir.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) -Su medeniyettir, yol medeniyettir dolayısıyla biz buna önem veriyoruz.
Selahattin Beyribey de gitti, ona...
YUSUF SELAHATTİN BEYRİBEY (Kars) - Buradayım efendim.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) -Pardon, gördüm.
Efendim, sizin, kimyasal gübrenin ormanın yakınlarındaki tarlalara atılmaması konusunu da tamamlayacağız. Kars Barajı hemen hemen bitti, su tutacağız efendim.
Kağızman Barajı'nın temelini attık. Bir de hayvan içme suyu göletleri yapacağız.
Sayın Mehmet Bekaroğlu... Değerli milletvekilim, özellikle şunu ifade edeyim: SKT'larla ilgili herhangi bir problemimiz yok, ben sadece sorulduğu için zeytinle alakalı, bir defa bir STK öyle yapmış, sorulduğu için söyledim. Yoksa mesela biz Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu'nda bütün STK'ları çağırdık, bizzat benim başkanlığımda bütün bürokratlarla birlikte toplantı yaptık. Hatta daha geçtiğimiz hafta sonunda İstanbul'da fidan dikerken TEMA Vakfı gibi, ÇEKÜL gibi bütün vakıf başkanları da geldi, birlikte diktik. Yani vakıflarla, STK'yla -ben de eski bir STK üyesiyim- dolayısıyla STK... Mesela bizim tabiatı, biyolojik çeşitlilikle alakalı Tabiat ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Takip Platformu Başkanı, TEMA Vakfı, Doğa Koruma Merkezi, Doğa Araştırmaları Derneği gibi önemli dernek ve vakıfları çağırdık, görüşlerini alıyoruz. Hatta bu biyolojik çeşitlilikle alakalı kanunda dediler ki: "Sivil toplum kuruluşlarının komisyonlardaki sayısı 2, bunu 4'e çıkaralım." Biz de "Memnuniyetle, bunu önerge verin, komisyonda çıkarılması için biz de sıcak bakarız." diye söyledik efendim.
Fidanların bakımı konusunda haklısınız. Talimat verdim yani dikilen fidanların mutlaka bakımının yapılması gerekiyor, bazen Karadeniz'de fidan boğuluyor tabiri caizse, sizin tabirinizle.
MEHMET BEKAROĞLU (İstanbul) - Diken boğuyor.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) -HES'lerle ilgili. HES'ler sadece tabiatı tahrip etmiyor. HES'leri sadece elektrik üretmek için yapmıyoruz, aynı zamanda taşkın koruma için kullanıyoruz.
MEHMET BEKAROĞLU (İstanbul) - Kanal tipi HES'ler hangi taşkını koruyor?
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Efendim onları biz yapmazsak tersip bendi yapacağız dolayısıyla aynı zamanda tersip bendi vazifesi görüyor.
Sayın Vekilim Mustafa Kalaycı, kadastro çalışmalarının da aşağı yukarı çoğu bitti, inşallah 19.951 birim kaldı, onları da tamamlıyoruz, yüzde 95'i tamamlandı.
Bir de başka bir vekilimiz sormuştu, biz Türkiye'de ilk defa... Bakın "Orman alanları daralıyor." diye bir şey söylediniz. Bu, doğru değil. Neden, bakın, daha önce orman kadastrosu vardı, kendi başına bir çalışma yapıyordu. Biz ilk defa Hükûmetimiz döneminde orman kadastrosu ile tapu kadastrosunu bir araya getirdik, şimdi ormanların tapusunu aldık. Evvelki sene yüzde 80'inin tapusunu ben Orman Genel Müdürüne bizzat teslim ettim. İnşallah...
GARO PAYLAN (İstanbul) - Tapu kimde, Bakanlığınızda mı?
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Tapu şu demek: Tapu demek oranın koordinatlarıyla belli hiç kimse giremez demek, bir. İkincisi, genel bir soru vardı, yanan alanları başka hiçbir maksatla tahsis etmiyoruz efendim. Bakın bir tane örnek gösterin o zaman, bize böyle rastgele değil de, şurada tahsis ettiğiniz...
MEHMET BEKAROĞLU (İstanbul) - Çamburnu'nu bir daha açık söyleyin.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Değil efendim, tahsis etmedik. Şimdi, o zaman Sayın...
MEHMET BEKAROĞLU (İstanbul) - Trabzon Çamburnu'nda, Sürmene'de çok... Siz Bakan olarak açık söyleyin de. Yanan yerler...
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Efendim, şöyle, bakın yanan Çamburnu'yla ilgili durum şu: Çamburnu'nda orada maalesef piktik yapanlar ateş yakmış birdenbire rüzgâr çıkınca, gitmişler, soğuk bir dönemde, yangın çıktı ama o yangın tamamen örtü yangınıydı, tepe yangını değil, ağaçlar yanmamış, bir. Öbür taraftaki alan ne biliyor musun, Çamburnu'nda Millî Parklara ait bir tabiat parkı var. Orada orman içinde güzel birtakım evler var. Orası tabiat parkı, yanan alanla hiçbir...
MEHMET BEKAROĞLU (İstanbul) - Kişilere mi ait bu evler?
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Burası Doğa Koruma Millî Parklara ait. Ama kiralanmış bir şekilde onlar işletiyor, onlardan kiralama ücreti alıyoruz.
Bir de şunu söyleyeyim, galiba Musa Çam bey söyledi "Siz bazı alanları peşkeş çekiyorsunuz." diye. Efendim kati surette bizde bütün alanlar ihaleyle yapılıyor. Açık, şeffaf, bizim Bakanlıkta her şey şeffaftır, onu özellikle vurgulamak istiyorum.
MUSA ÇAM (İzmir) - Kiraya verilen İzmir'de düğün salonları dâhil bir sürü yer var.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) -Size ben bunu ileteceğim, yanan alan şurası efendim ama burada sadece örtü yangını olmuş hemen kurtardık çünkü bütün Trabzon'daki ve civardaki Orman teşkilatı müdahale etti hemen söndürdü, bizzat ben de takip ettim. Öbür millî parklar ise tabiat parkı burası, yanan alanla hiçbir ilgisi yok. Bunu ben size takdim ediyorum.
Özellikle Sami Bey, ilmi envanter çalışması yapılıyor hakikaten. Vekilim, ormanların tespitini ilmi bir şekilde yapıyoruz kayıtları var.
Denizli Milletvekilimiz Haluk Ayhan SUEN'e teşekkür etti ve tabii ki şu konu çok önemli, sınır aşan sular çok önemli. SUEN'i bu maksatla kurduk. Sizin ikazınızı mutlaka dikkate alacağız, zaten bu konuda bizzat ben de çalışıyorum, çok değerli hocalarımız var, onların isimlerini size sunmak istiyorum. SUEN'de zaten çok sayıda uzman sırf bu konuyu konuşuyor ama sizin söylediğiniz bu husus çok önemli.
Şu anda SUEN mesela Asya, Afrika, Avrupa'dan toplam üç kıtadan 30 ülkeye 430 yabancı su ve atık su uzmanlarına özellikle eğitim vermiş, ayrıca dünyadaki bütün su politikalarını takip ediyor...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Başkanım müsaade ederseniz...
BAŞKAN - Sayın Bakanım süreniz doldu.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - İzin verirseniz çok kısa geçeyim. Çünkü...
GARO PAYLAN (İstanbul) - Sorularımıza cevap alamadık.
BAŞKAN - Alamadınız mı?
GARO PAYLAN (İstanbul) - Soru bölümünde sorduğumuz sorulara cevap alamadık.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Soru bölümünde... Ona geçeceğim, müsaade ederseniz.
BAŞKAN - O zaman ben de bir şey sorayım onu da dâhil edin, öyle süre vereyim olur mu?
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Peki efendim.
BAŞKAN - Sayın Bakanım, Eğirdir Gölü biliyorsunuz Isparta'nın en önemli değerlerinden bir tanesi, aynı zamanda içme suyu havzamız da ve biz bunu korumak istiyoruz, onun yanından bir kara yolu geçiyor. Bu kara yolu bu suyu kirletiyor. Biz "Müsaade edin biz, bu kara yollarına kolektörler yapalım, oradaki toplanan pis suları alalım, başka yere deşarj edelim." diyoruz ama siz bunu reddediyorsunuz.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Efendim inceleyip yazılı olarak cevap vereceğim. (Gülüşmeler)
BAŞKAN - Yazılı olarak reddettiniz efendim, yazılı olarak. Su Yönetimi Genel Müdürümüz orada oturuyor. Yani niye böyle yapıyorsunuz?
ERTUĞRUL KÜRKCÜ (İzmir) - Ne çektiğimizi anlayın.
BAŞKAN - Anlamaz mıyım tabii.
Sayın Bakanım, görüşmeler bittikten sonra sizinle, DSİ Genel Müdürümüzle bir beş dakika toplantı talep ediyorum odada.
Teşekkür ederim.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Memnuniyetle efendim.
BAŞKAN - Buyurun Sayın Bakan.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Musa Bey'e özellikle şunu belirteyim: Rotasyon sürgün değildir kesinlikle çünkü bir kişi bir yerde on beş, yirmi yıl çalışınca heyecanını kaybediyor. Bunu adil bir şekilde uyguluyoruz. Kati surette eşit oluyor ve taleplerini dikkate alarak, puan durumuna göre yapıyoruz. İşçi sayısı az, doğru. Ama tabii İzmir'deki yangınlarda Değerli Musa Bey, başta illerden de tabii destek... Büyük bir yangında elbette -işçi az olduğundan değil- başka illerden de destek yapıyoruz.
Özel ağaçlandırmada efendim otuz gün ilan ediyoruz, otuz gün süreyle askıda kalıyor, ondan sonra kura çekilerek kimin, nerede özel ağaçlandırma yapılacağı belirleniyor. Yani bu, tamamen kura çekimiyle alakalı.
2/B çalışmaları malum.
Orman köylülerine ödenen para miktarları çok uzun, isterseniz onu yazılı olarak vereyim.
2016 yılında 1 milyar 046 milyon TL üretim faaliyeti için bir destek verilmiş, ayrıca 200 milyon da parasal destek verilmiş efendim.
GAP'ta özellikle, sayın milletvekilim yok ama ben sonra bizzat vereyim.
Tokat milletvekilimiz... Az önce söyledim, o da yok herhâlde. Kadim Bey, tamam. Tokat'la ilgili yatırımları yapıyoruz. Onun talep ettiği dere ıslahları var, onu inceleyeceğiz 2018 yatırımında zaten en büyük yatırımları Tokat'a yapıyoruz.
Nurhayat Hanım ayrıldı galiba. Genel Kurulda... Ona yazılı cevap vereyim.
Bülent Bey, size az önce Sayıştay için cevap verdim. Teşekkür ederim, inşallah bunları teker teker ele alacağım. Sizin tavsiyelerinizi zaten not alıp bizzat ben de takip ediyorum, çoğunu tamamladık, eksik olan varsa bunları da belirleyeceğiz ama tabii ki kurumlardan, bazı belediyelerden para alamıyoruz takip etmemize rağmen. Yani sadece o nokta var ama onlar için de hiçbir belediyede -ister muhalefet olsun, ister iktidar belediyesi- icrai takibat yapmıyoruz ama takip tablomuz var.
BÜLENT KUŞOĞLU (Ankara) - Ama bir kanuni düzenleme yapalım en azından.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Evet, olur, haklısınız.
Utku Bey, Sayın Milletvekilim, hayvanlara yönelik bir kanun tasarısı hazırlandı ama kadük kaldı. Bu konuyu da inşallah tekrar ele alırız diye düşünüyorum.
Şehirlerdeki su durumunda herhangi bir sıkıntı yok, bütün şehirlerin şu anda 2040-2050 yılına kadar problemini çözdük efendim.
Mevsimlik işçiler için Başbakanımız açıkladı.
Bunun dışında, Orhan Bey, sizin bir köy taşınması var. Onunla ilgili ve diğer taleplere bakacağım, size yazılı olarak... Zaten hazır da çok geniş, vaktimiz yok.
Bursa Kemalpaşa'daki kayınlar önce yakılıyor, sonra kesiliyor. Bu konuda 5 dekar alan yanmış -küçük bir alan- ardından söndürülmüş ancak bu yangında ağaçlar ormandan çıkarılmasını gerektirecek kadar zarar görmemiş. Ağaçların kesilmesi burada söz konusu değil.
ORHAN SARIBAL (Bursa) - Sayın Bakan, özel yakılmış diyorum, özel yakılmış. Kim bunlar, sorumluları kim?
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Efendim, onları zaten jandarmayla birlikte şey yapıyoruz ama bu örtü yangını şeklinde kalmış, ona da gidince bakacağım zaten. Bilhassa, arkadaşlar, gidince valimize soralım, mesulleri kimse onları bulalım.
Ayrıca, bir köyün nakledilme problemi var, 2A'yla ilgili. Bu detaylı bir cevap gerektiriyor, onun için müsaade ederseniz ona yazılı olarak cevap veriyim.
Veli Ağbaba ayrıldı galiba, şu anda yok. Ona yazılı cevap vereyim.
Faruk Çaturoğlu, efendim, sizinle ilgili konuları ele aldım, Ereğli Demir Çelikle takip edeceğim.
Ebubekir Bey, özellikle sokak hayvanlarıyla, belediyelerin su israfı konusundaki takibi yapacağız. Nevşehir'deki su hazneleriyle ilgili arkadaşlara talimat verdik, imza müsteşara kadar gelmiş, ben de bitince hemen imzalayacağım inşallah.
İbrahim Aydemir Bey, efendim, haklısınız, mutlaka Pasinler Ovası'nı korumamız lazım. Ayrıca, inşallah bu kuş gözlem evini yapacağız. Ayrıca, OGM'nin yangınla ilgili mücadelesi, bal ormanı... Söylemez Barajı'nın zaten temelini atacağız, ihale edildi, hayırlı olsun diyorum.
Bursa Milletvekilimiz Erkan Aydın Beyefendi, gitti galiba.
ORHAN SARIBAL (Bursa) - Ben onun yerine dinliyorum.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Efendim, Tabiat ve Biyolojik Çeşitlilik Kanunu çok açık, daha komisyona yeni geldi. Onda zaten bütün sivil toplum kuruluşlarının görüşünü aldık. Ayrıca, CHP Grubu da dedi ki: "Belli bir süre verin, biz bunu detaylı inceleyelim." Sanıldığı gibi... O tabiatı korumak için, biyolojik çeşitliği korumak için yapılıyor, lütfen hangi maddeye itiraz ediyorsanız buyursun Erkan Bey, bize söylesin, biz de bakalım.
Ertuğrul Bey, evet, suyun kalitesi önemli hakikaten. Yani, ben bunu bizzat yaşadım. Yani, İSKİ Genel Müdürüyken, değerli dostlar, özellikle bazı su satan firmalar bilhassa suyun kalitesiz olduğunu, içilmemesi gerektiğini vurguluyorlardı. Ben de bununla ilgili su kalitesi yılı ilan ettim, hakikaten şu anda herkes su içmiyor ama büyük bir kısmı suyu kullanıyor, biz de evimizde musluk suyu kullanıyoruz. Hamidiye Suyu da İSKİ suyu, bazen onu da çocuklar alıyor ama yemeğimizi, çayımızı, her şeyi İSKİ suyuyla yapıyoruz. İstanbul'un suyuna güveniyorum çünkü çok ileri arıtma tesisleri kurduk.
Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu'yla ilgili az önce arz ettim Sayın Bekaroğlu, HES anlaşmaları, su kullanma hakkı... HES'lerle alakalı şunu söyleyeyim: HES'lerde sadece suyun gücünden istifade ederek elektrik üretiyor, kati suretle, firmalar tarafından 1 litre suyun dahi satılması, kullanılması söz konusu değildir. Cerattepe'yle ilgili de kendisine bilgi vereceğim. Ayrıca sizle birlikte likapa ormanlarını, bal ormanlarını Karadeniz'de artıralım, buyurun nerede istiyorsanız bunu yapalım. Cerattepe'de de bildiğim kadarıyla Cengiz'le alakası yok, başka bir firma değil mi? Artvin Madencilik diye bir madencilik.
Sayın Kalaycı, Konya'yla ilgili, KOP'u 2019 yılında bitireceğiz ama yeni su kaynaklarına ihtiyaç var. Bu konuda bir çalışma yapılıyor, acaba Kızılırmak'tan veyahut da Antalya'daki Mavi Tünel'in ikinci kademesi gibi bir çalışma, şu anda çalışma yapıyoruz. Ona göre 2019 yılında KOP'un birinci kademesi tamamlandıktan sonra yeni su kaynaklarına bakacağız.
Şimdi, efendim, ben özellikle Yahudi kuruluşlarına veya Musevi -ne diyorsunuz, bilemiyorum- onlara bildirdim. Bizim burada maksadımız o değil. Burada FETÖ alçak terör örgütü... Amerika'ya gitti biliyorsunuz, Türkiye'de 15 Temmuzda bütün milletimizi parçalayacak, Türkiye'yi işgal edecek bir plana imza attı ama bu milletimizin kahramanlığı sayesinde -hakikaten, bütün vekillerimize teşekkür ediyoruz, Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza- onların cesareti sayesinde bu hain darbe püskürtüldü. Ben onun için söylemiştim.
GARO PAYLAN (İstanbul) - Ama "Yahudi mezarlığına gömeceğiz." demişsiniz.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Şöyle: Ben ona gerekli cevabı verdim. Burada Yahudileri rencide etmek için söylemiş değilim. Yani kendisi öyle bir talepte bulunmuş, onu duyduğum için söyledim.
GARO PAYLAN (İstanbul) - "Yahudi mezarlığına gömün beni." demiş?
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Öyle bir talepte bulunmuş kendisi. Yani Kudüs'te bir yer varmış güya, biliyorsunuz, Zeytindağı'nda, herhâlde orası için yer araştırıyormuş diye duyduğum için duyduğumu söyledim sadece. Bu net bir bilgi değil.
Tokat'ta bal ormanları kuruyoruz. ORKÖY desteğini artıracağız. Ceviz ormanlarını kuruyoruz.
KADİM DURMAZ (Tokat) - Evet Sayın Bakanım.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Sayın Durmaz, Tokat'ta, biliyorsunuz, Danişmendli ceviz ormanını kurduk, bal ormanlarını kurmaya devam edeceğiz, ayrıca ORKÖY desteklerini vereceğiz. Gittiğimde, siz gelmediniz, kusura bakmayın.
KADİM DURMAZ (Tokat) - Bir torba yasa vardı, zorunlu olarak gelemedim. Yoksa ben de bir Tokat Milletvekili olarak sizi havaalanında karşılayacaktım.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Tamam, o zaman bekliyoruz, bir dahaki sefere Danişment Kültür Merkezini açtık, biliyorsun, orada bekliyoruz.
Sayın Özdemir, çölleşmeyle mücadelede bir yol haritası belirlendi. Özellikle tabii -Çin'de de- biliyorsunuz, biz bu yılın ekim ayına kadar COP 12'nin Dönem Başkanlığını yürüttük. Arkadaşlar Çin'e gitti, bayrağı orada Çin'e teslim etti. Arkadaşlar döndü o konuda size detaylı bilgiyi de sunacaklar.
SİBEL ÖZDEMİR (İstanbul) - Ben ve Sayın Sarıbal da o gruptaydık Sayın Bakan ama bize bilgi verilmedi.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Tamam, onlar size bilgi sunacaklar; sadece size değil, diğer vekillerimize de sunacaklar.
GARO PAYLAN (İstanbul) - İstanbul'un selleri ne olacak Sayın Bakanım.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - İstanbul'u selden kurtarıyoruz, merak etmeyin, ders alıyoruz.
Efendim, tabii ki sorular varsa...
İBRAHİM AYHAN (Şanlıurfa) - Baraj sorusu sormuştum.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Barajla ilgili sayılar... 500'ü aştı şu anda baraj sayımız. İsterseniz tam rakamları vereyim madem. Özellikle, İbrahim Bey, şu anda baraj olarak toplam 1.846, 2023'e 1846, şu anda 683 barajımız var.
BAŞKAN - Sayın Bakanım, iki dakikamız var, keseceğim.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Bitti efendim.
371 göletimiz var, 154 HES'imiz var özellikle. HES'ler de 513, artı 154 2019'a kadar. Bunların da tam olarak size rakamlarını verelim. Şu ana kadar, 21/11/2017 tarihine kadar 508 baraj yapmışız -bizim yaptığımız- 327 gölet, 513 bizim Hükûmetimiz döneminde hidroelektrik santral yapmışız. Yalnız, bir de 2019 tarihine kadar bu rakamlar biraz daha artacak. O rakamları sonra verelim size. Şu anda mevcutta...
ORHAN SARIBAL (Bursa) - Sayın Bakan, 10 megavatın altında olan kaç tane verdiniz şu ana kadar?
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Onların tamamını size... Evet, İbrahim Bey'e tamamen göndereceğiz.
ORHAN SARIBAL (Bursa) - Şu anda kaç tanesi çalışıyor?
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) -Efendim, hepsi çalışıyor yani çalışmayan nadirdir, hepsi çalışıyor. Hatta, biz, şu anda baraj...
BAŞKAN - Yeni soru almayın Sayın Bakanım.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Peki efendim, peki, tamam.
Ben sadece son olarak şunu söyleyeyim: Hidroelektrik santrallerin kurulu gücü şu anda doğal gazı geçti. Onu arz etmek istiyorum.
GARO PAYLAN (İstanbul) - Isparta'ya da cevap verin, alındı Sayın Başkan.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Başkanım, onu biliyorsunuz...
BAŞKAN - Ben hiç alınmadım, alınmam. Ben, sonuç almanın peşindeyim.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Diğer vakit kalmayan hususları yazılı olarak bildireyim.
Hepinize gönülden teşekkür ediyorum.
Hayırlı olmasını diliyorum.
Emeği geçen herkesi gönülden selamlıyorum; sağ olun, var olun. Hayırlı uzun ömürler diliyorum hepinize, sıhhat, afiyet diliyorum.
BAŞKAN - Sayın Bakana cevapları için teşekkür ediyoruz.
Değerli hazırun, bütçe ve kesin hesaplar üzerindeki müzakereler tamamlandı.
Şimdi sırasıyla bütçe ve kesin hesapları okutacağım.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı bütçesinin fonksiyonlarını okutuyorum:
(Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2018 yılı bütçesi ile 2016 yılı kesin hesabı okundu, oylandı, kabul edildi.)
BAŞKAN - Orman Genel Müdürlüğü bütçesinin fonksiyonlarını okutuyorum:
(Orman Genel Müdürlüğünün 2018 yılı bütçesi ile 2016 yılı kesin hesabı okundu, oylandı, kabul edildi.)
BAŞKAN - Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü bütçesinin fonksiyonlarını okutuyorum:
(Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 2018 yılı bütçesi ile 2016 yılı kesin hesabı okundu, oylandı, kabul edildi.)
BAŞKAN - Meteoroloji Genel Müdürlüğü bütçesinin fonksiyonlarını okutuyorum:
(Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2018 yılı bütçesi ile 2016 yılı kesin hesabı okundu, oylandı, kabul edildi.)
BAŞKAN - Türkiye Su Enstitüsü bütçesinin fonksiyonlarını okutuyorum:
(Türkiye Su Enstitüsü 2018 yılı bütçesi ile 2016 yılı kesin hesabı okundu, oylandı, kabul edildi.)
BAŞKAN - Böylelikle gündemimizde bulunan kamu kurum ve kuruluşlarının bütçe ve kesin hesapları kabul edilmiştir.
Hayırlı uğurlu olsun.
Sayın Bakanım, size ve bütün katılımcı arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Özellikle bir davetimiz var.
BAŞKAN - Sayın Bakanım, mikrofonu açayım, duyulmuyor.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU (Afyonkarahisar) - Sayın Başkanım, değerli milletvekillerim; önümüzdeki hafta çarşamba günü 375 tesisin açılışı var Külliye'de, sizleri davet ediyoruz, teşrif ederseniz seviniriz efendim.
BAŞKAN - Sağ olun Sayın Bakanım.