KOMİSYON KONUŞMASI

ŞAHAP KAVCIOĞLU (Bayburt) - Sayın Bakanım, ben öncelikle bu taşımayla ilgili bir konuda bir soru sormak istiyorum.

Şimdi, biraz önce de ifade edildi konuşmalarda falan; taşımanın o anlamda, nüfusun göç etmesi anlamında veya nüfus kaybı anlamında köylere biraz zararı oldu. Ortaöğretimde de yine, taşımayla ilgili, bizim oralarda özellikle, Bayburt özelinde ama Doğu Anadolu'da; şimdi, Millî Eğitim Bakanlığı bir genel mektup çıkarıyor veya genelge çıkarıyor, her yeri aynı kabul ederek çıkarıyorlar. Şimdi, orada mesela taşımada, diyorlar ki "Bütün yurtlar doldu mu o zaman taşımaya..." Yani yurtlar dolana kadar köylerden taşımaya, şartların durumuna göre müsaade etmiyorlar. O zaman bizim kendi içerimizde, mesela 30 kilometre kuralı koyuyorlar. 30 kilometrenin üzerinde olan yerlerde, işte şeyine göre, taşımaya müsaade ediyorlar. Ama bizim oralarda şimdi adam kız çocuğunu göndermiyor yani "Sabah gitsin, akşam gelsin." diyor, yurtta kalmasına müsaade etmiyor. Artı, bir sektör yani taşımayla ilgili, bu (S) otobüsleri, minibüsleri diyorlar, tabii, birden pansiyonlara geçince onlar boşta kalıyorlar, onlara iş verme anlamında sıkıntı oluyor. Yani biraz yerelde, burada millî eğitim müdürü mü yetkili olur, vali mi yetkili olur, biraz oranın şartlarına göre değişiklik yapılması konusunda bizim oralarda bu anlamda çok sıkıntı var.

İkinci sorum: Bu, özel okullara destek anlamında. Şimdi, 5 bin lira gelir şeyi gibi bir şey var -öğrenebildiğim kadarıyla, yanlış biliyor olabilirim- işte, her aileden iki çocuk falan, böyle kurallar; bu, her yere göre... Şimdi, Bayburt gibi veya Doğu Anadolu'daki yerlerde zaten fakir aileler çalışkan çocuklarını özel okullara gönderemiyorlar. Şimdi bir de 5 bin gelir bandı konulduğu zaman, normal, anne babası memur olan çocuklar da gidiyor, diğerleri çocuklarını veremiyorlar veya destek alamıyor. Destek alamayınca da o çocukları özel okuldan alıyorlar.

BAŞKAN - Sayın Kavcıoğlu, soruya gelelim lütfen.

ŞAHAP KAVCIOĞLU (Bayburt) - Soruyu soruyorum: Yani burada biraz daha fakir çocukların o özel okullarda okutulması için... Çünkü öbür türlü okullar gelip oralarda -gelir seviyesi düşük olduğu için- özel okul açmıyorlar. Özel okul açmayınca da çocukların eğitim anlamında diğer bir fırsat eşitliği ortadan kalkmış oluyor.