KOMİSYON KONUŞMASI

CELİL GÖÇER (Tokat) - Efendim, ben de Komisyonumuzun çalışmalarının bereketli, hayırlı olmasını, memleketimize katkı vermesini temenni ediyorum.

Tabii, Üzüm Üreticilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu bir sağlıkçı hekim olarak bana heyecan verdi aslına bakarsanız. Komisyona böyle pozitif bir dille başlamak gerektiğini düşünüyorum. Aslında üzüm üreticilerinin sorunlarından ziyade şöyle bir giriş yapsak: Bu alandaki fırsatlar nelerdir? Çünkü üzüm hakikaten müthiş bir besin. İlk dinleyeceğimiz kişilerden biri bence bir besin maddesi, tüketim maddesi olarak da üzümün değerini bir anlatsın. Hatta ileride rapor yazılırken de bunu vurgulayalım. İkincisi: Pazarda ne tür fırsatlar var? Neticede, üreticiler bunu üretiyorlar. Sorunlarımız var ama bence fırsatlarımız daha fazla, Türkiye'deki fırsatlarımız, uluslararası pazarlardaki fırsatlarımız daha fazla. Böyle pozitif bir dille vurgu yaptığımızda ve bizim, Komisyon üyeleri olarak Komisyonun asli görevlerinden bir tanesi de bu konudaki farkındalığın oluşturulması yani, bizim çocuklarımıza, gençlerimize üzüm tüketiminin özendirilmesi olması lazım. Paylaşımlarımızda, burada da paylaşacağımız konular belirlenebilir ama her gün veya işte Komisyonun çalışmalarında üzümün tüketilmesini teşvik edecek paylaşımlar yapmak lazım, sevdirmek suretiyle. Böyle, prensip olarak pozitif bir dil benimsenmesinin faydalı olacağını düşünüyorum hakikaten. İşte, abur cubur tüketileceğine üzüm tüketilsin, yanında bir avuç da fındık yensin, misal, örnek olsun diye söylüyorum.

Tabii, özellikle Gümrük ve Ticaret Bakanlığının bu konudaki fırsatlarını TOBB'la beraber anlatmasının faydalı olacağını düşünüyorum.

İşletmecilerin bu konudaki tavsiyeleri çok önemli olacak. Yine, Ege İhracatçıları Birliği. Ama tabii sadece Ege'den ibaret değil üzüm üreticilerinin sorunları, güneydoğuda, Antep'te, Tokat'ta çok güzel bağcılık uygulamaları yaptık.

Üzümle beraber bir de bağ yaprağı konusunu da burada Komisyonun gündemine almamız gerektiğini düşünüyorum çünkü soframızın vazgeçilmez tatlarından bir tanesi ve gıda olarak da bağ yaprağı sınıflandırmaya tabi değil. Bunun sınıflandırılmasının tanımlanması da lazım hem ekonomik olarak hem de aynı zamanda bir besin maddesi olarak. Üzüm üreticileri ve asma yaprağı üreticileri şeklinde sorunlara ve fırsatlara burada bir parantez açmak gerektiğini düşünüyorum.

Teşekkür ediyorum.

BAŞKAN - Evet, Hocam, biz size teşekkür ederiz.