KOMİSYON KONUŞMASI

KAMİL OKYAY SINDIR (İzmir) - Sayın Başkan, bana söz vermekle iyi mi yaptınız, bilmiyorum.

Bir soru soracağım, yanıtı bildiğim bir yanıt aslında. Bir üretici kesim var, çiftçi, üreten, toprakla, doğrudan bitkiyle uğraşan, üretimin her kademesinde emek veren, alın teri veren ve üretiminin sonucunda ürününe en azından maliyetinin üzerinde, kendisinin geçimini sağlayacak bir değer bekleyen bir üretici. Tabii, bu üretici ürettiği ürünü sokağa bırakmıyor, bu ürünün tüketiciye ulaşması için arada tüccar kesim var olması gereken ve onlar da bir alın teriyle aldığı ürünü pazara götürüp -bu iç pazar, dış pazar vesaire- alıcılara teslim edip bunun üzerinden doğal olarak kâr elde edecek olan, etmesi gereken -etmediği takdirde bu işi sürdürmesi mümkün değil, kimse bunun karşısında asla olamaz- teşvik talebinde olan bir tüccar kesim var. İşte "İhracatı teşvik daha henüz açıklanmadı." deniliyor, o konuda diliyorum açıklama olur. İhracatın da teşvik edilmesi doğal olarak üreticinin ürününün de daha yüksek değer bulmasına katkı koyacaktır.

Sadece üzüm üretiminde değil, birçok üründe verilen destek; devletimizin üreticiye verdiği işte mazot desteği, gübre desteği vesaire vesaire işte analiz yaptığı takdirde verilen destek, işte iyi tarım uygulamalarına yönelik destek, çeşitli kalemleri. "Bu destekleme üreticinin cebine mi giriyor veya fiyat üzerinde etki yaratıp üreticinin cebinden çok aracının cebine mi giriyor?" konusunda ben bir şeyler duymak isterdim. Çünkü burada, aslında bizim toplantımızda üretici ve karşısında alıcı olan arkadaşlarımız olunca alıcı üreticiyle ilgili sorunlarını ifade edemiyor şu anda, üretici de alıcıyla ilgili sıkıntılarını belki rahat ifade edemiyor olabilir ama bu soruyu ben sormak isterim; yanıt vermeyebilirsiniz.

Sayın Başkan, toplantıyı kapatabilirsiniz ama bunun yanıtı çok önemli diye düşünüyorum. Devletin verdiği desteklemenin üreticide mi kaldığı, üreticinin memnuniyetini artırarak kendine daha çok gelir getiren bir destek mi olduğu veya ürün fiyatını düşüren, destek aldığı için ürün fiyatını düşüren bir noktaya mı taşındığı konusunda meraklarım var.

Teşekkür ediyorum.