KOMİSYON KONUŞMASI

MURAT DEMİR (Kastamonu) - Sayın Bakanım, Sayın Başkanım, Komisyonumuzun değerli üyeleri; ben de aranıza yeni katılan biri olarak kısa bir söz almak istedim, daha doğrusu o bölgedeki birkaç ülkeyi gezen biri olarak da bir örneği size anlatmak isterim kısaca.

2006 yılıydı Sayın Bakanım, bir gemiye yük boşaltma ekipmanları yapmıştık bizzat, gittiği bölge Gana'ydı, Gana'da bu ekipmanla bu malzemenin -tahıldı- boşaltılması söylenmişti, biz de eşlik ettik tabii ürüne orada bir sıkıntı çıkmaması noktasında fakat Gana'ya vardığımızda yan tarafında bir başka gemi boşaltması vardı. Çok ilginç, yüzlerce insan kalabalığı vardı orada. Öyle bir şey ki kreynlerin ucuna büyük harallar takılmış, yüzlerce insan ellerinde kürekle ambara girmişler, o tahılı kürekle o haralların içine doldurup... "Ne kadar sürede boşalıyor?" diye sorduğumda ben orada, yaklaşık elli gün, altmış gün gibi bir zaman aldığını söylediler. Burada bahsettiğim 35 bin tonluk bir gemiydi. Bizim yaptığımız ürünlerle aynı malzeme, hatta 50 bin ton dört günde boşalınca şaşırdılar orada. Yani biz 2006 yılında bu limanlara bir teknoloji getirmeye başladık. Yani kısaca, açıkçası, oraların ne konumda, ne durumda olduğuna hakikaten çok iyi bilen biri olarak böyle bir teknoloji bankasının kurulmasının da gerçekten çok önemli olduğu düşünüyorum. Cumhuriyet Halk Partisi ve diğer partiler de buna destek verdiği için kendilerine de teşekkür ediyoruz.

İthalat-ihracat arasındaki denge tabii ki şu anda çok farklı bir konumda ama yüksek teknoloji ürünlerinin üretilmesi için bu konuda da Sayın Bakanımızın ve ekibinin çok gayret sarf ettiğini bizler biliyoruz, inşallah önümüzdeki zaman zarfı içerisinde -bu açığın kapatılması için her türlü çalışma yapılıyor- el birliğiyle bunu da aşacağız diye düşünüyorum.

Ben tekrar toplantımızın hayırlı olmasını diliyorum.

Teşekkür ederim