| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | Katma Değer Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı (1/926) |
| Dönemi | : | 26 |
| Yasama Yılı | : | 3 |
| Tarih | : | 14 .03.2018 |
MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL (Bayburt) - Sayın Paylan çok önemli bir konuyu tabii dikkate getirdi, ben de içeride biraz önce kendisine anlatmaya çalıştım.
Tabii, meseleye bir vergi istisnası getirme olarak bakacak olursak eksik olur. Birçok Hükûmet programında da, dokümanında da son yıllarda özellikle ifade ediyoruz, sağlık turizmi gittikçe önem kazanan bir yeni sektör. Bütün uluslararası dokümanlarda, çalışmalarda dünya nüfusunun yaşlanma olgusu, özellikle de Avrupa ülkelerindeki nüfusun hızla yaşlanma olgusu bilinen bir gerçek. 2050, 2100 yılına baktığımız zaman Avrupa'da nüfus ciddi anlamda yaşlanacak. Kendi ülkemiz de dâhil olmak üzere dünya nüfusunun genel olarak yaşlandığı da bir vakıa. Dolayısıyla bu, ülkelerin sosyal güvenlik sistemleri üzerinde ve sağlık harcamaları üzerinde de ciddi etkiler meydana getirecek. Önümüzdeki on yıllarda kamu hem sosyal güvenlik harcamaları bakımından hem de sağlık harcamaları bakımından ciddi yüklerle karşılaşacak ve ülkeler bu süreçte bu maliyetlerle baş edebilmek açısından mutlaka arayış içerisine girecekler ve bugünden de başlamış bir gelişme.
Şimdi, bu şunu gösteriyor; demek ki ileriki yıllarda yaşlı bakımı, rehabilitasyon, fizik tedavi veya kronik hastalıklar... Bakın, özellikle nüfusun yaşlanmasının getirdiği ciddi yeni kronik hastalıklar ortaya çıkacak. Bu anlamda Türkiye aslında ciddi bir potansiyeli yakalamış olma durumuyla karşı karşıya. Şimdi, bu bölgede Türkiye'nin sahip olduğu genç bir nüfus var, eğitimli bir nüfus var, yetişmiş insan kaynağı var. Ülkemiz özellikle yaşlı bakımı anlamında veya rehabilitasyon hizmetleri bakımından, sahip olduğu iklim özellikleri, sahip olduğu güneş, çevresel koşullar itibarıyla yaşlı bakımı ve rehabilitasyon hizmetleri bakımından da ciddi anlamda fırsatlara sahip. Biz bu gelişmeleri dikkate alarak sağlık turizmiyle ilgili Türkiye'nin bu fırsatını realize edebilmek için çalışmalar başlattık.
BAŞKAN - Teşekkür ediyoruz.
MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL (Bayburt) - Hayır, bir şeye getireceğim.
BAŞKAN - Hayır, çok güzeldi.
MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL (Bayburt) - Bu konuda Sağlık Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığının yayınlamış olduğu rapor ve planlar var. Bundan önce mesela bu Komisyondan yine geçti, sağlık turizmi kapsamında elde edilen kazançlara yüzde 50 kurumlar vergisi istisnası getirdik. Dolayısıyla biz burada KDV istisnasını getirerek aslında fiyat bakımından rekabetçi olan ülkemizin bu anlamda bir avantajını daha da güçlendirmiş oluyoruz ama Komisyonu bilgilendirmek açısından söyleyeyim, şu anda Sağlık Bakanlığının üzerinde çalışmalarını hemen hemen tamamladığı başka bir tasarıda da sağlık turizminin ileriye dönük hem kurumsal yapısının güçlendirilmesi hem de işletmelerimizin bu anlamda desteklenmesi anlamında da başka düzenlemeler de getirilecek.
Onun için Sayın Paylan, yani siz dünyayı takip eden bir insansınız, dünyadaki gelişmelerden haberdar bir insansınız, Türkiye'nin fırsatlarını bilmesi gereken bir insansınız. Bu meseleye de bu açıdan bakalım, öbür türlü magazinsel bir bakış açısı oluyor. Bunu da gerçekten en azından sizin için böyle bir bakış açısında düşünmek istemem yani bu da doğru değil.