| Komisyon Adı | : | DIŞİŞLERİ KOMİSYONU |
| Konu | : | Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Katar Devleti Hükümeti Arasında Kamu Mali Yönetiminin Geliştirilmesi Alanında İşbirliği Hakkında Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı (1/918) |
| Dönemi | : | 26 |
| Yasama Yılı | : | 3 |
| Tarih | : | 28 .03.2018 |
OĞUZ KAAN SALICI (İstanbul) - Şimdi, Katar benim özel ilgi alanıma giriyor çünkü benimle yaşıt bir ülke, 1972 doğumlu o da yani tarihsel ilişkiye, Birinci Dünya Savaşı'na falan bence o kadar gitmeye gerek yok. Zaten bahsetmiş olduğunuz askerî üste 12.500 Amerikan askeri var, Katar'ın bu kadar askerî yok zaten; polisini, jandarmasını, askerini, hepsini toplasanız 12.500 kişi yapmıyor. Kritik mesele, biz Katar'da askerî üs kurarak ve Katar'a bu kadar angaje olarak "Körfez'deki -az önce söylediğiniz- stratejik önemi olan diğer ülkelerle ilişkileri geliştirmek istiyoruz." cümlesine uygun davranıyor muyuz, davranmıyor muyuz? Bence davranmıyoruz. Yani Katar'la yapmış olduğumuz o yakın ilişkiyle Suudi Arabistan'ı, Bahreyn'i ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni -zaten Körfez'de çok da ülke yok- neredeyse tamamını karşımıza almış durumdayız. Bu izah edilen dış politika cümleleriyle fiiliyat örtüşmüyor, farklı bir sonuç ortaya çıkarıyor.
MEHMET GÜNAL (Antalya) - Katar'da üs kurmasak düzelecek mi Oğuzcuğum?
OĞUZ KAAN SALICI (İstanbul) - Mesele üs değil zaten, biz mali meseleden girdik; üs bunun bir aşaması yani problem oradan kaynaklanıyor.