| Komisyon Adı | : | KADIN ERKEK FIRSAT EŞİTLİĞİ KOMİSYONU |
| Konu | : | 26'ncı Yasama Döneminde kurulan Kırsal Alanda Kadının Güçlendirilmesi ve Kırsalda Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi Alt Komisyonunun taslak raporuna ilişkin görüşmeler |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 2 |
| Tarih | : | 31 .10.2018 |
HÜLYA NERGİS (Kayseri) - Canan Hanım da az önce değindiler, yerel yönetimlerin önemi mevzusu da çok önemli.
Şimdi, malum, biz Büyükşehir Belediye Yasası'yla il sınırlarını büyükşehir sınırlarına dâhil ettik ve bütün köylerimiz mahalle hâline geldi. Durum öyle olunca, belediyelerin de yerel yönetimlerin de bu anlamda ciddi sorumlulukları var yani bizim kurumlarımızı iyi işletebilmemiz lazım ve bu nimetlerden de iyi faydalanmamız lazım. Yani belediyelerimiz, kaymakamlıklarımız, ilçe belediyelerimiz, büyükşehir belediyelerimiz bütün bu kurumların aslında tabii özelde kadının güçlendirilmesi, genelde kırsal kesimin güçlendirilmesi konusunda ciddi çalışmalar yapmaları gerektiğini düşünüyorum.
Ayrıca, köylerde, gittiğimiz köylerimizde benim müşahede ettiğim ben büyük sıkıntılardan bir tanesi, köye tekrar dönüp köyde işletme kurmak isteyen, mesela, hayvancılık yapmak isteyen, ahır yapmak isteyen veya köyde yerleşmek isteyenlerin önünde en büyük problem arsa temini. Köylerimizin maalesef etrafı komple mera, içeride zaten çok sıkışık bir yer var. Zaten meraya giremiyorsunuz, mera çok kıymetli, çok değerli, bizim Kayseri kırsal bir kesim ve meralar aslında bitki örtüsü de olmadığı hâlde çok önemseniyor ve devlet tarafından çok korunuyor, devletin kurumları da çok ciddi sahip çıkıyor, olması gereken bir şey bu ama arsa temini noktasında, nasıl şehirlerde bir planlama yapılıp da belli bölgeler imara açılıyorsa köylerin de genişlemesi ve köylülerin o köyden veya başka bir köyden gelecek olan köyde yatırım yapmak isteyenlere, orta veya küçük ölçekli işletme kurmak isteyenlere devletin hem ev yapma konusunda hem ahır yapma konusunda destek olması ve yardımcı olması gerekiyor. Bu konuda da tabii belediyelerin kırsal kesime yönelik imar çalışmalarını hızla tamamlaması ve bitirmesi gerekiyor. Arsa temini gerekiyor köylüye. En önemli, birinci, hayati konu o.
İkincisi, sayın bürokratımız, müdürümüz de ifade ettiler. Şimdi, tabii, köylerimiz de ayrıca toplulaştırma mevzusu çok önemli. Çok ciddi anlamda tarlalarımız parçalanmış, bölünmüş, bu miras dolayısıyla çok küçülmüş. Tabii, buraları rantabl hâle getirip dünyayla yarışır şekilde tarım yapmanız çok zor. Toplulaştırmanın hızla devam etmesi ve toplulaştırma yaparken ortaya çıkan sıkıntı ve sorunların aşılması, bu hususta da ciddi mesafe kat edilmesi gerekiyor. Zaten bizim Hükûmet programımızda da var; ciddi anlamda, toplulaştırma konusunda yapılan ciddi çalışmalar var, tarım reformu konusunda yapılan çalışmalar var.
Yani bunlar tabii Türkiye'nin genel yapısal sorunları. Daha konuşulabilecek çok şey var ama ben özellikle kurumlarımızın kırsala sahip çıkması konusunda ciddi bir yol haritası çizmeleri gerektiğinin çok hayati olduğunu düşünüyorum. Bakanlık nezdinde kırsal kalkınma kadın biriminin kurulması dedik. Bunun uzantısı, aynı şekilde, belediyelerde düşünülmeli ve bunlar ilçe düzeyine kadar da indirilmeli benim kanaatim. Böyle bir tavsiye kararı buradan, rapordan çıkar ise inşallah bu hususta da bakanlıklarımızla gerekli irtibat kurulacaktır diyorum.
BAŞKAN - Tabii, tabii. Yani siyasi iradenin aslında eylem planı buradan çıkacak. Yani kanun ve takipçisi olma noktasında bir çalışma yapacağız. Bu alt komisyonları özellikle çok önemsiyorum. Hakikaten buradan çıkacak noktalardaki kanunlaştırmaların, yönetmelik değişikliklerinin buradan takipçisi olalım. Yapılması gereken ufak tefek dokunuşlar da var.
Ben gündemi uzatmayayım, Jale Hanım'a da söz vereyim.
HÜLYA NERGİS (Kayseri) - Değerli Başkanım, burada bir noktayı...
BAŞKAN - Buyurun.
HÜLYA NERGİS (Kayseri) - Şimdi, aslında, belki de bu KEFEK'in konusu değildir ama açıldığı için söylemek gereği hissettim. Şimdi, belediyelerimizin kırsal kalkınma daire müdürlükleri ne iş yapar? Yani acaba gerçekten vatandaşın sorunlarına dokunuyorlar mı, çözüm üretiyorlar mı? Özellikle bu imar ve köylülere arsa temini noktasında nasıl bir çalışma ortaya koyuyorlar? Böyle bir düşünceleri var mı? Bu hususta bizim bilgi eksiğimiz olduğu kanaatindeyim. Bakanlıkla da irtibat kurulabilir. Bu konuda biz bir bilgi alsak bize de çok ciddi faydası olacak. Çünkü arazide çok karşılaştığımız ve vatandaşın çok sıkıntı çektiği bir konu.
Ayrıca bir husus daha var. Bu, hazineden taşınmaz satın alımıyla alakalı... Bakın, hazine arazileri çok pahalı. Vatandaş gerçekten almak için başvurduğu zaman, köyde çok getirisi olmayan bir hazine arazisine talip olduğu zaman şehirde alabileceği daire fiyatından daha yüksek fiyatlar çıkıyor. Bu hususta da yani bakanlıklarla bir irtibat kurmak gerekiyor. Bu da çok ciddi sıkıntı.
Teşekkür ediyorum.