KOMİSYON KONUŞMASI

BÜLENT KUŞOĞLU (Ankara) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Sayın Başkan, değerli Komisyon üyesi ve milletvekili arkadaşlarım, Sayın Bakanım, bakan yardımcılarım, Değerli Rektörüm, değerli bürokratlar -askerî ve sivil bürokratlar, bugün farklı- değerli basın mensupları; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Sayın Bakanım, burada bulunmanızdan mutluyum. Bir Genelkurmay Başkanının Millî Savunma Bakanı olarak da burada bulunması demokrasi açısından güzel bir örnek. O nedenle gerçekten mutluyum. Yardımcılarınızla birlikte, ekibinizle birlikte başarılar diliyorum.

Türk Silahlı Kuvvetleri bizler için çok önemli. Bir asker milletiz biz. Geçen dönem de bunu konuşmuştuk, "Prusya modeli" deniyor. Asker millet olduğumuzdan ve Silahlı Kuvvetlerin Türkiye'nin gelişimiyle ilgili, bugünlere gelmesiyle ilgili ne kadar önemli bir payı olduğundan kuşku yok. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla ilgili olarak da aynı şekilde en önemli paya sahip olan kuruluş Türk Silahlı Kuvvetleri. Dolayısıyla bizim için ne kadar önemli olduğuyla ilgili hiçbir kuşku yok. Göz bebeğimiz gibi bakmamız lazım, değerlendirmemiz lazım.

Son yıllarda Türk Silahlı Kuvvetleriyle ilgili büyük oyunlar oynandı, büyük sıkıntılar söz konusu oldu. Ergenekon, Balyoz gibi darbeler -bir anlamda onlar da darbeydi- arkasından 15 Temmuz Türk Silahlı Kuvvetlerine epey sıkıntı getirdi ve sizin de sunumunuzda ifade ettiğiniz üzere sıkıntılar söz konusu oldu. Bu dönemde onlar takviye edilmeye çalışılıyor. İnşallah bunlarda da başarılı oluruz, istediğimiz gibi olur ama şimdiye kadar gördüğüme göre bazı sıkıntılar söz konusu, bunları dile getirmek istiyorum.

Mesela askerî yargının kaldırılması, gördüğümüz kadarıyla... Ben eski bir Millî Savunma Bakan danışmanıyım, 90-91 yıllarında bu görevi ifa etmiştim. Özellikle F16 Projesi, Stinger, o projelerle ilgili çalışmıştım. Dolayısıyla Silahlı Kuvvetleri bilen birisiyim. O dönemden beri de takip etmeye çalışıyorum. Bizim bazı geleneklerimiz var, Türk Silahlı Kuvvetleri cumhuriyetten daha eski bir geleneğe sahip. Askerî yargı da bunlardan bir tanesiydi, sağlık hizmetleri de bunlardan biriydi. Mesela bu iki hizmetin görülmesiyle ilgili eksiklikler olduğunu biliyorum. Şu anda yargıda önemli sıkıntılar söz konusu, sağlık için önemli sıkıntılar söz konusu. Şu anda GATA ve GATA'dan kalan doktorlarla bazı işler yapılmaya çalışılıyor ama onlar bittiğinde sıkıntılar olacak. Onun için yargı konusunun daha farklı ele alınması lazım, sağlık konusunun daha farklı ele alınması lazım yani bunlarla ilgili olarak muhakkak yapılması gereken işler var.

Askerî disiplinin bu yargı meselesinden sonra zayıfladığını biliyoruz. Askerî yargının kaldırılması işi, askerî yargının FETÖ tarafından ele geçirilmesi, bunlar bahane değil. Bunlar bir vakıa ama Silahlı Kuvvetlerin kendi geleneği olduğu da ayrı bir vakıa. Bunu da değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum.

Yine böyle atlaya atlaya gideceğim. Genç subaylarla ilgili, özellikle genç subayların özlük haklarıyla ilgili bir iyileştirmeye ihtiyaç var. Astsubayların emeklilik sonrası sıkıntıları devam ediyor, onlarla ilgili bir iyileştirmeye ihtiyaç var.

Bu OYAK konusundaki spekülasyonların da durması lazım diye düşünüyorum. OYAK konusuyla ilgili olarak da müdahaleler olmaması lazım.

Bir de biraz önce söylediğim gibi, danışmanlık yapmıştım bakanlıkta. Savunma Sanayi Müsteşarlığı kurulduğundan beri Millî Savunma Bakanlığına bağlı olarak çalışmıştır. Millî Savunma Bakanlığı şimdi bu yeni Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminden sonra... Ki ben onu epey bir eleştiriyorum, Türk devlet geleneğine aykırı buluyorum, özellikle Başbakanlığın kaldırılmasının ki bizim o da iki bin yıllık bir devlet geleneğimizdir, çok sakıncalı olduğunu düşünüyorum, sakıncalarının da ortaya çıktığını şu dönemde görmeye başladığımızı düşünüyorum. Millî Savunma Bakanlığı içerisinde Savunma Sanayi Müsteşarlığının olması gerekirdi diye düşünüyorum. Bu fabrikaların özellikle üretim safhasında olan, işletmecilik safhasında olan birimlerin değil ama proje safhasında, projelendirme safhasında olan işlerin Millî Savunma Bakanlığı bünyesinde yapılması lazım, iki başlılık orada söz konusu olacak. Hem Millî Savunma Bakanlığı -biraz önce projeleri, ihtiyaçları saydınız- öbür taraftan Cumhurbaşkanlığı bünyesi içerisinde bunun yürütülmeye çalışılıyor olması bir iki başlılık getirecektir. Kurulduğundan beri Millî Savunma Bakanlığı bünyesi içerisinde olan Savunma Sanayi Müsteşarlığının, yeni adıyla Başkanlığının Millî Savunma Bakanlığına alınması gerekir, bağlı bir kuruluş olması gerekir diye düşünüyorum tekrar.

Bir de, en iyi şekilde siz bileceksiniz, siz biliyorsunuzdur, Genelkurmay Başkanının görev ve yetkileri ile Millî Savunma Bakanının görev ve yetkileri ve kuvvet komutanlarının görev ve yetkileri... Bunlarla ilgili bir soru işareti var, belirsizlik var. Ben çok net olarak bu sınırları, bunların görev ve sorumluluklarıyla ilgili sınırları tarif edemiyorum, bilemiyorum. Bir belirsizlik olduğu kesin. "Savaş zamanı farklı, barış zamanı farklı." Böyle bir tanım olmaması lazım, bunların netleşmesi lazım.

Sayın Bakanım, çıkarttım, 2016'da 26 milyarlık bir bütçe tahsis edilmiş bakanlığınıza, 38 milyar gerçekleşme olmuş. 2017'de 28 milyar bütçe tahsis edilmiş, başlangıç ödeneği, 41 milyar gerçekleşme olmuş. 2018'de 40 milyar tahsis edilmiş -siz de söylemiştiniz- ödenek artırılmış 52 milyara çıkarılmış. Tabii henüz 2018 dolmadı, harcamalar henüz tamamlanmadı ama size verilen 2019 başlangıç ödeneği 46 milyar. Sizin Millî Savunma Bakanlığı olarak ihtiyaçlarınız... Şöyle demişsiniz: "2017 ve 2018'de gerçekleştirdiğimiz harekâtlardan edindiğimiz deneyimler, önümüzdeki dönemlerde gerçekleştireceğimiz faaliyetler için yeni nesil silah sistemlerinin temini ve idame işletmesini zorunlu hâle getirmiştir." Bunlar yurt dışında dövizle temin etmeniz gereken şeyler. Yani başlangıç ödeneklerine, gerçekleşmelere ve 2019 bütçesine konulan rakama bakıyorum, yetecek bir rakam değil. Muhakkak artırılacaktır, artırılması lazım. Yurt dışında ithal ettiğinize göre, dövizde de yüzde 50'lik bir artış var hemen hemen, önümüzdeki yıl için bu söz konusu olacaktır, bu bütçenin yetmeyeceği ortadadır. Uygun olursa sizin söylediğiniz kalemlerden de bu bütçede artış gerçekleştirilebilir. Genel Kurulda artış yapılamıyor, burada artış yapılabiliyor. Burada uygun görülen kalemlerle ilgili artış yapabiliriz diye düşünüyorum arkadaşlarımızla beraber.

Sayın Bakanım, sadece 2019 bütçesini yapmıyoruz biliyorsunuz, 2017 bütçesiyle ilgili olarak yapılan harcamaların da hesabını kesin hesapla birlikte veriyoruz. Millî Savunma Bakanlığıyla ilgili ve kuruluşlarıyla ilgili; kantinlerle ilgili, sosyal tesislerle ilgili, döner sermayeli işletmelerle ilgili olarak 2017'yle ilgili Sayıştay raporları güzel raporlar, eleştiriler var. Hemen hemen her yıl benzer eleştiriler söz konusu oluyor. Sivil personelle ilgili olarak sıkıntılar var yani özellikle bu mali konularla ilgili takviye yapılması gerekiyor. Çok basit yanlışlıklar oluyor. Bunların düzeltilmesi lazım. Denetim görüşünü etkileyen çok fazla eleştiri yok ama denetim görüşünü etkilemeyen ama önemli olan bulgular var.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun Sayın Kuşoğlu.

BÜLENT KUŞOĞLU (Ankara) - Çok teşekkür ederim.

Bunların tekrarlanmaması için -Millî Savunma Bakanlığı düzenli çalışan bir bakanlık, biliyorum- mali kadronun takviye edilmesi gerekir diye düşünüyorum, böyle bir tavsiyem var.

Bir de bedelli askerlikle ilgili... Soru bölümünde belki olamayacağım, bugün yoğun benim açımdan da. Bedelli başvuruları tahminin çok ötesinde olmuş, biraz önce açıkladınız. 400 bin kadar tahmin ediliyordu ama herhâlde şu an için 572 bin işlemlerini tamamlamış vatandaşımız var, başvuru var. 723 bin başvuru var, 572 bini işlemlerini tamamlamış, daha da artabilir. Bununla ilgili yeni bir tedbir düşünülüyor mu acaba? Son bölümde cevap verebilirsiniz. Eğitimin kaldırılması veya sürenin farklılaştırılması gibi bir tedbir söz konusu mu?

Bir de ben, Ankara'yla ilgili, bu zırhlı birliklerin Polatlı'ya kaydırılması konusu vardı, onunla ilgili durum nedir onu sormak isterim. Ya da eğitimle ilgili Polatlı'ya bir kaydırma söz konusu olacaktı, Polatlı'da eğitimle ilgili büyük bir ünite oluşturulacaktı, ne durumdadır onu sormak istiyorum.

Bütçelerin hayırlı olmasını diliyorum, teşekkür ediyorum.

Teşekkür ederim Sayın Başkanım.