| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi (1/276) ile 2017 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı (1/275) ve Sayıştay tezkereleri a)Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı b)Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı c)Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı d)Mesleki Yeterlilik Kurumu e)Devlet Personel Başkanlığı f)Türkiye İş Kurumu g)Sosyal Güvenlik Kurumu |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 2 |
| Tarih | : | 08 .11.2018 |
ABDURRAHMAN TUTDERE (Adıyaman) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.
Ben de bütün arkadaşlara iyi çalışmalar diliyorum, hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Sayın Bakanım, özellikle şu anda Bakanlığınıza bağlı kurum ve kuruluşlarda ek ders ücreti karşılığında görev yapan 3 binden fazla öğretmen, sosyal çalışmacı, psikolog, sosyolog, hemşire ve benzeri meslek mensubu bulunmaktadır. Anayasa'mızın 55'inci maddesiyle çalışma hakları güvence altına alınmış bu şahısların uygulamada ek ders ücretleri karşılıkları resmî tatillerde ücretleri ödenmemekte, hastalanıp rapor aldıklarında sigorta primleri yatırılmamaktadır. Ayrıca çalışma statülerindeki belirsizlikler yüzünden yasanın kendilerine tanımış olduğu yıllık izin, analık izni, evlilik izni, süt izni ve benzeri özlük haklarından da bu arkadaşlarımız faydalanamamaktadır.
Sayın Bakanım, sizlere buradan sormak istiyorum: Ek ders ücreti karşılığında çalıştırdığınız nitelikli meslek mensuplarını kadroya almayı düşünüyor musunuz?
Unvanında "aile, çalışma ve sosyal hizmetler" terimlerini barındıran bir Bakanlık olarak, kendi bünyenizde çalıştırdığınız ve haklarını tam olarak ödeyemediğiniz veya karşılayamadığınız, bu ek ders ücreti karşılığı çalışan insanlara yaptığınız bu muamele Anayasa'ya aykırı değil midir, haksızlık değil midir?
Ayrıca, yine, kendi Bakanlığınız bünyesinde, Bakanlığınızca yapılan görevde yükselme sınavının sonuçlarının açıklanmasının üzerinden yaklaşık bir yıl geçmiş olmasına rağmen, bugüne kadar hâlâ mülakatlar yapılmamış ve mülakat tarihleri dahi açıklanamamıştır. Bu durum, sınava giren ve farklı beklentiler içerisinde olan insanların mağduriyetine sebebiyet vermektedir. Mülakata girmek için bekleyen insanların bu mağduriyetini gidermeyi düşünüyor musunuz? Bakanlığınızca görevde yükselme sınavı mülakatlarının takvimi belirlenmiş midir? Mülakatlar ne zaman ve nerede yapılacaktır?
Sayın Bakanım, ayrıca sağlık ve sosyal hizmet alanında çalışan personelin önemli kısmı sosyal çalışmacı, psikolog, çocuk gelişimcisi, sosyolog, fizyoterapist, diyetisyen, hemşire ve benzeri unvanla, Sağlık Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumlarda görev yapmaktadır.
Bu meslek mensupları, bakanlıkların, kurumların sağlık ve sosyal hizmet sunumunda ve konuyla ilgili politikaların oluşturulmasında görev alan temel meslek personelidir. Bu meslek personeli, hizmetin doğası gereği fiziksel, sosyal ve psikolojik yönden ağır sorunlar ve güçlükler yaşayan bireylere hizmet vermektedir. Özveriyle yıpratıcı ve zorlu bir hizmet yürüten bu meslek mensuplarının hizmetin önemi ve zorluklarına rağmen özlük haklarının düşük kaldığı herkesçe bilinmektedir.
Bakanlıkların, kurumların merkez ve taşra teşkilatında çalışan ve sağlık ve sosyal hizmetlerin yürütülmesinden sorumlu bahse konu meslek mensupları, yaşadıkları bu özlük haklarının yetersizliği ve kariyer, görevde yükselme olanaklarının sınırlılığı nedeniyle, düşük motivasyon, yüksek stres ve tükenmişlikle karşı karşıya kalmaktadırlar.
Bununla birlikte, özlük haklarının diğer kurumlara ve kimi meslek gruplarına göre düşük kalması, ağır iş yükü ve çalışılan alana özgü güçlükler nedeniyle, tecrübeli meslek personeli fırsat buldukça, daha doğrusu torpil buldukça farklı alanlara geçmeye yönelmektedir. Bu durum, kurumlarda eğitimler almış ve deneyim kazanmış meslek personelinin kaybına neden olarak hizmetlerin aksamasına ve iş verimliliğinin düşmesine de yol açmaktadır. Bu saydığım meslek grupları sizlerden 3600 ek gösterge beklemektedirler, bunların da böyle bir talepleri vardır.
Sayın Bakanım, ayrıca benim de bir önerim olacak. Hepimizin seçim bölgelerinde ve Türkiye'nin değişik bölgelerinde, gerçekten, hayırsız evlat yetiştirdikleri için veya kimsesiz oldukları için, kendi başlarına, kendi evlerinde yaşam mücadelesi veren yaşlılar var. Bu yaşlılarımızın, özellikle evlerinin temizliği başta olmak üzere diğer birtakım hizmetlerinin karşılanması noktasında, Bakanlığınızın bir çalışma yürütmesi, Türkiye genelinde çok ciddi anlamda olumlu karşılanacaktır, bu konuda bir çalışma yapmanızı da bütün kamuoyu beklemektedir.
Teşekkür ederim.