KOMİSYON KONUŞMASI

ABDULLAH NEJAT KOÇER (Gaziantep) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Sayın Bakanım, hoş geldiniz. Bakanlığınız hayırlı olsun.

Sabahki güzel sunumunuzdan dolayı da size teşekkür ediyorum.

Bakanlığınızın değerli Bakan yardımcıları, Eximbank Genel Müdürü her zaman, onlara ilettiğimiz her konuda hızla bizlere dönerek sorunları halletme konusunda -ki siz de dâhil, son dönemde- hep memnuniyetimizi kazanmıştır. Bunu burada özellikle belirtmek istiyorum.

TAHSİN TARHAN (Kocaeli) - Bize de dönecekler mi?

ABDULLAH NEJAT KOÇER (Gaziantep) - 10 Ağustostan bu yana, döviz piyasalarımıza müdahaleden hemen sonra, sizlere ilettiğimiz sorunlar ve çözüm önerileriyle ilgili, Bakanlığınızın, çok hızlı hareket ederek piyasaları rahatlatan açıklamaları ve tedbirleri dolayısıyla size teşekkür ediyorum. Bunu bir borç biliyorum çünkü gerçekten geçmiş dönemlere nazaran bunun daha hızlı olduğunu görmekten de büyük bir memnuniyet duydum.

Hemen ilk hafta Bakanlığın yaptığı açıklamalar, Eximbankın almış olduğu tedbirler... Ki bu daralan piyasalarda Eximbanka yönelik çok hızlı olur, herkes bankalar geriye çekildiği zaman Eximbanka hücum eder, tabii, bu sürecin de iyi yönetilmesi gerekiyordu. Bu anlamda Eximbankın da yaptığı çalışmalar için teşekkür ediyorum.

Eximbankla ilgili birkaç önerim var: Özellikle Eximbank kaynaklarını kullandırırken Türkiye'de ihracatı hızlı artıran illerimizin baz alınması, pilot seçilmesi yani verdiğimiz kaynakları daha kârlı hâle getirebilecek, daha hızlı yükseltebilecek illerin seçilmesi konusunda bir önerim var benim, bunun bir çalışma konusu olması gerekiyor. Bu konuda Eximbankın Anadolu'ya biraz daha fazla yayılması, Anadolu'da sanayileşen illerimizi, hızlı ihracat artışı sağlayacak illerimizi daha çok desteklemesini arzu ederim, ben kendi ilim Gaziantep başta olmak üzere. Çünkü şöyle bir şey var: Türkiye'nin 81 ilini ihracatçı yapamayacağımıza göre, 81 ilini illa sanayici yapamayacağımıza göre, burada, katma değeri daha fazla üretecek, ülkemize daha hızlı katkı sağlayacak olan şehirlerin desteklenmesi gerektiğine inanan bir kardeşinizim.

TURQUALITY konusunda çok önemli, iyi adımlar atılmıştır. Ancak başarı oranı Türkiye genelinde çok istediğimiz noktada değil. Burada çeşitli sorunlar bize iletiliyor. Ben bunları size ileteceğim. Kendi şehrimde de birkaç firmam var bununla ilgili. Ama bunun biraz daha -taban demeyeyim ama- Anadolu'ya, Anadolu markalarımıza yayılması için bir alt kurgu yapılması lazım çünkü o, TURQUALITY'nin ana kriterlerine uyum sağlayamayan ama oraya doğru yükselen firmalarımız var. Şimdi, bizim, onların elinden tutup yukarı doğru çekmemiz gerekiyor. O nedenle, TURQUALITY'nin, burada kaç yılı oldu bilmiyorum ama on seneyi geçti, toplam kullanan firma sayısı belli. Demek ki burada daha başarılı bir modeli hayata geçirmemiz gerek diye düşünüyorum.

Sayın Bekaroğlu gitti. Konuşmasında yer alan bir konu beni ilgilendirdiği için bu konuya değinmek istiyorum. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde on bir yıl görev yaptım. Yönetim Kurulu ve Başkan Yardımcılığı görevinden ayrılarak siyasete girdim. Gümrük kapılarıyla ilgili olan bölüm gerçekten bir modeldir, büyük bir başarıdır, gerek Ticaret Bakanlığının gerekse Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin büyük bir başarısıdır, bir başarı hikâyesidir; sonuçta, başarılı bir yap-işlet-devret modelidir. O modelin içerisinde olmak ve ona destek olmak, imzası olmaktan da ben övünç duyarım. Orada çok sıkıntılar olduğunu söyledi. Belki günlük veya güncel sıkıntılar olabilir ama modelin kendisinde bir sıkıntı olmadığını biliyorum. Yakinen takip ediyorum. Gümrük İşletmeleri AŞ, Türkiye'deki tüm ticaret ve sanayi odalarımızın ortağı olduğu yani bütün illerimizin ortağı olduğu bir anonim şirkettir. Bu şirket de çok başarılı bir şekilde yönetiliyor. Burada özellikle bu vurguyu yapmak istedim çünkü benim daha önce içerisinde bulunduğum bir yap-işlet modeli başlamasıyla ilgili bir şeyde bulundu Sayın Bekaroğlu. Onu da özellikle belirtmek istiyorum.

Sayın Bakanım, başarılar diliyorum. Özellikle Suriye-Ürdün iş konseylerinde daha önce çok başarılı hizmetleriniz olduğunu biliyorum, beraber çalıştığımız noktalar oldu. Bundan sonra da inşallah, sizin döneminizde ihracatımızın daha farklı, katma değeri yüksek, yeni bir noktaya geleceğine inanıyoruz.

Bütçenizin hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.

Sağ olun.