KOMİSYON KONUŞMASI

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Şanlıurfa) - Sayın Başkanım, bu ve benzeri konular bizim gündemimizde var, hatta sizinle bile bu toplantıya gelmeden de tartıştığımız konulardan bir tanesiydi. Fakat takdir edersiniz ki Sosyal Güvenlik Kurumu -225-230 katrilyonluk bir bütçeden bahsediyoruz- bakınız 230 katrilyonluk bir bütçe. Burada harcamalarımız ortada, sağlık giderlerimiz, ilaç giderlerimiz ve diğer emekli maaş giderlerimiz. Gerçekten birçok devletin bütçesi üzerinde bütçesi olan bir kurumdan bahsediyoruz. Burada alınacak olan tüm kararların yine kurumlar arasındaki bir uzlaşma neticesinde alınması gerekiyor. Bakınız daha önce hep beraber bahsettiğimiz bu BAĞ-KUR'luların sağlıktan yararlanması konusunu Sayın Başbakanımız bugün açıkladılar. Bu konu mesela uzunca zamandır tartıştığımız ve buradaki mağduriyetleri giderme konusunda nihai olarak uzlaşma sağlayabildiğimiz bir konu olarak bugün belki önerge olarak huzurlarınıza gelecek. Şimdi, bunun gibi önemli bir düzenlemedir, saygı duyduğumuz bir şeydir, çalıştığımız bir konudur. Ama, bu konular arasında kurumlar arasında bir uzlaşı sağlamadan bir adım atılması takdir edersiniz ki doğru olmaz, o anlamda kabul etmeme durumu var yani yoksa işin özü yanlıştır anlamında bir kabul etmeme olarak algılanmamasını istirham ediyorum.

SÜLEYMAN ÇELEBİ (İstanbul) - Biz de işte önemli bir kanun görüşüyoruz...

BAŞKAN - "Yani size katılıyorum ama önergeye katılmıyorum." diyor Sayın Bakanımız.

SÜLEYMAN ÇELEBİ (İstanbul) - Yani işte bir şeye yaramıyor o. İşe bir yarasa o zaman mesele bitecek.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Şanlıurfa) - Şöyle işe yarıyor: Yani şu anda kurum olarak üzerinde çalıştığımız, bu "çıraklık" dediğiniz konu da aynı şekilde, çıraklık yapmış bir yıl, onu siz eğer sigortalılık başlangıcı olarak almıyorsanız ciddi bir kayba neden oluyor. Yani bunlar haklı talepler. Bu haklı taleplerin bir uzlaşıyla huzurlarınıza gelmesinde fayda var.

SÜLEYMAN ÇELEBİ (İstanbul) - Kimle uzlaşmak gerekiyor orada?

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Şanlıurfa) - Bu kurumlar, tümüyle.

SÜLEYMAN ÇELEBİ (İstanbul) - Hangi kurumlar onlar?

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK (Şanlıurfa) - Hepsi var, Hazinesi, Maliyesi, Kalkınması, en az 7-8 bakan arkadaşın ekonomi koordinasyonda bu konuda bir birlikteliğiyle bu konuda... Çünkü, şöyle ifade edeyim: Attığınız her adım ya katrilyon gelirini yani ya milyar lira gelirini ya milyar lira götürüyü ortaya koyan hususlar. Ama bizim birinci görevimiz, bunları, gerek sosyal hayattaki sorunları gerek Parlamentodaki milletvekillerimizden -muhalefet, iktidar fark etmiyor- gelen sorunlarını, taleplerini, bunları uygun zeminlerde dile getirip, olgunlaştırıp daha sonra da yasalaşmasını sağlamak. Bu şekilde onlarca meseleyi çözmüşüzdür bakınız. Şu anda, bakın, dikkat edin, şu konuştuğumuz çıraklık ve şu "kısmi" dediğimiz, tam zamanlı çalışmamanın getirmiş olduğu mağduriyetler diyelim, bunlar önümüzdeki dönem Parlamentoya gelecek hususlardır olgunlaşarak, bundan emin olabilirsiniz.