KOMİSYON KONUŞMASI

HASAN BALTACI (Kastamonu) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri, Sayın Bakan, değerli bürokratlar; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Öncelikle, ben, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne bağlı çalışan mühendis ve teknisyen arkadaşların, meslektaşlarımın birkaç talebini iletmek istiyorum. Bunlardan en önemlisi, CİMER üzerinden yapılan asılsız ve mesnetsiz şikâyetlerden dolayı tapu kadastro bünyesinde çalışan mühendis ve teknisyen arkadaşlarımız epey bir zorluk çekiyorlar.

Aynı şekilde, iş sahibi vatandaşlar arasından rastgele seçme yöntemiyle yapılan, asılsız birtakım iddiaların ciddiye alınarak personele uyarı yapılması ve ceza verilmesi gibi sonuçlara yol açan anket uygulamasının bir an önce kaldırılmasını istiyorlar.

Yine, 2011 yılında çıkan teşkilat yasasıyla birlikte birçok kadastro müdürlüğü kapandı. Bunun ilk uygulaması Kastamonu'da pilot bölgede yapılmıştı. Bununla ilgili Cide, İnebolu, Taşköprü, Tosya kadastro müdürlüklerinin yeniden açılması ve yeterli personelin sağlanmasıyla ilgili bir talep var.

Ayrıca, yine meslektaşlarımızın mesai ücretleri konusunda daha duyarlı olunması gerekiyor çünkü çoğunlukla arazide, açık havada çalıştıkları için mesai kavramları yok, cumartesi ve pazar günleri de çalışmak zorundalar. Ayrıca, üç ayda bir döner sermaye gelirinden ödeme yapılması gibi talepleri var.

Yine, serbest çalışan harita ve kadastro mühendis arkadaşlarımızın en önemli sorunlarından bir tanesi lisanslı harita, kadastro ve mühendislik bürolarıdır. Bilindiği gibi, 2005 yılında çıkan bir yasayla lisanslı harita ve kadastro mühendislik büroları kuruldu. Yasanın 1'inci maddesinde şöyle bir ifade var: "Ancak kamu kurum ve kuruluşları ile lisans sahibi harita ve kadastro mühendislerinin diğer kanunlar ve ilgili mevzuata göre hak, görev ve yetkileri devam eder." deniliyor. Bu maddeye dayanarak lisanslı harita ve kadastro mühendislik büroları aslında görev ve yetkileri olmayan serbest harita kadastro mühendislerinin işlerine de el uzatmış durumdalar. Burada bir tekelleşme söz konusu, haksız kazanç ve haksız rekabet söz konusu.

Şimdi, 240'a yakın lisanslı harita, kadastro mühendislik bürosu var, buna karşın 25 bin kişiyi istihdam eden 3 bine yakın serbest harita mühendislik büroları var. Bu adaletsizliğin bir an önce giderilmesi gerekiyor çünkü yönetmelikte şöyle bir ifade vardı: "Her iki yılda bir sınav yapılır." Yalnız bugüne kadar sadece 2 tane sınav yapıldı, 2'nci sınav 1'inci sınavın tekrarıydı çünkü 1'inci sınav iptal edilmişti ve tekrarı niteliğindeydi. Söz konusu yasayla 2.041 tane lisanslı büro kurulması öngörülürken bugün sadece 240 tane lisanslı büroyla birlikte sektörde büyük bir tekelleşme var. Ayrıca, meslektaşlarımız arasında da büyük bir bölünme var. Bunun da Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları Hakkında Kanunu'nun tekrar yenilenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda başta serbest çalışan arkadaşlar olmak üzere, Harita Mühendisleri Odasının da görüşlerinin alınması gerektiğini düşünüyorum.

Yine bir başka konuyu da belirtmem gerekir, özellikle turizm alanına girmesine rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığının da bu konuda bazı sorumlulukları olacağını düşünüyorum. Kendi seçim bölgemden bahsedeceğim. Kastamonu, Türkiye'nin en büyük millî parkına sahip, Karadeniz'in en uzun sahiline sahip, 170 kilometre sahiline sahip bir kent. Cide, Doğanyurt, İnebolu, Abana ve Çatalzeytin olmak üzere, Karadeniz'in en geniş ve en uzun sahiline sahip. Aynı zamanda Ilgaz ve Küre millî parkları Türkiye'nin en büyük millî parkı.

Yine, Taşköprü'de Pompeius Antik Kenti bulunmakta ve Azdavay ve Pınarbaşı ilçelerimiz de Türkiye'nin en güzel kanyonlarına sahiptir. Kastamonu'nun açıkça bir turizm master planına ihtiyacı vardır. Eğer böyle bir planlama olmazsa Kastamonu can çekişiyor, nüfus göçü gittikçe artıyor, özellikle sahillerde kumsallara ihtiyacı var. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının daha duyarlı olması gerektiğini düşünüyorum.

Yine, 18 bine yakın harita kadastro mühendisi mezunu arkadaşımız var. Bunların en önemli talebi, başta Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü olmak üzere, Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü ve belediyelerde yeterince harita mühendisi istihdam edilmiyor, yeterince kadro açılmıyor, acilen bu birimlerde de kadro açılması lazım hem iş yükünün azaltılması hem de meslektaşlarımızın işsiz kalmaması için bu hususlar önemlidir diye düşünüyorum.

Teşekkür ediyorum, sağ olun.