KOMİSYON KONUŞMASI

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Sayın Başkan, şimdi, 288 bin polis içinde 45 bininin üye olduğu bir sandıktan bahsediyoruz. Şimdi, bu sandık eğer ki, hani, polislerin çok hayrına işler yapan bir sandık olmuş olsaydı... Değerli arkadaşlar, 288 bin polisten 45 bini üye olmuş yani gönüllülük esasına tabi olduğundan. Bu sandık eğer ki polislerin çok hayrına işler yapıyor olsaydı herhâlde bu oran yüzde 15'te kalmazdı yani üyelik oranı 288 binde 45 binde kalmazdı, çok daha fazla sayıda polis bu sandığa koşa koşa üye olurdu. Düşünün, başka sandıklar da var, orada zorunluluk yok, buna rağmen katılım oranları gayet yüksek. Demek ki bu sandık iyi şeyler yapmamış ki veya polislerin hakkını hukukunu koruyan veya onların geleceğiyle ilgili hayırlı işler yapmamış ki polisler üye olmamışlar sayın vekilim. Şimdi, bu sandık ne vadediyor ki -bakın, ben karşıyım ilkesel olarak, o açıdan sordum- ne yapacak ki bütün polisleri üye yapacak da "Biz şunları şunları şunları yapacağız bütün polisler üye olduğunda." siz bununla ilgili herhangi bir şey söylemediniz. Sayın Başkan, sandık temsilcisini de konuşturmadınız. Bu sandık temsili nasıl oluşuyor, polisler içinden mi seçiliyor, demokratik yöntemlerle mi seçiliyor, atamayla mı oluyor, ben bu konuları bilmiyorum. Yönetimi kaç kişiden oluşuyor?

BAŞKAN - Onu biz de öyle zor öğrendik.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Hayır, hayır Sayın Başkan, bir bilgi alabilirsek bununla ilgili, nasıl seçiliyor? Polisler demokratik bir yöntemle mi bunu seçiyorlar, yoksa atamayla mı oluyor?

BAŞKAN - Konuşmaların tamamını alalım, öyle cevap versin.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Ama bir bilgi alabilirsek Sayın Başkan. Ben şu açıdan söylüyorum: Bakın, sözleşme özgürlüğü esastır ama sözleşme özgürlüğünün eğer dışına çıkılacaksa da -Anayasa'ya aykırı olduğunu düşünüyorum ben ama- öyle bir yapı kurmalıyız ki bir sefer demokratik olmalı sayın vekilim. Dinliyor musunuz beni?

ZİYA ALTUNYALDIZ (Konya) - Dinliyorum efendim, dinliyorum.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Demokratik olmalı bu sandık yani bütün polislerin -diyelim ki- demokratik bir yöntemle seçeceği bir sandık olmalı ve polislere ne vadettiğini söylemeli bu sandık. Ne vadediyor, onları özlük haklarıyla ilgili -ne bileyim- sendikal haklarıyla ilgili, diğer konularda gelecekleriyle ilgili ne vadediyor ki bütün bu polisleri zorla bu sandığa üye yapacaksınız? Bu konuda bir sandık -Sayın Başkan hassaten önerimdir- temsilcisinin bir bilgi vermesini öneririm. Çünkü sayın vekilim yeterince bu konuda bilgi veremedi bize, kusura bakmayın.