KOMİSYON KONUŞMASI

AYHAN EREL (Aksaray) - Başkanım, teşekkür ediyorum.

Öncelikle Garo Paylan'ın Noel gününü kutluyorum. Allah nice günlere ulaştırsın bu özel günde.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Sağ olun, teşekkür ederim.

AYHAN EREL (Aksaray) - Biz, azınlıkların veya gayrimüslimlerin, Müslümanların oruç ayında onlara saygı olarak açıkça...

BAŞKAN - Sayın Erel, rica etsem mikrofonla oynamayın ya da yan tarafa geçin, orayı açayım. O mikrofon bozuk, sistemi kilitleyeceğiz şimdi.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Başkan, bir yaptıramadın ya o sistemi.

BAŞKAN - Buyurun, devam edin.

AYHAN EREL (Aksaray) - Müslümanların oruç ayında gayrimüslimlerin onlara saygı bağlamında açıkça yemek yemediklerini, su içmediklerini biliyoruz. Bu bağlamda da ben sizin özel gününüzü kutluyorum.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Teşekkür ederim.

AYHAN EREL (Aksaray) - Tabii ki insanların dilek ve talepleriyle bir başkasının kaderinin değişmesi mümkün değil. Dolayısıyla böyle bir laftan dolayı insanların, özellikle Parlamentoda bulunan insanların birbirini kırmalarını da açıkçası çok hoş görmüyorum. Neticede insanların birbirlerine fikirlerini zorla kabul ettirme gibi bir durum söz konusu değil. İnsanlar birbirlerinin fikirlerine saygı duymalı ama o fikri kabul edip etmemek onun kendi iradesinde. Bir fikri öldürmenin en üstünü, onun üstünde bir fikirdir diye düşünüyorum. Az önceki ortamdan dolayı da çok rahatsız olduğumu ifade etmek istiyorum.

Biz muhalefet partileri olarak işte "seçim yatırımı" diyoruz. Yani kusura bakmayın da iktidar partisinin elinde böyle bir imkân varsa seçim yatırımı yapması da gayet doğal. Ha, bu hukuki midir? Hukukidir. Etik midir? Ha etik olmadığı tartışılabilir. E, bir seçim yaklaşıyor. Bu seçimden dolayı da seçimi kazanmak adına -bazı abilerimiz "rüşvet" diyor, bazılarımız "yatırım" diyor, bazıları "seçim müjdesi" diyor- bunlar gayet doğal. Geçmiş dönemlerdeki iktidarlarda da bu tür şeyler olmuştur. İleride yeniden gelecek iktidarlarda da böyle şeylerin olacağını ben düşünüyorum. Dolayısıyla ben olaya şu pencereden bakıyorum: Hemen hemen tüm partiler söz aldıkça bu köprülerden geçişte yaşanan sıkıntıyı dile getirdik ve bu cezaların affedilmesi yolunda, ben de dâhil, Meclis kürsüsünden vatandaşlarımıza beyanda bulunduk. Dolayısıyla ben şimdi sosyal medyada paylaştım, benim Mecliste yaptığım konuşma ses getirdi, netice itibarıyla bu cezalar affoluyor. Ben de bölgemde yani "Ben dedim de bu böyle oldu." şekliyle olmasa da bu cezaların affedilmesinde çorbada benim de tuzum var diye düşünüyorum, olaya bu pencereden bakıyorum.

Kanun teklifine baktığımızda, seçim yatırımı, gayet doğal; buna doğal baktığımızı da ifade ediyorum ancak Yüksek Seçim Kurulu üyelerinin 11 kişiden oluştuğunu söyledi Sayın Grup Başkan Vekili. Bunların 6'sının görev süresinin dolduğunu ama diğer 6'sının 2023'te dolacağını ifade ediyor ama 2023'te de normal seçim takvimine göre bir seçim var. E, nasıl olacak, o zaman bunların görev sürelerini bir kez daha mı uzatmayı düşünüyorsunuz? O zaman bu takvimi dikkate alarak...

MEHMET BEKAROĞLU (İstanbul) - Bu da uygunsuz seçim yatırımı.

AYHAN EREL (Aksaray) - Onu ben bilemedim, herhâlde. Hani demin dediniz ya "Çok aceleye geldi." diye, aceleye geldiği için bu beş yıllık süre dikkate alınmadı mı? Yani 2018'de bir seçim yapıldı, beş yıl sonra 2023.

MEHMET MUŞ (İstanbul) - İzah edeyim, bir mantığı var.

AYHAN EREL (Aksaray) - 2023'te de normal şartlarda bir seçim yapılacak ama diğer 5 üyenin görev süresi 2023...

MEHMET MUŞ (İstanbul) - Anlatacağım onu, orada bir detay var çünkü.

AYHAN EREL (Aksaray) - Tamam, ben onu merak ettim.

ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Mahkemenin hâkimini akşamdan sabaha değiştiriyorlar, bu da değiştirilir. Ne olacak, bulunmaz Hint kumaşı mı sanki?

BAŞKAN - Seni sevmeyen ölsün.

AYHAN EREL (Aksaray) - Ben, mademki iki köprüden geçişte meydana gelen cezalar affediliyor, eşitlik ilkesi gereğince bu tarihten sonra hem kara yollarında hem de diğer köprülerde de geçişlerden dolayı meydana gelen cezalar varsa bu cezaların tamamı silinsin ve tüm Türkiye'ye bir seçim müjdesi veya bir seçim yatırımı veya bir seçim rüşveti verilsin diye düşünüyorum.

Teşekkür ediyorum.