| Komisyon Adı | : | (10 / 184, 185, 281, 403, 585, 604, 734, 914, 915, 917, 920, 921) Esas Numaralı Meclis Araştırması Komisyonu |
| Konu | : | Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Engelli Bakım Hizmetleri Dairesi Başkanı Hulusi Armağan Yıldırım'ın, Genel Müdürlüğün engellilere yönelik hizmetleri ve hedefleri hakkında sunumu |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 2 |
| Tarih | : | 26 .06.2019 |
ALİ FAZIL KASAP (Kütahya) - Ben siyasi polemiğe girme gereği duymuyorum. Gülriz Hanım'ın da Ersin Bey'in de siyasi bir partinin temsilcisi olmadığını da biliyoruz. Burası Sağlık Komisyonu. Keşke sağlığa da siyaseti katmasaydık Hocam.
BAŞKAN - Siyaset işin bir tarafında olacak Hocam. Hizmet bu. Neticede karar verilecek. Milletin adına bir karar verilecek.
ALİ FAZIL KASAP (Kütahya) - Ben sadece Ersin Hocama bir şey soracağım.
Bu SMA'yla ilgili ilaçta dünya çapında yapılmış bir klinik çalışma var mı Hocam? İlaç olarak kullanılmasını kabul eden bir yer var mı ülke olarak Avrupa Birliği ve Kuzey Amerika ülkelerinden?
TÜRK FARMAKOLOJİ DERNEĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI PROF. DR. ERSİN YARIŞ - Ruhsat veriliş durumda ama yeterli klinik sonuç yok. Yani etkili olduğunu net biçimde ortaya koyan bir sonuç yok. Bu nedenle de dünya bunu geri ödemeye almıyor. Etkililik açısından yeterli kanıt yok.
Farmakoekonomi... Bakın, siyaset değil benim size söylediğim. Farmakoekonomi bu bir bilim dalıdır. Sağlık ekonomisi bilim dalının içinde bir bilim dalı. Türkiye'de yeterince gelişmediği için çok üzerinde durulmuyor. Farmakoekonomik analizler yapılıyor, diyor ki adam: Ben bu verilerle bunu ödersem çok da anlamlı olmayacak. Bunu böyle yapıyorlar. Bence işte biz en baştan bunu yapmalıydık sayın vekilin söylediği gibi. Biz en baştan bunu sormalıydık. Biz en baştan bunu sormadığımız için şimdi dönüp tartışmaya kalktığımızda da, biz bu eleştiriyi getirdiğimizde "siyaset yapıyorsunuz" deniyor.
BAŞKAN - Eleştiriyle birlikte öneri de istiyoruz. Eleştirinize bir şey demedik.
TÜRK FARMAKOLOJİ DERNEĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI PROF. DR. ERSİN YARIŞ - Bir saniye...
Ben bu ülkede tek başıma ya da klinikleri, preklinikleri devreye soksam bu ilacı keşfedemem, dünya keşfedememiş. Yani sorunumuz bu.
BAŞKAN - Hayır, ilaç önerisi demiyorum. Bu çalışmalarda bu görüşlerinizle ilgili önerilerinizi de almak istiyoruz.
TÜRK FARMAKOLOJİ DERNEĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI PROF. DR. ERSİN YARIŞ - Ben klinik çalışmaları reddetmiyorum. Bence bu baştan öyle kurgulanabilirdi. "Tamam kardeşim, klinik çalışma yapalım. Ver ilacı,. -Ruhsatlı çünkü FDA'den- Bizde 1.500 tane hasta var. Biz bunu seninle organize edelim, yapalım klinik çalışmayı. Sen bu ilaçları bize ver. Biz de sonuçları hep birlikte yayınlayalım ve görelim." Bu yapılmadı. Eğer klinik çalışma bağlamına oturtulsaydı biz para vermek zorunda değildir. Sorun burada. Asıl sorun burada.