KOMİSYON KONUŞMASI

REFİK ÖZEN (Bursa) - Ben de hocamıza teşekkür ediyorum bu değerli sunumları için.

Tabii, hocam nane üzerinde hassaten duruyor, biz de bu çalışmalar içerisinde daha çok lavanta vesaire gibi ürünler üzerinde değerlendirmeler yaparken nanenin önemini hocamız sayesinde öğrenmiş olduk. Yani buradaki sizin hassasiyetiniz, ekonomik değeri yüksek olduğu için mi nane üzerinde hassaten duruyorsunuz Hocam?

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. EKREM SEZİK - Önce, Türkiye'de yapılabilirliği gösterildi yani çok uzun çalışmalar olmadan, kısa birkaç çalışmayla köylüye... Bir de bunun iyi yanı, çelikle üretiliyor ve çeliği de çok arsız, diktiğiniz zaman yayılıyor. Bir tek şeyi, üç sene ektiğiniz yere daha sonra bir başka şey ekmeniz gerekiyor çünkü toprağın bazı maddelerini tüketiyor ve elde edilenler hep pozitif sonuçlar. İki: Alıcısı var ıhlamurun, nanenin vesairenin.

BAŞKAN - Evet, önemli olan pazar tabii.

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. EKREM SEZİK - Lavanta çok güzel. Şimdi bir lavanta modası var. Ben Ispartalıyım, memnun da oluyorum; Isparta'ya, Burdur'a gidiyorlar, lavantalara bakıyorlar. Lavanta bundan yirmi beş sene önce Toros Dağları'nda yetiştiriliyordu zaten, oradan da Fransa'ya gönderiliyordu, yeni bir şey değil. Ama lavantanın "drog" olarak yani bitki olarak alıcısı çok az. Onda uçucu yağın elde edilmesi lazım ve Türkiye'de yapılan iki tip lavanta var şey olan: İspanyol ve bir de bizim "lavandula angustifolia" dediğimiz ofisinal olan. İspanyol'un kâfur miktarı fazla. Şimdi Türkiye'de ektikleri kâfuru fazla olan. Hâlbuki makbul olan "angustifolia" dediğimiz, onun ekilmesi lazım. Onu da ektiniz, biraz elde ettiniz, tamam ama aktar alacak, kurutup bilmem ne yapacak; uçucu yağının alıcısı var onun. O Isparta'da gene yapılabilir ama daha ileri bir proje lavanta, şimdi önde olmasına gerek yok.

REFİK ÖZEN (Bursa) - Diğer anlamadığım husus: "Ekonomik değeri var, alıcısı var." diyorsunuz Hocam ve Türkiye'de bazı uygulamalar olmuş, işte, 2007'de Şanlıurfa'da, Mersin'de. Alıcısı olan ve ekonomik değeri olan bir ürünün üretiminin devamını niye sağlayamamışız?

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. EKREM SEZİK - Urfa'daki devam ediyor, organik tarım olarak başka ürünler... Mehmet Uludağ devam ediyor.

ZEMZEM GÜLENDER AÇANAL (Şanlıurfa) - Evet, devam ediyor.

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. EKREM SEZİK - Ama naneye devam edemedi çünkü -ben gidip gördüğüm için yerinde- suyu azdı, damlamayla köke su verdi, mantar -fungus- üremesi oldu, o da daha kolay üretebileceği ürünleri üretiyor, üretip başka şeyleri satıyor bildiğim kadarıyla.

ZEMZEM GÜLENDER AÇANAL (Şanlıurfa) - Doğrudan ihraç yapıyor o, İngiltere'ye ihraç ediyor.

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. EKREM SEZİK - Evet, satıyor.

REFİK ÖZEN (Bursa) - Evet, teşekkür ediyorum, sağ olun.