| Komisyon Adı | : | (10 / 124, 226, 320, 321, 336, 601, 637, 958, 1055, 1126, 1127, 1128, 1129, 1130, 1131, 1132, 1133, 1134, 1135, 1136, 1137, 1138, 1139, 1140, 1141, 1142, 1143, 1144, 1145, 1146, 1147, 1148) Esas Numaralı Meclis Araştırma Komisyonu |
| Konu | : | |
| Dönemi | : | 24 |
| Yasama Yılı | : | 5 |
| Tarih | : | 29 .01.2015 |
HÜLYA GÜVEN (İzmir) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Sunumunuz için çok teşekkürler. Aslında kafamızdaki birçok soruya da cevap aldık ama bazı açık noktalar var, hani o konularda da bilgi alabilirsek sevinirim.
Şimdi, koruma kararı sayılarını verirken sadece Ankara'daki sayıyı verdiniz. Hani, Türkiye çapında da ne durumda, bunu takip edebiliyor musunuz veya bu sayılar sizde oluyor mu, koruma kararı alınan vakalarla ilgili, bu konuda bir çalışmanız oluyor mu, onu merak ettim.
Bir de tabii ki koruma kararı aldığınız olaylarla ilgili olarak, hepsi uygulanıyor mu, koruma kararının tamamı uygulanmış oluyor mu? Ve duyuyoruz ki koruma kararı alındığı hâlde cinayetler olabiliyor bu süreç içinde. Yani, bu konuda da sizin çalışmalarınız veya takibiniz söz konusu mu, aile hâkimliği olarak takip ediyor musunuz vakalarınızın ne durumda olduğunu?
Bir de koruma kararı alındığı zaman bir şey var, hani boşanma süreci mutlaka oluyor bu süreç içinde. Mesela, 18 yaşından küçükse çocuklar için onlardan izole etme, babayı, mümkün olamayabiliyor galiba. O konuda düşünceniz nedir, ben onu merak ettim. Yani, çocuğa zarar verebilir ama 18 yaştan küçük, görmesine de yasalar engel olunmasına çok uygun değil bildiğim kadarıyla. O konuda düşüncenizi ben öğrenmek istiyorum, nasıl bir uygulama içindesiniz.
Psikolojik sorunları olan, bu durumlarda, ailelerde, siz bunları anlayabiliyor musunuz ya da nasıl tespit ediyorsunuz? Bahsettiniz çünkü psikolojik sorunları olan kişilerden de bahsettiniz; hatta tedaviyi kabul etmediği, doğru, tedaviyi kabul etmeyebiliyorlar. Yani, bu durumda yine altı ay mı o zaman uzaklaştırma süresi, biliyorsunuz, psikolojik sorunu var, saptandı bir şekilde, onu bilmiyorum nasıl saptıyorsunuz ama bunun sürekli olarak rahatsız edeceği aileyi, tehdit edeceği belli, o süreyi nasıl uzatıyorsunuz?
Bir de eğer bağımlıysa kadın, şiddete uğrayan kadın, çalışmıyorsa, işi yoksa şimdi bu verilen koruma kararlarında destek var mı kadınlara yönelik?
Aynı zamanda bir örnek verdiniz davadan vazgeçtiği hakkında, son verdiğiniz örnek. Neden davadan vazgeçiyor, bir süre sonra bir araya geliyorlar ve aynı şekilde koruma kararı isteniyor, tekrarlanıyor yani bu olaylar, bunun nedenini araştırdınız mı veya bu gibi vakalar sık mı yoksa bir tane mi?
Ben bunlarla ilgili sizden bilgi almak istiyorum.
Teşekkür ederim.